Simpozion despre sănătate la Școala Postliceală ,,Eugen Nicoară”

0

Fundația ,,Laurenția” din Reghin condusă de președintele Rad Viluț a organizat vineri, 21 aprilie, un simpozion de comunicări științifice pe teme de sănătate, în cadrul complexului turistic ,,Ayma” la care au participat specialiști în domeniul medical din cadrul a patru școli postliceale sanitare din Miercurea Ciuc, Dej, Sighișoara și Reghin. Studenții însoțiți de coordonatori au prezentat 13 lucrări științifice, pe tema „Bătrâneţea, o etapă preţioasă a vieţii” . Participantele la simpozion au adoptat ca ținută ii-le populare în tandem cu introducerea splendidei cămaşi românești în patrimoniul UNESCO.


      Simpozionul a avut loc la 32 de ani de la moartea regretatului Dr. Eugen Nicoară (născut la 6 ianuarie 1893 în Pietriş, aproape de Deda – m.3 mai 1985, Cluj), ctitorul Spitalului Municipal din Reghin și a Casei de Cultură din localitate care azi îi poartă numele. Eugen Nicoară a fost a fost un medic eminent, preşedinte al Despărtământului Reghin al „Astrei”, autor a peste 160 de lucrări ştiinţifice. În 1934 a fost distins cu premiul „Năsturel Herescu” acordat de Academia Română pentru lucrarea ,,Tinerețe-Bătrânețe”, propusă pentru a fi premiată chiar de renumitul savant Gheorghe Marinescu, fondatorul Școlii Românești de Neurologie, iar în anul 1936 a fost avansat la gradul de Inspector Sanitar General, cel mai înalt grad ierarhic din epoca sa.


Simpozionul a început cu lucrările Școlii Postliceale Sanitare ,,Dr. Eugen Nicoară” din Miercurea Ciuc condusă de directorul Berekmeri Valentin dr. în Biologie. Prima lucrare prezentată a fost ,,Tratamentul vârstnicilor cu incontinență urinară” susținută de Daniel Costel Păncescu student AMG anul III a continuat cu ,,Afecțiuni specifice vârstei a III-a” și noțiuni generale de gerontologie și geriatrie susținute de Fazakas Levente – de la AMG anul I” care a avut ca Motto celebra frază scrisă de Papa Ioan Paul al-II-lea în enciclica Evangelium vitae: „A apăra şi a promova, a venera şi a iubi viaţa e o misiune pe care Dumnezeu o încredinţează fiecărui om, chemându-l în calitate de imagine vie a sa, să fie părtaş la stăpânirea pe care El (Dumnezeu) o are asupra lumii” . 
Lucrările susținute de studenții din Miercurea Ciuc s-au încheiat cu lucrarea ,,Medicația aparatului respirator” susținută de Leonte (Ageche) Luminița Lenuța studentă la AMF anul III.
Școala Postliceală ,,Louis Pasteur” din Dej condusă de ing. Atila Fuleki s-a prezentat cu studentele Colceriu Raluca Colceriu (AMG III), Cătălina Georgiu (AMG II) și Marius Andrei Chechedi (AMG II) care au prezentat lucrările ,,Primul ajutor în stop cardio-respirator”, ,,Implicarea cursanților AMG în donarea de sânge” și ,,Anomalii congenitale ale gurii”.
Școala Postliceală Sanitară ,,Dr. Eugen Nicoară” din Sighișoara condusă de directorul Ovidiu Rațiu s-a prezentat la simpozion cu studentele Gyorfi Ionela de la AMG II care a vorbit despre ,,Escarele de decubit” și Moian Maria Cristina de la AMF I care a descris ,,Boala Alzeimer”. Simpozionul s-a încheiat cu prelegerile studenților de la Școala Postliceală Sanitară ,,Dr. Eugen Nicoară”, condusă de directorul Pop Liana Alecsandra instituția gazdă care anul acesta a fost reprezentată de Pap Izabella Andrea de la AMF I care a vorbit despre ,,Plante medicinale, activitatea ocupațională și medicație natursită”, Csuka Andrea de la AMG I care a conferențiat despre ,,Importanța vitaminei C în fiziologia organismului” și s-a încheiat cu lucrarea ,,Comunicarea cu persoanelor vârstnice” o temă prezentată într-un mod foarte ingenios de studenta Illyes Katalin Irma de la AMG I.


Felicitări organizatorilor din partea inspectorului general Ioan Macarie și a paramedicului Eugen Anca multimplu campion național 


SIMPOZION 2
Inspectorul general Ioan Macarie felicitandu-l pe Daniel Costel Păncescu care a prezentat lucrarea ,,Tratamentul vârstnicilor cu incontinență urinară”

 

La finalul prelegerilor şi dezbaterilor pe teme de sănătate tinerii participanţi au fost răsplătiţi cu daruri şi diplome din partea organizatorilor.
La simpozion a luat parte și inspectorul școlar general Ioan Macarie care a fost mulți ani și responsabil cu învățământul particular și alternative particulare. Inspectorul general a fost impresionat de calitatea lucrărilor și a felicitat-o pe președinta onorifică a Fundației ,,Laurenția” doamna Grosu Laurenţia Maria pentru pregătirea, organizarea și coordonarea simpozionului și pentru numărul de absolvenți ai Școlilor Postliceale Sanitare care au un grad de inserție foarte ridicat pe piața forței de muncă.
,,Vreau să vă spun că îmi este foarte bine cunoscută întrega activitate a învățământului particular și sanitar în general încă din 1999 și de la momentul înființării Școlii Postliceale ,,Dr. Eugen Nicoară” m-am implicat pentru că asta îmi cerea și fișa postului. Am lucrat la implementare pentru că erau foarte multe etape la înființarea unei școli până la acreditare. Mă bucur să revin de fiecare dată la Reghin unde aveți o școală de prestigiu și de fiecare dată întâlnesc aici prieteni calzi și apropiați. Vă felicit pentru modul în care v-ați prezentat lucrările și pentru valoarea informaților care mi-au stârnit interesul și mie cu temele generoase pe care le-ați abordat și sper să mai organizați astfel de simpozioane” a precizat inspectorul Ioan Macarie.


Simpozion 3
Eugen Anca unul dintre cei mai titrați absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare „Dr. Eugen Nicoară” alături de Laurenția Maria Grosu președinte onorific al Fundației care în 17 ani a contribuit la formarea caracterului moral și profesional a peste 3700 de absolvenţi

 

La eveniment a fost invitat și plutonierul major Eugen Anca, absolvent al Școlii Postliceale ,,Dr. Eugen Nicoară”, un produs al promoției 2010 a Școlii de Asistenți Generaliști momentan angajat al ISU Horea Mureș, care în anul 2016 a reprezentat România la Campionatele Mondiale desfășurate în Brazilia. ,,În anul 2008 și eu am fost fot în postura dumneavoastră de a susține o lucrare în cadrul unui simpozion la Târgu-Mureș și vă înțeleg perfect stările și emoțiile și vă felicit. Și eu am fost ca voi și astăzi lucrez în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,HOREA” încadrez ambulanța SMURD, am avut ocazia să colaborez și cu medicul român de origine palestiniană Raed Arafat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și am participat la o mulțime de competiții pe plan național și chiar mondial. Pe plan național am câștigat de patru ori locul I împreună cu colegii mei Nelu Sima și Adrian Săcărea tot asistenți medicali pe parte medicală și am reprezentat România la două Campionate Mondiale de Prim Ajutor și Descarcerare.

 

 

 

 

 

 

În 2014 la Campionatele Mondiale din Anglia am obținut locul VII și ne-am calificat pentru Campionatele Mondiale pe anul 2015 care se desfășurau în Portugalia însă din lipsă de fonduri nu am putut să fim prezenți în competiție dar în schimb anul trecut în 2016 am participat la Campionatele Mondiale din Brazilia unde echipajul nostru a obținut locul V reușind să depășim țări ca Elveția, S.U.A. Germania și Franța. Am venit în fața dumneavoastră să vă arăt că se poate.După trei ani de muncă dacă ai învăţat poți să dovedești care este nivelul pregătirii tale și satisfacțiile profesionale sunt pe măsură” a precizat subofițerul. Anul acesta Eugen Anca va reprezenta România la Campionatul Mondial de Prim Ajutor și Descarcerare care se va desfășura la Târgu-Mureș în luna august. 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *