Tatuatorul de la Auschwitz a ajuns şi la Reghin
Zilele trecute am găsit într-o librărie din municipiul nostru cartea Tatuatorul de la Auschwitz, scrisă de Heather Morris, o carte pe care mi-o doream demult să o citesc să aflu cine a fost omul care i-a tatuat pe cei 3.149 de evrei din Reghin, Toplița, Ciuc și localitățile: Beica de Jos, Cașva, Gurghiu, Răstolița, Deda, Ditrău care au fost deportați în vagoane de animale fără identitate spre lagărele naziste din Auschwitz și Birkenau pe 4 iunie 1944.
Prizonierul evreu slovac care a devenit Tatuatorul de la Auschwitz, și-a ținut povestea ascunsă timp de 60 de ani. Temându-se să nu fie acuzat de colaboraționism, dar și din dorința de a-și proteja familia, acesta a ales să nu povestească despre rolul pe care l-a jucat în lagărul de la Auschwitz-Birkenau în timpul Holocaustului unde se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.
În anul 2003, după moartea soției sale, Lale a fost convins totuși că povestea sa merită să fie cunoscută, iar astfel a fost conceput textul lui Heather Morris. Scris pentru prima dată sub forma unui scenariu, autoarea a decis câțiva ani mai târziu să îl transforme în roman și să ofere, astfel, publicului larg șansa de a-l cunoaște pe omul care a tatuat cei mai mulţi dintre prizonierii de la Auschwitz-Birkenau.
Plecat în Polonia de bunăvoie, cu speranța că astfel îi va salva pe ceilalți membri ai familiei sale, Lale nu avea nici cea mai mică idee despre lagărul de concentrare în care avea să ajungă. Tot ce știa în acea perioadă era că va fi, cel mai probabil, dus să muncească, iar tânărul spera că abilitățile sale îi vor fi de folos ( cunoștea slovaca, germana, franceza, rusa, maghiara și, cât de cât, și limba polonă).
Cartea relatează povestea lui Lale Sokolov (1916-2006), care a fost închis la Auschwitz în 1942 și s-a îndrăgostit de o fată pe care o tatua în lagărul nazist de concentrare. În anul 2003 tatuatorul evreu despre care nici măcar nu se ştia că mai trăieşte a povestit scriitoare Heather Morris cum a cunoscut-o pe viitoarea sa soție atunci când erau închiși în l Lale a fost închis în lagărul nazist, fiind evreu, și trebuia să îi tatueze pe ceilalți prizonieri. Astfel el a cunoscut-o în 1942 pe Gita Furman, care aștepta să îi fie tatuat numărul de prizonier 4562. 34902. O ajută să supraviețuiască, trimițându-i mâncare, iar cu câteva zile înaintea eliberării lagărului el este mutat în lagărul MautHausen-Gusen.
După eliberare el se întoarce la Bratislava, locul în care fuseseră duși supraviețuitorii de la Auschwitz. O caută timp de săptămâni întregi în oraş pentru a se regăsi într-un final. Lale Sokolov și Gita Fuhrmannova s-au căsătorit în 1945, iar în 1948 au emigrat în Australia, la Melbourne unde și-au petrecut restul vieții.
Gita a murit în 2003, iar Lale în 2006. Lale nu a dorit să vorbească despre evenimentele de la Auschwitz decât după moartea soției sale.
Cert este faptul că că până în prezent cartea despre viaţa tatuatorului de la Auscwitz s-a vândut în aproape 6.000.000 de exemplare şi a fost tradusă în peste 50 de ţări. Romanul a ajuns bestseller în Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelandă, Olanda, Belgia, Polonia etc. A devenit romanul cel mai bine vândut în Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Ungaria şi Africa de Sud în 2018. Vă recomand o carte impresionantă despre doi supravieţuitori ai Holocaustului, o carte care se va citi şi peste 100 de ani.