ATENŢIE LA ARDEREA RESTURILOR VEGETALE !

1

Am aflat cu tristeţe că de la începutul acestui an până în prezent, au avut loc peste 260 de incendii de vegetație uscată produse pe raza județului Mureș. Pe 17 martie 2022, Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș anunţa că în ultimele 24 ore, în județul Mureș au avut loc patru incendii de vegetație uscată, produse în localitățile Poienița, Târnăveni și Reghin la care au intervenit pentru stingerea incendiilor, pompierii militari din cadrul ISU Mureș Detașamentul Târgu Mureș împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Livezeni, Detașamentul Târnăveni și Detașamentul Reghin. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor au fost foc deschis în spații deschise”, se menționea în comunicat. 

Pe 28 martie 2922, Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș anunţa din nou că în perioada 25-27 martie, în județul Mureș au avut loc 42 incendii de vegetație uscată produse în localitățile Târgu Mureș, Șăulia, Șerbeni, Sighișoara, Seleuș, Vânători, Sângeorgiu de Mureș, Reghin, Șaeș, Pietriș, Ungheni, Boiu, Sărmașu, Sovata, Periș, Gornești, Lunca, Băgaciu, Luduș, Ideciu de Jos, Târnăveni, Țigmandru, Curteni, Sărățeni, Băița, Vânători, Cerghid și Breaza. Pentru stingerea acestor incendii au intervenit pompierii militari din cadrul ISU Mureș din cadrul Detașamentelor de Pompieri Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Garda de Intervenție Miercurea Nirajului, Secția Sărmașu, Punctele de Lucru Sovata, Luduș împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Luduș, Acățari, Aluniș, Pănet, Zagăr, Sovata, Lunca, Gornești și Albești.

Mi-a fost dat să văd cu ochii mei în câteva rânduri cum pompierii se chinuiau să stingă incendii de vegetaţie uscată şi să oprească extinderea flăcărilor la zonele împădurite, imobilele sau bunurile materiale aflate în apropierea terenurilor aprinse și apoi lăsate nesupravegheate şi merită toată preţuirea noastră pentru munca lor. 

Salut pe această cale şi acţiunile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) de difuzare în judeţul Mureş a spot-ului audio „STOP INCENDILOR DE VEGETAŢIE” care face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor care pot fi auzite din autospecialele ISU și SVSU sau la posturile de radio și media online.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă dar se pare că foarte multe persoane care au provocat aceste incendii nu ştiau de această lege ori au ignorat-o din diverse motive.

În ultimele zile oriunde am fost toată lumea vorbea despre acest subiect de actualitate şi de faptul că aceste incendii, dacă sunt scăpate de sub control pot fi catastrofale pentru cetățeni, animale și bunuri materiale. Unii îşi dădeau cu părerea că amenda contravenţională de 2500 de lei pentru incendierea vegetației uscate fără obținerea permisului de lucru cu focul este prea mare alţii că este prea mică.

Totodată mi-a atras atenţia emisiunea „Caleidoscop Transilvan”, de pe postul Ardeal TV, care a dezbătut acelaşi subiect de actualitate „Arderile de vegetație” alături de dr. ing. Cristian Albu, profesor în cadrul Liceului Silvic Gurghiu, un mare iubitor al naturii şi director AVPS „Darul Călimanilor” din Reghin.  Invitatul a susţinut o apologie admirabilă vizavi de arderile de vegetaţie uscată şi resturi vegetale realizate de persoane neidentificate, biotop, biodiversitate cauze şi efecte. Profesorul Cristian Albu a realizat o analiză pertinentă a prejudiciilor aduse solului şi a explicat cu subiect şi predicat cum în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil din care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare şi cât de greu se restabileşte întregul ecosistem după un astfel de incendiu de vegetaţie uscată. Mi-a plăcut analiza acestui invitat de marcă care a dovedit încă o dată că dincolo de abilităţile sale pedagogice este şi un fin observator al acestui fenomen neplăcut care în fiecare primăvară şi toamnă revine în actualitate şi recunosc că am asistat la o lecţie de ecologie impresionantă, o lecţie de protecţia mediului și sănătatea oamenilor. 

Dr.-ul Cristian Albu, a explicat cum aceste incendii duc la diminuarea populaţiilor de fazan, iepure, raţă sălbatică sau găsca mare şi cu câte eforturi se realizează conservarea acestor specii. Ţin să-l felicit pe domnul dr. ing. prof. Cristian Albu pentru gradul de stăpânire şi limbajul elitist în care şi-a expus punctul de vedere cu privire la acest subiect şi pentru modul modul admirabil în care a explicat telespectatorilor de ce trebuie combătută incendierea resturilor vegetale ? şi care sunt consecinţele în cazul în care cetăţenii continuă să fie iresponsabili faţă de frumuseţea biodiversităţii din acest miez de ţară ?

În încheiere ţin să le reamintesc cititorilor noştri că întreprinderea măsurilor împotriva incendiilor, cât şi protecţia mediului înconjurător este o obligaţie nu numai a factorilor de decizie, dar şi a cetăţenilor. Aceste obligaţii sunt prevăzute într-un şir de acte normative și presupun răspundere iar răspunderea pentru încălcarea legislaţiei ecologice poate fi (după caz) contravenţională, penală sau civilă.

 

 

 

About Author

1 thought on “ATENŢIE LA ARDEREA RESTURILOR VEGETALE !

  1. Felicitări pentru articol, domnule Matei Robert! O sinteză pertinentă a știrilor de ultimă oră referitoare la subiectul incendiilor de vegetație. Dovediți sinergică părtășie la lupta mai multor persoane și entități publice împotriva acestor incendii provocate de oameni. Cu adevărat acestea sunt deplorabile manifestări ale lipsei de educație și responsabilitate față de protejarea mediului înconjurător și trebuie să facem tot posibilul ca ele să înceteze.
    Vă sunt recunoscător și pentru aprecierea dv. pentru intervenția mea televizată pe postul „Ardeal tv”. Am vrut ca limbajul meu acolo să fi fost mai degrabă spre neaoș decât spre elitist, ca să fiu mai imperativ pentru cei care generează astfel de focuri. Vă salut cu respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *