DR. ZSIGMOND ZSOLT: „GRIJA PENTRU SĂNĂTATE NU SE VA DEMODA NICIODATĂ !”

0

Ştim cât de important este în viaţa fiecărui om să poată mânca și să poată zâmbi fără griji, şi cât de greu poţi găsi un om care, să-ţi facă viaţa mai bună şi să te bucuri de dinți frumoşi sau de o gură sănătoasă, pentru o viață, prin garanția implanturilor și a lucrărilor reușite, atât din perspective funcționale, cât și estetice.

Zsigmond Zsolt este la ora actuală unul dintre cei mai renumiţi medici stomatologi din Reghin, consilier local, şi un om remarcabil, promotor de acte caritabile, pasionat de călătorii pe două roţi şi de fotbal.

Este un profesionist, un om cu carismă şi credibilitate care, consideră că reputatia se clădeşte pe încredere, iar aceasta atârnă în mare măsură de respectarea promisiunilor. Am revenit la cabinetul său după 5 ani de la ultimul nostru interviu, să aflăm ce a mai făcut în acest timp ?


Rep.: Site-ul „visurilenuautermenlimita.com” realiza în anul 2018 un reportaj cu dvs., intitulat „Un interviu fără mănuşi cu Dr.-ul stomatolog Zsigmond Zsolt, la 10 ani de la absolvirea UMF”. Interviul de atunci a avut un mare succes, motiv pentru care, după 5 ani, l-am provocat la un nou dialog pe medicul reghinean, pentru a afla ce a făcut în ultimul timp ?


Dr. Zsigmond Zsolt: Ce am făcut în ultimi cinci ani de la ultima noastră discuţie ? Am muncit la Cabinetul Individual „Zsigmond Dental”, pe care îl deţin şi, am încercat să ne diversificăm paleta de servicii, pentru că, grija pentru sănătate nu se demodează niciodată. Astfel că, în momentul de faţă, mai deţin un punct de lucru pe Valea Gurghiului, în comuna Ibăneşti, unde lucrează colega mea, doamna Dr. Melánia Mocanu. În plan politic, am candidat la funcţia de consilier local, din partea UDMR, la alegerile locale 27 septembrie 2020, devenind astfel, din nou ales local, după experienţa anterioară, din legislatura 2008-2012. Momentan sunt preşedintele Consiliului de Conducere al CSM „Avântul” Reghin şi, sunt în continuare, membru în clubul de motociclişti „Sons Of Attila R.C.”, o organizaţie non-profit care, realizează în fiecare an, pe lângă drumeţii pe două roţi, şi acţiuni caritabile de stângere de fonduri pentru cauze nobile.


Rep.: Au trecut 15 ani de la absolvire şi 11 ani de când aţi deschis primul cabinet stomatologic marca Zsigmond Zsolt. Care sunt serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dumneavoastră ?


Dr. Zsigmond Zsolt: Este adevărat faptul că, în anul 2008 am absolvit cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Sunt mândru că am absolvit cursurile acestei instituţii de învăţământ superior de stat şi de cercetare care, întradevăr, îşi merită prestigiul de care se bucură în prezent. Cel care m-a iniţiat în stomatologie a fost domnul Dr. Leonida Veţian, un om extraordinar, căruia îi port un respect deosebit. În anul 2012 am deschis primul cabinet stomatologic în Reghin, pe strada George Coşbuc la nr. 8 şi, de atunci ne-am tot perfecţionat, de la an la an focalizându-ne pe acelaşi obiectiv: să tratăm și să ajutăm pe cât mai mulți oameni să obțină o dantură sănătoasă. 

Oferim servicii de medicină dentară generală, de la obturaţii la extracţii, dar în ultima perioadă ne-am axat foarte mult pe implanturile cu încărcare imediată. Asta ne şi diferenţiază de alte cabinete din judeţul Mureş. Implanturile dentare monobloc sunt la ora actuală mult mai agreate de clienţi în comparaţie cu implanturile în doi timpi.

 


Rep.: Implanturile cu încărcare imediată sunt cele care stau la baza celebrelor recalame „Dinți ficși în 24 de ore” ?


Dr. Z. Z.: Da, nu e greşit să spunem aşa. Eu, ceea ce pot promite pacienţilor mei, este că pot avea dinţi noi pe implanturi, în 48 de ore. Este foarte important de ştiut faptul că aceste implanturi se pot introduce în aceeaşi sesiune în care se extrag dinţii mobili sau stricaţi, însă în aceste cazuri se aplică o lucrare protetică provizorie pe implanturi, într-un interval de 24-48 de ore.


Rep.: Pentru cine e potrivit acest tratament?


Dr. Z.Z.: Acest tratament este potrivit în primul rând pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții, respectiv pentru pacienţii care şi-au pierdut o parte din ei şi nu îşi doresc şlefuirea dinţilor sănătoşi.

Rep.:  Tehnologia în domeniul stomatologiei a avansat extrem de mult, iar astăzi sunt puse în slujba pacientului cele mai inovatoare tratamente de estetică dentară, de la implanturi, la coroane și fațete dentare, până la aparate dentare și albirea profesională a danturii. Totuşi, ce se întâmplă când de exemplu un pacient insistă să-i efectuaţi o serie de tratamente de estetică dentară, şi îşi neglijează afecţiunile orale sistemice şi respiraţia urât mirositoare ?


Dr. Z.Z.: Cu toții ne dorim să ne bucurăm de o dantură lipsită de afecțiuni, și cu un aspect estetic plăcut, însă eu, ca medic stomatolog, vă spun sincer că, primul impuls pe care îl am faţă de un pacient, este să îl fac sănătos şi funcţional, şi după aceea vorbim de tratamentele de estetică dentară. Pacienţii trebuie să înţeleagă că sănătatea orală e primordială, eu ca medic vreau să nu mai văd inflamaţii, infecţii în gurile pacienţilor şi mă străduiesc să îi ajut să aibă o gură curată, curăţată, care implică mai multe tipuri de intervenţii. Apoi, este important să aibă o gură funcţională, adică să poată să mănânce, să muşte şi să mestece, să poată să vorbească, şi evident ulterior dacă se poate ne ocupăm şi de partea estetică, dar nu invers. Sigur că nu poţi să-i spui unui pacient care are implanturi, că are dinţi sănătoşi, dar poţi să-i spui că are o gură curată, neinflamată, neinfectată şi sănătoasă, şi dacă, pe un astfel de implant reuşim să realizăm o lucrare estetică, e şi mai bine.Rep.: Vă propun să vorbim puţin şi despre funcţia de ales local, dobândită în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Care este diferenţa dintre acest mandat de consilier local şi cel din legislatura 2008- 2012 ?


Dr. Z.Z.: Cea mai mare diferenţă este că, în mandatul de consilier local din 2008 – 2012, UDMR, formaţiunea politică pe care o reprezint, a fost în opoziţie, iar în mandatul 2020-2024, situaţia s-a schimbat şi îl are ca primar pe domnul Márk Endre, din partea Uniunii Democrate Maghiare din România. Însă, direct proporţional cu acest avantaj, şi răspunderile au devenit la fel de mari. În acest moment fac parte din Comisia Economică a Consiliului Local, unde îneplinesc funcţia de preşedinte şi, totodată fac parte din Consiliul de Conducere al CSM „Avântul” Reghin, unde deasemenea, îndeplinesc funcţia de preşedinte.


Rep.: Ce proiecte de hotărâre a iniţiat, în cadrul Consiliului Local, în interesul cetăţenilor, Zsigmond Zsolt de când a devenit ales local ?


Dr. Z.Z.: Foarte bună întrebare. Vreau să lămuresc opinia publică cu acest prilej, de ce nu apare numele meu sau al altui coleg din grupul UDMR ca iniţiator al vreunui Proiect de Hotărâre în Consiliul Local Reghin. Explicaţia este foarte simplă: dacă avem o idee bună, oricare dintre membrii noştri, o discutăm în grupul UDMR şi, dacă aceea idee se dovedeşte constructivă şi realizabilă, atunci, domnul primar Márk Endre iniţiază proiectul de hotărâre, în vederea supunerii spre aprobare Consiliului Local. În acest stil lucrăm, dezvoltăm şi investim în municipiul Reghin.


Rep.: Cine mai face parte din Consiliul de Conducere al CSM Avântul Reghin, şi care este în momentul de faţă situaţia echipei Avântul Reghin, în clasamentul din Liga a III-a ?


Dr. Z.Z.: În Consiliul de conducere CSM „Avântul” Reghin, suntem trei consilieri locali: Zsigmond Zsolt din partea UDMR, în calitate de preşedinte, Marian Ovidiu din partea PSD., respectiv Marius Sabău membru PNL. Ţin să precizez că, toate deciziile luate la CSM „Avântul” Reghin trec prin consiliul de conducere, şi până acum, toate deciziile au fost luate prin vot unanim.

Legat de cea de a doua întrebare, pot să vă spun că, sezonul acesta, dacă ne referim la echipa mare, a fost unul şi cu bune şi cu rele. Însă, cititorii dumneavoastră trebuie să ştie că, Clubul Avântul are, pe lângă echipa mare, şi o seie de grupe de copii şi juniori, care încep să se evidenţieze şi, în acest sezon, câţiva dintre aceşti jucători, au ajutat foarte mult echipa mare.

La începutul sezonului ne-am prezentat bine, având un lot destul de puternic, cu jucători experiementaţi, care făceau foarte bine faţă meciurilor importante din campionat. Dar, intrând mai adânc în sezon, unii s-au accidentat, iar pe timp de iarnă ne-au plecat doi jucători de bază şi, de atunci, au început să apară problemele. Echipa a decăzut puţin, am înresistrat câteva meciuri fără victorii şi chiar fără puncte, şi deja am ajuns să ne simţim destul de ameninţaţi de ultimele locuri, în ciuda faptului că obiectivul nostru, a fost la începutul sezonului să intrăm în primele şase locuri.

Obiectivul a fost aproape atins, terminând sezonul pe locul şapte, la egalitate de puncte cu echipa de pe locul şase. După ce s-au accidentat câţiva jucători valoroşi, unii chiar pe termen mai lung, şi am mai avut doi fotbalişti care au plecat, atunci a început să se vadă valoarea pepinierei de la juniori echipei „Avântul” Reghin. Au intrat în echipa mare aceşti juniori de perspectivă, la început mai greu, dar către sfârşitul sezonului şi-au arătat valoarea şi, practic am terminat sezonul cu trei victorii legate.

Sunt foarte mulţumit de aceşti tineri fotbalişti, şi zic eu că, în sezonul viitor sunt şanse reale să intrăm în play-off, în primele patru echipe, după terminarea sezonului regulat.


Rep.: Puţină lume ştie că Zsigmond Zsolt a jucat fotbal. Unde şi când ?


Dr. Z.Z.: Da, aşa este am jucat fotbal de când mă ştiu, începând din copilărie, în paralel cu alte activităţi. În adolescenţă am jucat la echipa de juniori „Avântul” Reghin, şi ulterior am jucat la echipa „Mureşul” Ruşi-Munţi, câteva sezoane, fie ca mijlocaş, fie atacant. Poate de aceea, mă implic mai mult decât prevede fişa postului, în acest Consiliu de Administraţie. În fiecare săptămână merg de mai multe ori la stadion, şi mă întâlnesc cu jucătorii, cu antrenorii: Andrei Enyedi şi Vilmoş Stoica şi cu directorul clubului, Dan Răzvan şi fac tot ce îmi stă în putinţă ca acest Club Sportiv Municipal Avântul Reghin, să redevină o emblemă a municipiului nostru.


Rep.: În acest moment, cât la sută din bugetul clubului este suportat de bugetul Consiliului Local şi cât din sponsorizări ?


Dr. Zsigmond Zsolt: Fiind vorba de un club municipal, în proporţie de 90% banii destinaţi echipei provin din Bugetul Local, şi restul din sponsorizări. Avem totodată şi o serie de firme care cotizează lunar, alţii anual, o sumă de bani către Clubul Avântul dar nu sunt sume foarte mari. Sperăm ca pe viitor să atragem şi alţi finanţatori.


Rep.: V-au stricat vreodată banii sau politica vreo prietenie de-a lungul timpului ?


Dr. Z.Z.: Legat de bani, s-a mai întâmplat dar nu pot să spun neapărat că mi-a stricat o prietenie, fiindcă eu sunt genul de om care iartă destul de uşor. Politica, în schimb, pot să spun că da, mi-a stricat câteva prietenii sau amiciţii. De exemplu, în acest mandat de consilier, m-am îndepărtat faţă de unii colegi din actuala opoziţie, fiindcă am încasat câteva atacuri la persoană, care în final nu au fost justificate, şi nu au ajutat cu nimic la demonstrarea acelor puncte de vedere susţinute de aceştia.


Rep.: Care sunt valorile umane în care crede Zsigmond Zsolt ?

Dr. Z.Z. : Integritatea, corectitudinea şi respectarea cuvântului dat, care din punctul meu de vedere ar trebui să fie sfânt. Reputaţia se clădeşte pe încredere, iar aceasta atârnă în mare măsură de respectarea promisiunilor. Cred că nici un om cu principii şi convingeri ferme, nu este dispus să-şi piardă timpul şi banii cu cineva neserios, care nu-şi asumă cuvântul dat.


Rep.: Spuneţi-ne, care ar fi un lucru pentru care Zsigmond Zsolt şi-ar cheltui banii, fără să-i pară rău ?


Dr. Z.Z: Dacă aş avea banii necesari, aş cumpăra, fără să mă gândesc nici o secundă, un „Muscle Car” oldtimer, în stare perfectă de funcţionare, care poate să coste între 10.000 şi 1.000.000 de dolari.


Rep.: Mai există o mare pasiune în viaţa lui Zsigmond Zsolt, în afară de fotbal despre care, cei care nu vă cunosc foarte bine, nu ştiu: motociclismul. Ce înseamnă pentru dumneavoastră aceast sport pe două roţi, şi ce motociclete aţi condus până acum ?


 

Dr. Z.Z.: Trebuie să recunosc că, viața pe motor este una foarte palpitantă, iar această pasiune are o importanţă aparte în existența mea. Pasiunea mea pentru motociclete a început în urmă cu 15 ani. Atunci mi-am cumpărat primul motor pe două roţi, un Aprillia Pegaso 650, pe care l-am folosit vreo 2-3 ani, după care am cumpărat un BMW 1000 GS, apoi am achiziţionat o motocicletă Victory-1500 cm3 chopper, iar de trei ani conduc un Harley-Davidson Road King de 1700 cm3. Sunt foarte mândru de această achiziţie, mă reprezintă şi este tot ce îmi puteam dori în materie de motoare pe două roţi.


Rep.: Care a fost cea mai recentă ieşire cu HarleyDavidson Road King ?


Dr. Z.Z.: În urmă cu o lună de zile, am făcut o drumeţie spectaculoasă pe două roţi, pe un traseu de aproximativ 2.500 de km, care a durat şase zile. Am fost împreună cu soţia mea şi încă un cuplu, pe un itinerar nou, care a început în România, a continuat în Ungaria până Croaţia, unde am vizitat Parcul Național cu Lacurile Plitvice, ulterior am ajuns pe Coasta Croaţiei, am treversat Bosnia şi Serbia, şi apoi ne-am întors în România.

Rep.: Ştiu că, de peste 15 ani, Zsigmond Zsolt pleacă în fiecare vară într-un mini concediu pe litoralul românesc, la Vama Veche. Cum a fost anul acesta în Vamă, şi cum v-aţi distrat ?

Dr. Z.Z.: An de an sunt voci care, spun că „Vama Veche” s-a schimbat, şi că nu mai este „Vama Veche” de altădată. Este adevărat, dar nu înseamnă că toate schimbările sunt în mai rău. După o vreme, cu toţii ne schimbăm, şi nu mai suntem la fel, dar totuşi, dacă mergi acolo şi vrei să redescoperi spiritul „Vămii” şi al vacanţei absolute, o poţi face. Dacă ţi-a plăcut pe vremuri, o să-ţi placă şi acum.

Cu toate schimbările care le-a suferit staţiunea, în Vamă încă mai bate vânt de libertate, de rebeliune și nonconformism. Mergem în Vama Veche, în primul rând pentru că, nu sunt foarte mulţi turişti, şi aglomeraţie, şi în al doilea rând, pentru acel „felling” care, îţi oferă o relaxare inedită. Avem acolo prieteni vechi, care administrează un motel şi, la care ne întoarcem cu plăcere, an de an. Anul acesta distracţia a fost pe măsură, nu am exagerat, doar ne-am simţit bine.


Rep.: La ultimul nostru interviu mi-aţi povestit că, în urmă cu mai mulţi ani, pe coasta mării Adriatice, o gaşcă de prieteni pasionaţi de motoare pe două roţi v-aţi hotărât să formaţi un club de motociclişti în Reghin, intitulat „Sons Of Attila R.C.”. Ce mai e nou în club ?

Dr. Z.Z.: Da, aşa este, acest club este un lucru extraordinar din viaţa mea, călătorim mult, mergem la concerte, chefuim, dar şi participăm la acţiuni de binefacere în tot Ardealul. Este un club care are personalitate juridică dar care nu are nicio implicare politică. Pe toţi membri clubului ne uneşte pasiunea pentru motociclism. Cu acest prilej, daţi-mi voie să vă invit încă de pe acum la un eveniment de suflet organizat prin intermediul clubului „Sons Of Attila R.C.”: Parada Moto, pe care o organizăm în fiecare an la Reghin, în luna septembrie. Anul acesta pornim din strada Apalinei, din parcarea supermarket-ului Lidl, traversăm municipiul, după care ne deplasăm în comuna Breaza, până în localitatea Filpişul Mare, unde va avea loc o întrunire caritabilă a motocicliştilor şi a invitaţilor acestora, care are ca scop sprijinirea casei de copii a Fundaţiei “Regenboog-Curcubeu-Szivárvány”.  


Rep.: : Psihologii spun că, părerea celoralaţi despre tine poate fi un ghid de autoevaluare, fiindcă, cu ajutorul acestora poţi să verifici, într-o oarecare măsură, dacă ceea ce crezi tu despre tine se potriveşte cu imaginea pe care o percepe lumea. În cazul dumneavoastră, care credeţi că este părerea celorlalţi despre Zsigmond Zsolt? care este părerea dvs. despre dumneavoastră? Şi care aţi vrea să fie părerea celorlalţi despre omul Zsigmond Zsolt ?


Dr. Z.Z.: Sunt de acord cu dvs., că este bine să ţinem cont de părerea celorlalţi dar într-o măsură obiectivă, raportându-ne mereu la fiinţa noastră socială şi la interesul grupului din care facem parte, însă fără a deveni persoane care nu mai ştiu cine sunt şi care încearcă doar să corespundă aşteptărilor celorlalţi.

În cazul meu, cred că marea majoritate a oamenilor cu care am interacţionat de-a lungul timpului, care mă cunosc şi au dreptul să-şi exprime opinia despre omul, Zsigmond Zsolt, au o părere destul de bună. Deşi, sincer să fiu, nu îmi consum nici timpul, nici energia, preocupându-mă de ce gândesc alţii despre mine. La fel, cum nu fac compromisuri pentru a face altora pe plac, doar de dragul de a fi acceptat într-un anturaj, sau pentru a fi promovat într-o funcţie importantă.

Care este părerea mea despre mine ? Am o părere bună despre mine, fiindcă sunt un om echilibrat, care are încredere în forţele proprii, care se străduieşte să se menţină la un nivel înalt din punct de vedere mental, fizic şi psihic. Mă mişc foarte mult, şi încerc să nu neglijez nici un aspect important al vieţii. Asta nu înseamnă că nu am şi defecte sau că mă consider un om perfect. Sunt un om cu plusuri şi minusuri, dar şansa mea este că am mai multe plusuri, mă lupt constant şi eu, ca fiecare om, să renunţ la diverse vicii, şi fac eforturi zi de zi, să devin cea mai bună variantă a mea.

Care aş vrea să fie părerea celorlalţi despre Zsigmond Zsolt ? Exact părerea pe care o am în oglinda faptelor mele, nici mai bună bună, nici mai rea.


A consemnat Matei Robert Mihai

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *