Kozma Barna, un primar maximalist, fără prejudecăţi care a demonstrat că se poate face administraţie în slujba cetăţenilor cu responsabilitate, eficienţă, transparenţă şi decenţă !
Cariera administrativă a ing. Kozma Barna primar ales din partea Uniunii Democrate Maghiare din România patru mandate consecutive, la conducerea comunei Glodeni din judeţul Mureş este similiară cu cea a unui carusel, cu suișuri și coborâșuri, dar cert este că nimeni și nimic nu au reușit să îl oprească să îndrăznească să viseze şi să dovedească că este un strateg remarcabil în administraţia publică locală.
Înainte să fie ales primar s-a remarcat ca manager la o firmă de construcţii în Odorheiul Secuiesc unde a activat timp de trei ani însă la fiecare sfârșit de săptămână se întorcea acasă la Glodeni pentru a nu pierde pulsul realităţii din comunitatea în care s-a format ca om. Mărturiseşte că şi-a dorit întotdeauna ca Glodeniul să fie „buricul pământului” şi a făcut o mulţime de sacrificii să transforme locul său de baştină într-un nume respectat. A avut o determinare ieșită din comun în a schimba faţa comunei natale şi după 15 ani de muncă în administraţia publică locală bazată pe respect şi recunoştinţă este convins că este pe drumul cel bun…
Kozma Barna este un om realist în observaţii şi obiectiv în aspiraţii care i-a convins pe cetăţenii comunei Glodeni încă din primul mandat de primar că la conducerea primărei se află garantul pentru buna gestionare a patrimoniului şi a valorilor comunei şi că el este omul primoridal care răspunde pentru implicarea instituţiei în operaţiuni rentabile şi legale în favoarea comunităţii.
„Nimic nu mă motivează mai mult în funcţia de primar decât posibilitatea de a îmbunătăţii vieţile cetăţenilor şi când văd că rezultatele eforturilor mele nu sunt în zadar şi aduc plus valoare comunei Glodeni” mărturiseşte Kozma Barna.
Se declară un primar maximalist, fără prejudecăţi care a demonstrat în ultimi 15 ani în care a fost ales prin vot democratic patru mandate consecutive de cetăţenii din Glodeni să le reprezinte interesele cu onoare şi demnitate. A fost ales la cârma comunei prima oară în mandatul 2008-2012 când Kozma Barna avea doar 28 de ani, azi are 43 de ani şi conduce exemplar o comună cu 3817 de locuitori, compusă din cinci localităţi şi este cel bun strateg din istoria administraţiei locale din comuna Glodeni care a fost distins în anul 2018 cu un „Premiu de Excelenţă” din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Ing. Kozma Barna a implementat în 4 mandate de primar peste 40 de proiecte de dezvoltare a comunei Glodeni, are 4.000 de prieteni pe pagina de Facebook, este tatăl unei fete : Alexandra de 11 ani şi are un singur mentor în viaţă, pe tatăl său Andrei Kozma, (fost instructor-auto) care s-a stins din viaţă în anul 2012. Toată lumea care îl cunoaşte pe Kozma Barna ştie că cea mai mare pasiune a acestuia a fost şi va rămâne „sportul rege”.
Timp de 15 ani acesta s-a ocupat în timpul liber de echipa de fotbal „Spicul” Glodeni care a câştigat ani la rând campionatul sătesc şi judeţean. Din anul 2000, încă de când era student, Kozma Barn a fost : manger, antrenor şi jucător al echipei „Spicul Glodeni” şi s-a ocupat alături de unchiul său Kozma Béla de promovarea acesteia în Liga judeţeană. Sub conducerea sa, echipa a promovat în Campionatul Judeţean de Fotbal şi timp de 24 de etape „Spicul Glodeni” nu a pierdut nici un meci. A rămas antologică partida dintre formaţiile „Maviprod Reghin” şi „Spicul Glodeni” când echipa condusă de Kozma Barna a învins în deplasare cu scorul de 3-1.
Din nefericire aventura echipei s-a oprit la mijlocul Campionatului Judeţean de Fotbal din 2014-2015 când a primarul a fost obligat să retragă echipa din campionat din lipsă de jucători fiindcă pe timpul verii o parte dintre aceştia plecau la muncă în străinătate.
Toate Căminele Culturale de pe raza comunei Glodeni sunt modernizate în afara celui din localitatea Moşa care va fi recepţionat în viitorul apropiat. Primarul Kozma Barna a fost de curând la Bucureşti unde a semnat constractul de execuţie cu Compania Naţională de Investiţii pentru Căminul Cultural din localitatea Păcureni din comuna Glodeni.
„Cea mai mare problemă a Glodeniului a fost ani de zile, apa potabilă. Momentan apa se captează din „Izvorul Isus” şi după atâta chin datorat unor greşeli administrative „moştenite” anul acesta lucrarea va fi recepţionată. Sperăm să nu mai intervină ceva. Trebuia să obţinem „Autorizaţie de construire” pe care am obţinut-o foarte greu pentru a putea recepţiona lucrarea” a precizat edilul.
Primarul a reuşit în cursul anului 2022, să depună un proiect la Ministerul Dzvoltării prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru „Realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în comuna Glodeni, judeţul Mureş, prin realizarea a 3 componente”. Reţeaua de apă potabilă va fi racordată la magistrala Aquaserv iar apa va fi captată de la terminalul Reghin-Voivodeni.
Realizări: 2008 – 2012
Amenajarea Parcului Central şi curtea de la Şcoala Gimnazială „Adorjáni Karoly” din Glodeni.
Asfaltarea drumului-comunal DC-147 / 800 m – sat Păcureni, comuna Glodeni.
Asigurarea siguranţei cetăţenilor prin realizarea unui contract de pază şi protecţie cu o firmă de profil specializată. Realizarea trotuarelor din localităţile Glodeni şi Păiengeni.
Construcţie sală de „educaţie fizică şcolară” în Glodeni pentru elevi dotată cu băi şi vestiare la standarde europene.
Realizări: 2012– 2016
Achiziţionare de utilaje şi accesorii pentru Serviciul Public de Gospodărire Comunală din comuna Glodeni prin Grupul de Acţiune Locală GAL Ernei – (buldoexcavator JCB 4CX, cu cupe, foreză, tocător de vegetaţie cu braţ hidraulic, perie, lamă, lamă pentru dezăpezire). „Dat fiind faptul că Primăria Glodeni deține în proprietate pășuni, aceste utilaje sunt extrem de benefice. De asemenea, avem și drumuri comunale în administrare, la care se adaugă și drumuri de exploatație agricolă care trebuie îngrijite. Astfel se explică achiziția tocătorului cu braț hidraulic tocmai pentru a rezolva și această activitate de curățire a șanțurilor.” a precizat primarul Kozma Barna.
Asfaltarea drumului comunal DC 148, Km0-K1+300, proiect finanţat prin Grupul de Acţiune Locală (GAL Ernei).
Asfaltarea drumurilor agricole din Glodeni în extravilanul comunei cira 6 Km. Proiect finanţat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Achiziţionat Maşină de Pompieri Autospecială prin FEADR.
Modernizare Cămin Cultural localitatea Păiengeni, comuna Glodeni.
Construcţie Grădiniţă nouă în localitatea Glodeni. „Înfiinţarea şi dotarea centrului de zi şi implementarea unor programe sociale pentru copiii de etnie romă din comuna Glodeni judeţul Mureş” are o valoare maximă a finanţării nerambursabile acordate în lei de 857.780 lei. Proiectul a fost finanţat prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS). Centrul social de care beneficiază 244 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani” a fost inaugurat pe 10 mai 2017.
Realizări: 2016 – 2020
Achiziţionare de utilaje şi accesorii pentru Serviciul Public de Gospodărire Comunală din comuna Glodeni (tractor, remorcă, foreză, tocător de vegetaţie pentru curăţirea păşunilor, tocător de vegetaţie cu braţ hidraulic, sărăriţă). Amenajare teren sintetic de fotbal în localitatea Glodeni (43×23 m). Asfaltarea drumului comunal, DC 148 (km 1+ 300- 3 + 200) Implementarea unui proiect WIFI4EU prin care cetăţenii comunei beneficează de internet wireless gratuit în spaţii publice prin proiectul „Promovarea conectivităţii la internet în comunităţile locale” finanţatat de Uniunea Europeană. Reabilitarea Căminului Cultural din satul Merişor, comuna Glodeni Recepţia canalizării şi staţiei de epurare din localitatea Glodeni. Modernizarea Căminului Cultural „Berekméri Edmond” din Glodeni, proiect finanţat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Inaugurarea Căminului Cultural a avut loc pe data de 4 septembrie 2022 în aceeaşi zi cu inaugurarea Şcolii Gimnaziale „Adorjáni Karoly” din Glodeni în prezenţa întregii comunităţi şi a mai multor oficialităţi naţionale şi judeţene printre care amintim pe : vice-prim ministrului Dr. Hunor Kelemen şi preşedinte UDMR, Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc şi doamna Iles Ildiko inspectorul scolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Mureş. Modernizarea clădirii „Muzeul Satului din Glodeni”. Clădirea care găzduiește acest obiectiv a fost reconstruită de la A la Z. Înainte de 1989 în clădirea de pe acest amplasament a funcţionat Circumscripţia de Miliție din Glodeni, iar ulterior a funcţionat biblioteca comunală, care a fost transformată în muzeu.
Realizări: 2020 – 2023
Pe 23 septembrie 2020 la depunerea jurământului de primar pentru mandatul din 2020-2024, ing. Kozma Barna a declarat următoarele: „Ne așteaptă un nou mandat în care puterea și pofta de a face ceva pentru comunitate este foarte mare aici în comuna Glodeni. Așa cum am spus și în 2008, când am ajuns pentru prima dată primar, noi cei prezenți la această ceremonie, aleșii locali ai comunei Glodeni, trebuie să uităm de apartenența politică, de acum înainte nu mai reprezentăm un partid politic, ci comunitatea care ne-a acordat încrederea prin votul din data de 27 septembrie 2020, indiferent că vorbim de Glodeni, Păingeni, Păcureni, Moișa sau Merișor. Desigur, trebuie să avem și susținerea partidelor politice, trebuie să aducem bani guvernamentali pentru dezvoltarea comunei, la fel cum s-an întâmplat în anii precedenți, și vom lucra împreună în următorii 4 ani pentru a dezvolta această comună, așa cum am făcut-o până acum. Datoria noastră este să aducem investiții, să trăim într-o comună cât mai frumoasă, cu multe realizări. Acest lucru îl dorim cu toții, atât eu cât și membrii Consiliului Local”. Au trecut de atunci mai puţin de trei ani şi vorbele nu i-au contrazis faptele, edilului care a reuşit împreună cu echipa sa din Primărie şi cu sprijinul Consiliului Local să depună la mai multe ministere, 17 proiecte de investiţii cu impact major în dezvoltarea comunei Glodeni dintre care o parte s-au implementat, altele sunt în curs de implementare ori au semnate contractele de finanţare. Vorbim de investiţii care cumulate depăşesc suma de 34.977.000 lei cu TVA inclus şi care se derulează prin: PNDL,CNI, AFM, PNI „ANHEL SALIGNY”, FEADR şi PNRR pe care le prezentăm în rândurile de mai jos, pentru informarea corectă a opiniei publice. „Reabilitarea şi extindere Şcoala Gimnazială <Adorjáni Karoly> din Glodeni”, a fost un proiect imperios necesar pentru comună a căror beneficiari direcţi au fost cei peste 550 de elevi înscrişi în această unitate de învățământ şi 42 de cadre didactice care profesează în şcoală. Valoarea toatală a investiţiei a fost de 5.679.817 lei cu TVA inclus şi proiectul a fost finanţat prin Programul National de Dezvoltare Locală şi a fost finalizat în cursul anului 2022. „Reabilitarea şi mansardarea Dispensarului Medical din localitatea Glodeni, judeţul Mureş” este un proiect în valoare totală de 1.711.090 lei cu TVA inclus, finanţat prin Programul National de Dezvoltare Locală. Contractul de execuţie a fose semnat şi este în curs de derulare. „Înfiinţare Centru de colectare prin port voluntar (CAV) în Comuna Glodeni” este un proiect în valoare de 4.558.787 lei cu TVA inclus. Proiectul este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cererea de finanţare a fost depusă şi a fost aprobată spre finanţare. „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în Şcoala Moişa din Comuna Glodeni” este un proiect care se derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu. Valoarea totală a investiţiei este de 2.512.646 lei cu TVA inclus, cererea de finanţare a fost depusă la AFM şi contractul de finanţare a fost semnat. „Reabilitarea Căminului Cultural din localitatea Moişa, comuna Glodeni”, este un proiect în curs de execuţie care se derulează prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Valoarea investiţiei este de 941.632 lei cu TVA inclus. „Extindere reabilitare şi racorduri individuale la reţeaua de canalizare în comuna Glodeni” este un proiect în valoare de 5.437.133 lei cu TVA inclus. Contractul de execuţie este semnat şi se află în curs de derulare. „Realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în Comuna Glodeni, judeţul Mureş, prin realizarea a 3 componente” este un proiect care se derulează prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Valoarea proiectul este de 9.004.192 lei cu TVA inclus, cererea de finanţare a fost depusă iar proiectul a fost aprobat spre finanţare. „Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în comuna Glodeni” în localităţile Glodeni şi Păingeni. Proiect în valoare de 593.314 lei cu TVA inclus care s-a derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu şi care a fost finalizat în cursul anului 2022. „Reparaţii gard amenajare stradală la Muzeului Satului din comuna Glodeni” este un proiect în valoare de 89.000 lei cu TVA inclus. Sursa de finanţare este Bugetul Local contractul de lucrări este semnat. „Construirea şi dotarea Căminului Cultural în localitatea Păcureni, comuna Glodeni” este un proiect care se derulează prin Compania Naţională de Investiţii, valoarea investiţiei este de 2.878.392 lei cu TVA inclus. Proiectul tehnic este întocmit şi protocolul semnat cu CNI. „Reabilitare drumuri şi străzi în comuna Glodeni”, este un proiect care se derulează prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” în valoare de 25.151.000 lei cu TVA inclus. Cererea de finanţare a fost depusă însă nu a fost aprobată finanţarea. S-a depus la Administrația Fondului pentru Mediu o cerere de finanţare pentru „Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Glodeni” în valoare de 1.253.226 lei cu TVA inclus. Contractul de finanţare a fost semnat. Este vorba de modernizarea iluminatului public din loalităţiile Păcureni, Păingeni, Moişa şi Merişor şi jumătate din localitatea Păcureni, cealaltă jumătate a satului a fost finalizată în cursul anului trecut când a fost modernizat iluminatul din localitatea Glodeni. „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în Comuna Glodeni”. Este un proiect în valoare de 420.613 lei cu TVA inclus, care se derulează prin Administrţia Fondului pentru Mediu. Cererea de finanţare a fost depusă, proiectul a fost aprobat spre finanţare. „Achiziţionare utilaje pentru Serviciul Public de Gospodărire Comunală din Comuna Glodeni” proiect care se derulează prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, valoarea investiţiei este de 211.085 lei cu TVA inclus, contractul de finanţare a fost semnat. „Îmbunătăţirea serviciilor publice locale în Comuna Glodeni, judeţul Mureş, prin achiziţionarea unor hardware şi software performante”, este un proiect în valoare de 84.008 lei cu TVA inclus a cărui cerere de finanţare a fost depusă de către Primăria Glodeni la FEADR. „Construire locuinţe de serviciu pentru specialişti din sănătate şi învăţământ din Comuna Glodeni” este un proiect în valoare totală de 2.195.267 lei cu TVA inclus, derulat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a cărui contract de finanţare a fost semnat. „Modernizarea infrastructurii educţionale a dotărilor aferente pentru unităţile de învăţământ preuniversitare din comuna Glodeni”, un proiect pentru care Primăria a depus o cerere de finanţare la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi pentru care se aşteaptă un răspuns pozitiv pentru a fi inclus pe PNRR.
A consemnat Matei Robert Mihai