La Mulţi Ani Cadar Mihăilă, la 93 de ani!

0

În data de 24 martie Cadar Mihăilă –  ,,Regele berii din Reghin” a împlinit 93 de ani. Și-a sărbătorit ziua de naștere alături de fiul Vasile, nora Rodica, nepoata Dana și îngrijitoarea nonagenarului, Susana Boaru. ,,Am trăit o viață frumoasă și sunt un om care nu are prea multe regrete, am făcut tot ce am simțit față de loc și de moment. La 93 de ani singurul lucru care mă deranjează e tremuratul corpului pe care nu îl pot controla, dar pe de altă parte la vârsta asta nici nu pot avea pretenția să merg pe sârmă”, a declarat zâmbind sărbătoritul pentru site-ul ,,viselenuautermenlimita.ro”. Un OM cu caracter frumos, un suflet luminat, ale cărui cuvinte sunt lecții de viață, ale cărui principii și sistem de valori sunt susținute de pilonii demnității și a lucrului bine făcut. Un exemplu, o voce, un simbol , un model, o legendă vie a Reghinului, care a marcat industria locală într-un mod hotărâtor. De-a lungul anilor, pe lângă activitatea profesională sărbătoritul a avut și o mulțime de pasiuni, precum vânătoarea, cărțile, filmele și jocurile de cărți. O parte din trofeele vânate de el pot fi admirate în holul reședinței sale și nu în ultimul rând cărțile cu autografe de la diverși autori demonstrează numărul lansărilor de carte la care a participat de-a lungul vieții.


A fost primar de comună, viceprimar de oraș și director de fabrică la peste 300 de salariați


Cadar Mihăilă s-a născut în satul Borzia din comuna Răstolița, pe Valea Mureșului, dar în ciuda faptului că a fost fiu de țărani datorită ambiției și perseverenței de a-și depăși condiția umană. După ce a făcut armata la Târgu-Mureș la  Batalionulnr. 24 Vânători de Munte a devenit membru al Partidului Muncitoresc Român, tânăr UTC-ist și apoi  a ajuns de-a lungul vieţii să ocupe mai multe funcţii importante în județ, începând de la cea de primar al comunei Ideciu de Jos, la vicepreşedinte provizoriu al Plasei Reghinul de Sus, până la vicepreşedinte al Raionului Reghin în perioada Regiunii Autonome Maghiare şi nu în ultimul rând la cea de director al primei Fabrici de Bere şi a Fabricii de Malţ. Fosta Fabrică de Bere din municipiu a fost înfiinţată prin HCM. NR.1052/9.09.1972 cu denumirea, Întreprinderea de Bere Reghin”, intreprindere ce funcţiona în subordinea Centralei Berii, Spirtului şi Amidonului Bucureşti, având ca obiect de activitate producerea de bere şi malţ. Vis-a-vis de construcția Întreprinderii de Bere Reghin, Cadar Mihăilă își amintește că totul a început în urmă cu 45 de ani şi a fost pusă în funcţiune, doi ani mai târziu în martie 1974. Tot în luna martie, dar un an mai târziu, s-a dat în folosinţă și Fabrica de Malţ. Conducerea Întreprinderii de Bere Reghin a fost numită de către Centrala Berii Spirtului şi Amidonului Bucureşti în 1972 în decursul lunilor: octombrie şi noiembrie: director Cadar Mihăilă, inginer şef: Time Aurel, contabil şef Moldovan Ioan Dumitru şi diriginte de şantier Eugen Puia.

Cadar Mihăilă a avut în subordine peste 300 de salariați și o fabrică proiectată la o capacitate de 200.000 de HL de bere şi de 11.000 de tone de malţ anual. La punerea în funcţiune, întreprinderea a produs patru sortimente de bere, iar în perioada următoare a mai introdus două sortimente noi. O parte din utilajele pentru dotarea fabricilor au fost importate din Germania, iar altele au fost realizate în ţară. Probele mecanice şi tehnologice la punerea în funcţiune şi atingerea parametrilor proiectaţi s-a realizat cu asistenţă tehnică a furnizorilor de utilaje. Un merit deosebit l-a avut conducerea întreprinderii şi colectivul de muncă în realizarea indicatorilor de plan şi în mod deosebit a celor de calitate. Întreprinderea a participat la mai multe târguri şi concursuri naţionale şi internaţionale, unde s-a confruntat cu marii producători de bere din Europa. Însă la toate concursurile la care a participat, sortimentele de bere a Reghinului au fost clasificate pe primele locuri. Un alt amănunt demn de menţionat este faptul că în toată perioadă, de la înfiinţare şi până în anul 1990, întreprinderea a produs bere la capacitate în tot cursul anilor, însă nici în aceste condiţii nu puteau de multe ori satisface solicitările pieţei. În lună martie 1979 s-a reorganizat conducerea întreprinderii, prin schimbarea statutului de funcţii în comitetul director, astfel Cadar Mihăilă a devenit director general, ing. Virgil Mailat director tehnic, Moldovan Ioan Dumitru director adjunct şi director economic Gavrilă Pâlca. Întreprinderea de Bere a funcţionat cu un număr de angajaţi care a variat între 330 şi 380 de persoane, iar producţia anuală varia între 230.000 şi 250.000 de hectolitri.


Cadar Mihăilă a fost scos pe linie moartă, pentru că se opunea privatizării fabricii


În urma evenimentelor din decembrie 1989 Întreprinderea de Bere Reghin a suferit o reorganizare, potrivit Hotărârii Guvernului Nr. 1353/27 decembrie 1990 în Societatea Comercială, Silva” SA, preluând integral patrimoniul acesteia. În perioada 1989 şi 1995 sau realizat în cadrul întreprinderii investiţii constând în modernizarea proceselor de producţie şi majorarea capacităţii fabricii de bere de la 200.000 la 400.000 hl anual. În anul 1993 s-a realizat o majorare de capital prin ofertă publică de subscriere de acţiuni iar doi ani mai târziu s-a realizat privatizarea societăţii, Silva” prin metoda Mebo. (În anul 1998 acţionarii SC. Silva SA au vândut societăţi pe acţiuni BRAU-UNION AG, în totalitate acţiunile pe care le deţineau, astfel că societatea austriacă a devenit proprietarul SC Silva SA Reghin). Acesta este și motivul principal pentru care regretele fostului director nu au legătură cu viața personală, ci mai degrabă cu cea profesională, mai precis cu fabrica de bere de unde a fost oarecum scos pe linie moartă, pentru că era printre puținii care se împotriveau vis a vis de privatizarea unității. ,,Am fost director 19 ani și am fost părintele ei spiritual de la momentul în care s-a identificat locația în care se va construi, am răspuns de lucrări pe toată perioada construcției viitoarei fabrici și apoi după ce a fost dată în funcțiune, până după revoluție, am fost omul care a luptat cu toate armele sale ca Fabrica de Bere să rămână o marcă de prestigiu a Reghinului, având în vedere că unitatea ajunsese să  producă 10 sortimente de bere. ,,Deşi am fost berar o viaţă întreagă, chiar un pionier în această ştiinţă în oraşul nostru, mai bine prefer la un eveniment de acest gen să servesc un pahar de ţuică sau unul de vin rafinat, înconjurat de cei dragi. Într-adevăr am sărbătorit o vârstă frumoasă, dar mai am şi mici probleme cu circulaţia sângelui şi am ameţeli din cauza tensiunii mici, însă e bine că sunt lucid,că pot să mă deplasez şi să nu fiu o povoară pentru nimeni, la împlinirea a 93 de ani de viaţă”, a declarat sărbătoritul Cadar Mihăilă.
Site-ul ,,viselenuautermenlimit.ro” îi urează un sincer „La mulţi ani” și cele mai frumoase gânduri și urări de sănătate, fericire, bucurii  și împliniri

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *