LA MULŢI ŞI BINECUVÂNTAŢI ANI PĂRINTELUI VASILE CHIOREAN LOGIGAN !

0

DSCF4251Cu ocazia zilei de naştere, siteul ,,viselenuautermenlimită.ro’’ îi urează sincere felicitări şi gânduri bune părintelui Vasile Chiorean Logigan, un vrednic slujitor al lui Hristos, care s-a rugat, a trăit şi a muncit cu multă dăruire pentru alţii, trăind credința prin faptă.

Sărbătoritul a fost și este un model de admirație profesională și familială cu rezultate extraordinare în plan spiritual și cu o viață de familie exemplară şi edificatoare. Fiii sărbătoritului, doi sunt azi preoți și al treilea licențiat în teologie. 

Pentru toţi acei care au trecut pragul Bisericii Ortodoxe din Iernuțeni (care azi poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”) în perioada 1979-2011, preotul Chiorean Vasile a fost un adevărat sprijin şi îndrumător pe calea vieţii, iar fiecare întâlnire cu domnia sa, a fost un prilej de zidire, o sămânţă a gândului roditor şi un îndemn spre faptă bună. 

Cele mai mai mari realizări ale  părintelui  rămân cu siguranță, ctitorirea primei biserici noi în oraşul Reghin în regimul comunist, o construcție impresionantă care a fost realizată în 10 ani și construirea unei case parohiale noi în Iernuțeni care a fost edificată în trei ani de zile. Ctitorirea lăcașului de cult de către preotul Chiorean Vasile împreună cu credincioşii din Iernuţeni a fost răsplătită la 20 august 1995 prin sfinţirea bisericii de către însuşi Patriarhul Teoctist, înconjurat de P.S.Andrei al Alba Iuliei, zeci de preoţi şi diaconi la care au luat parte câteva mii de credincioși. Prea Fericitul Părinte Teoctist Arăpașu, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române i-a înmânat părintelui Vasile Chiorean ,,Crucea patriarhală”, cea mai mare distincție a Patriarhiei Romane, în semn de apreciere pentru activitatea sa.

În ciuda celor 72 de ani pe care i-a împlinit părintele-pensionar rămâne același om vrednic care a păstorit 7 ani  de ani ca preot la Parohia Ortodoxă Batoș și 32 de ani pentru Parohia Ortodoxă Iernuțeni. A fost în tot acest timp în mijlocul generațiilor care s-au schimbat însă el a rămas, omul primordial al vieții spirituale și culturale din acest ,,miez de țară”, încercând să descifreze misterele istorice ale comunității și să consemneze tot ce era important.

În toți acești ani părintele a dovedit că nu a fost doar un duhovnic bun care a practicat preoția ca pe o misiune care l-a desăvârșit sufletește, ci a demonstrat că este și un fin observator al istoriei locale, care a reușit, într-un mod inedit, să recreeze lumea de ieri și de azi din Iernuțeni între coperțile unei cărți care va deveni pildă și document pentru un timp pe care clepsidra îl va păstra în memoria colectivă, pentru …eternitate! După patru ani de muncă de documentare, cercetare în Arhivele Statului și de culegere a informațiilor de la credincioși, pe 8 octombrie 2017, sărbătoritul și-a lansat cea de a cincea carte de autor, care însumează 500 de pagini și peste 2300 de fotografii, care reflectă destinul generațiilor din Iernuțeni, a cărei atestare documentară apare prima dată în acte la 1332 în Registrul dijmele papale, care se realizau cu ocazia finanțării cruciadelor din Evul Mediu.

În această lună pe 13 octombrie în familia Chiorean se mai aniversează o zi de naștere, cea a părintelui inspector dr. Claudiu-Dorin Chiorean, (fiul mijlociu al preotului-pensionar Vasile) care din 2011 slujește la altarul Bisericii Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Iernuțeni și care va împlini 43 de ani. Preotul Claudiu-Dorin Chiorean a fost ales din 1 septembrie 2013 inspector şcolar pentru Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş de către Î.P.S. Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei, şi în acord cu Ministerul Educaţiei Naţionale. În 9 iulie 2015 a susţinut examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, în februarie 2016 a susţinut examenul de echivalare a doctoratului cu gradul didactic I și pe 8 ianuarie 2017 părintelui inspector i s-a acordat rangul de iconom stavrofor în cadrul unei ceremonii la Caterdala din Târgu-Mureș în prezenţa IPS Irineu Arhiepiscop de Alba Iulia.

Tot în această lună pe data de 17 octombrie ar fi trebuit să împlinească 70 de ani și învăţătoarea-preoteasă Cătălina Chiorean (Borşa) a cărei inimă a încetat să mai bată în după-masa zilei de 7 martie 2015, între orele 17 şi 18, în timp ce soţul ei, părintele Vasile, oficia în biserică slujba Vecerniei.


viselenuautermenlimita.ro 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *