Lucian Moldovan, reghineanul din spatele Fast-Food-ului Frizzy Kebab !
Lucian Moldovan este un antreprenor reghinean în vârstă de 43 de ani care, deși este de profesie mecanic auto, s-a specializat (autodidact) în preparate culinare de fast-food în străinătate. A muncit timp de 11 ani în Spania din care 9 ani numai în restaurante, timp în care a studiat cu atenție piața, azi ajungând să fie ,,bucătar şef” și specialist în fast food, în propriul său restaurant.
Fiind o fire ambițioasă, după ce a revenit din străinătate, a cumpărat o firmă cu obiect de activitate Fast Food și a început împreună cu partenera sa să dezvolte o strategie de marketing curajoasă prepararea și vânzarea de mâncare arăbească din zona Levantului și preparate culinare din Siria. Roxana, partenera sa de viață și de afaceri, în vârstă de 34 de ani a muncit ca arhivar la mai multe firme, înainte să se specializeze în pregătirea celor mai gustoase preparate din carne de pui. Lucian și Roxana și-au pus în gând să-i cucerească pe reghineni, cu șaorma și kebab și azi pe lângă fast-food-ul pe care l administrează livrează și aceste delicatese la domiciliu la cerere, zilnic între orele 11.00 și 22.00 pe raza municipiului). Specialitățile casei sunt ,,Șaorma la platou” și ,,Kebab-ul platou” care, au devenit cartea de vizită a fast-food-ului ,,Frizy Kebab”.
Reporter: Cum ați ajuns să dețineți o firmă cu C.A.E.N. de activitate 5610 sau mai simplu spus un restaurant fast-food la Reghin ? A fost un vis sau, pur și simplu o întâmplare?
Lucian Moldovan : A fost mai mult o întâmplare decât un vis. Spun asta, pentru că eu înainte să devin administratorul unui fast-food, am deținut (din anul 2014) un depozit de legume – fructe și o firmă denumită ,,SC Apromar Emil SRL” . Iar acum 5 ani, am preluat această afacere, care avea deja cam 10 luni de când funcționa. Dar, nu mi-a fost ușor, pentru că, clientela care exista nu era una foarte mare, și a trebuit să ne facem cunoscuți, ca să putem să devenim profitabili. Am început cu partenera mea de viață, să muncim cot la cot, alături de bucătăreasa pe care am găsit-o aici când am preluat firma. Am preluat afacerea la 1 septembrie 2015, și după șase luni am realizat că suntem pe drumul cel bun, și că merită să continuăm, să investim. Am avut economiile noastre, și nu am fost nevoiți să apelăm la credite bancare, sau la alte forme de împrumut și asta a contat mult.
Rep.: Prezentați-mi serviciile de la A la Z, pe care le poate pune la dispoziție firma/biroul dvs.:
L.M.: Pe timpul verii programul localului nostru situat pe strada Sării la nr. 30, este de Luni până Duminica între orele: 07.00 – 23.00, fiindcă avem și terasa unde servim clienții, iar pe timpul sezonului rece, programul este de Luni până Sâmbătă între orele: 07.00 – 23.00 cu unele mici excepții.
Cele mai vândute produse ale noastre sunt: Șaorma de pui la platou și Kebab-ul chiflă mică și mare, iar pe partea de băuturi răcoritoare, cele mai gustate de clienți sunt fresh-urile de fructe și limonadele care sunt delicioase, nutritive și energizante.
Anul viitor vrem să diversificăm sortimentația de produse, și să preparăm mici și carne la grătar. Mai avem închiriat și un chioșc în incinta fostei (Școlii Generale Nr. 3) actual Grup Școlar ,,Petru Maior” unde ne vindem produsele. Pentru gurmanzii care apreciază produsele noastre și preferă să fie serviți acasă, facem și livrări gratuite la domiciliu, la comenzi de peste 25 de lei, pe raza municipiului Reghin. Putem fi apelați la numărul de telefon: 0755-598-006, între orele 11.00 și 22.00, sau putem fi găsiți și pe pagina de facebook a restaurantului ,,Frizy Kebab”.
Rep.: La ce capitol consideraţi că firma / biroul D-voastră, şi-a/au câştigat supremaţia în raport cu firmele concurența?
L.M.: Calitate, preț. Cred că suntem singurii care am menținut același preț din anul 2015. Până să preiau eu această afacere, s-a lucrat cu o firmă din Cluj, cu activitate principală de Import și Distribuiție de produse congelate Fast Food. Făcând o analiză calitate/preț, am descoperit că la o cantitate de doar 10 kg de carne șaorma, în comparație cu firmele de profil din Târgu-Mureș, era mai scumpă cu 50 de lei și atunci vă imaginați că în fiecare lună pierdeam circa 1600 de lei numai din acest considerent. Așa că, m-am decis să fac personal aprovizionarea. Eu acum lucrez foarte mult cu un supermarket din Târgu-Mureș, și sunt foarte mulțumit.
Rep.: Ce calităţi trebuie să aibă un administrator de fast-food de succes?
L.M.: Viziune, inteligență, creativitate, perseverență, determinare și responsabilitate.
Rep.: De-a lungul vieții cred că ai cunoscut o mulțime de oameni de succes, Care om de afsceri te-a impresionat cel mai mai mult ca om de afaceri ?
L.M.: Antonio Varilias din Spania, un adevărat model profesional. Vorbesc de fostul meu șef din Madrid, la care am muncit 9 ani, și unde, după aproape 3 ani m-a numit șef de sală la restaurantul „Asador Llopis”, un local cu o capacitate de 160 de locuri în sală, plus 108 locuri la terasă. De la Antonio Varilias am învățat totul în materie de bucătărie și clar, este omul care m-a impresionat cel mai mult, ca profesionist.
Ce părere aveți despre concurență ?
L.M.: Avem o părere bună atât timp cât este o concurență loială.
Rep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs., de când aţi devenit o persoană publică ?
L.M.: Ne-am făcut mai mulți prieteni și într-adevăr ne recunoaște mai multă lume pe stradă, dar nu putem spune că asta ne-a afectat, deocamdată, intimitatea. Dacă ești profesionist într-un domeniu, este excelent să devii o persoană publică dacă ești diletant e mai bine să rămâi un anonim.
Rep.: Cât de profesionalizat este statutul administratorului de fast-food din România?
L.M. : Eu am fost angajat în străinătate în domeniu și acum am o afacere în România, așa că pot să fac o comparație. Mai este mult de muncă, dar deja se văd schimbări și la noi. Se caută tot mai mult produsele de fast-food, și e ca la „bursa de valori”, o zi pierzi alta câștigi, dar cine se va menține pe piață va ajunge un antreprenor de succes, pentru că restaurantele fast-food vor fi în viitor afaceri de milioane, și în România.
Rep: Ce pasiuni aveți în timpul liber?
L.M.: Hobby-uri am multe, sunt pasionat de mașini, îmi place să le dezmebrez și să le repar, dar totodată am și o slăbiciune și pentru agricultură. Chiar am de gând, anul viitor să achiziționez, cu partenera mea de viață, câteva terenuri ca să construim o seră sau o micro-fermă, undeva la țară unde să creștem și păsări de curte pentru carne, și să ne cultivăm singuri legumele pentru restaurant.
Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?
L.M.: Nici un rol special, dar fiindcă toată lumea gândește azi în termeni financiari, și pentru mine banii sunt o monedă de schimb a serviciilor mele.
Rep: Ce nu puteți ierta, unui prieten?
L.M.: Trădarea și minciuna.
Rep.: Ce personaj istoric admirați cel mai mult?
L.M.: Alexandru Ioan Cuza.
Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?
L.M.: De mașină, telefon și de familie.
Rep: Care este cheia succesului, din punctul dumneavoastră de vedere?
L.M.: Munca, perseverența, seriozitatea și promovarea, fiindcă este necesar să îți încurajezi clientii să guste produsele tale, altfel nu pot face diferența între noi și concurență.
Rep.: La început întrevedeați succesul de acum?
L.M.: Nu știu dacă întrevedeam succesul, dar am crezut în această idee, anume că e imposibil să nu fi căutat, dacă poți să demonstrezi că oferi clienților mâncare sănătoasă și gătită în mod impecabil.
Rep: Aţi avut parte de vreo experienţă nefastă de-a lungul timpului, care v-a determinat să vă depășiți limitele?
L.M.: Nu, până acum. Eu cred că simţul propriei valori și depășirea limitelor, depind într-o măsură considerabilă de abilitatea mea în a mă comporta faţă de ceilalţi, și de ambiția mea personală de a-mi atinge obiectivele.
Rep.: Ce înseamnă pentru D-voastă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?
L.M.: De câștigat se câștigă greu, dar de pierdut se pot pierde în 3 minute cu un produs livrat greșit, dintr-o glumă nelalocul ei sau o eroare de preparare.
Rep: Dacă aţi avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în Reghin sau în județul Mureș?
L.M.: În primul rând aș transforma ruina fostului cinematograf ,,Patria” din centrul municipiului, într-un cinematograf 3D, pentru a se bucura toți reghinenii de cele mai noi pelicule de la Hollywood. Apoi aș face o vrajă ca să avem aici un parc de distracții pentru copii, gen Disneyland, plin cu magazine cu jucării, haine, dulciuri și mâncare fast-food, care să fie deschis non-stop pentru ca părinții să-și poată răsfăța copii cu adevărat. Iar a treia schimbare care aș face-o dacă aș avea puteri supranaturale, aș face locuri de muncă pentru toți locuitorii, ca să prospere Reghinul și economic nu doar cultural și administrativ.
Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu?
L.M.: În primul rând cred în Dumnezeu datorită educației pe care am primit-o de copil, din familie, vis-a-vis de relige. În al doilea rând, cred pentru că m-a binecuvântat cu o familie minunată, și în al treilea rând pentru că Dumnezeu mi-a dat putere să stau în picioare, în cele mai grele momente ale vieții mele.