Mircea Fitcal, fostul căpitan din cadrul Unității Militare UM 01577 Mociar – Reghin, în perioada 1983-1995 s-a stins din viaţă răpus de Covid – 19

0

Maiorul (r) Mircea Fitcal, consilier în cadrul Consiliului Director al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad, a încetat din viață, pe 26 decembrie la orele 11.00 la vârsta de 68 de ani răpus de Covid 19.

Conform site-ului „http://vremeanoua.ro „Vremea NOUĂ, Ştiri Vaslui”, maiorul a decedat la fix o lună de zile de la decesul mamei sale, care s-a stins din viaţă pe 26 noiembrie, de Covid 19. Înmormântarea ofiţerului a avut loc la Cimitirul “Eternitatea” din Bârlad, pe 27 decembrie 2020 la orele 12.00.

Potrivit aceleiaşi surse, după ce s-a întors de la înmormântarea mamei sale, maiorul Fitcal s-a simțit rău, dar a avut tot timpul convingerea că este o simplă răceală. A stat acasă unde s-a tratat pentru o gripă și cu greu a fost convins să ajungă la spitalul din Bârlad, unde a fost transportat cu ambulanța. Din nefericire, a fost depistat pozitiv cu virusul SARS Cov 2, iar plămânii i-au fost afectați 90%. Oricât au luptat medicii din spitalul bârlădean, care este unitate suport Covid 19, mr. Fitcal nu a putut fi salvat.

„Vremea NOUĂ, Ştiri Vaslui”, mai citează că maiorul (r) Mircea Fitcal a fost consilier din anul 2010 în Consiliul Director al C.A.R.P. “Elena Cuza” din Bârlad. În perioada 1983- 1995 a fost căpitan în cadrul Unității Militare UM 01577 Mociar, Reghin și și-a încheiat cariera militară la U.M. 01458 Bârlad pe funcția de comandant și șef al Comenduirii Garnizoanei.

Mircea Fitcal este unul din coautorii cărții „Omagiu eroilor județului Vaslui”, alături de colonelul (rtg.) Constantin Chiper și magistratul pensionar mr. Mihai Nicolae, președintele CARP Bârlad, fiind cel care a luat la pas fiecare sat, fiecare comună, fiecare oraș, fiecare parte din acest județ pentru a identifica numele eroilor vasluieni, civili și militari, chemați la luptă și decedați pe câmpul de luptă în cele trei mari războaie din 1877-1878, 1914-1918 (1919), și 1939-194. Acesta a cercetat monumente, documente ale bisericilor, documente de arhivă, a apelat la profesori de istorie, preoți, oameni de carte, familiile eroilor, numai pentru a identifica pe cât mai muți din cei decedați pe câmpurile de luptă proveniți din județul Vaslui, apoi a pus toate aceste nume ale eroilor, precum și dovezi fotografice ale monumentelor, documente militare de luptă și o descriere a evenimentelor în care unii din ei au fost implicați în cartea „Omagiu eroilor județului Vaslui”. O muncă colosală alături de ceilalți coautori și toate celelalte activități, dar și un vis împlinit.


Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad este în doliu ! Nu te vom uita niciodată, domnule consilier șef, Mircea Fitcal!


Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad sub egida căruia și-a consacrat ultimii ani de viață în semn de omagiu a postat pe pagina de Facebook a asociaţiei următorul comunicat:

Astăzi, 26 decembrie, ora 11, în Sfânta zi de Crăciun, a hotărât să se mute la Cei Drepți, cel ce a fost mr. (r.) Mircea Fitcal, consilier al Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, un OM iubit și apreciat de toți cei care l-au cunoscut. Asociația noastră, reprezentată de președintele său, Mihai Nicolaie, este alături de familia îndurerată și se roagă pentru sufletul dragului său coleg! Dumnezeu să-l mântuiască și să ofere mângâiere familiei greu încercate! Nu te vom uita niciodată, domnule consilier șef, Mircea Fitcal! Odihnește-te în pace!”, a este mesajul transmis de toți salariații CARP Bârlad, prin președintele Mihai Nicolaie.

Dumnezeu să îl odihnească!”

În imagine de la stânga la dreapta regretatul consilier şef, Fitcal Mircea, alături de preşedintele Casei de Ajutor Reciproc „Elena Cuza” din Bârlad, Mihai Nicolaie aducând un omagiu românilor care au luptat în războaie la „Monumentul Eroilor Neamului” dezvelit pe 26 iunie 2019 de Ziua Drapelului Naţional al României

         Chiar dacă ofiţerul Mircea Fitcal a părăsit Reghinul în urmă cu 25 de ani a rămas un prieten devotat al reghinenilor şi un colaborator de nădejde al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reghin. Fostul căpitan din cadrul Unității Militare UM 01577 Mociar – Reghin, în perioada 1983-1995 în ultimii ani obişnuia să îşi serbeze ziua de naştere la Reghin înconjurat de prieteni săi din „oraşul viorilor”. Puţină lume ştie că de-a lungul vieţii a colecţionat cărţi de istorie şi a fost un mare admirator al Dr. Eugen Nicoară, al generalului Hugo Schwab  şi al  regretatului, Aurel Holircă din Reghin, învăţător, inspector şcolar, scriitor, prizonier de război şi deţinut politic pentru activitate anticomunistă reuşind să cumpere după moartea sa o însemnată parte din biblioteca acestuia.

O fotografie din arhiva site-ului viselenuautermenlimita.ro realizată în 4 iulie 2019 cu ocazia unei vizite la Reghin. În fotografie de la stânga la dreapta, mr. (r.) Mircea Fitcal, consilier al Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad alături de Leon Stoica, preşedintele C.A.R.P. Reghin (Colonel în rezervă şi fost Comisar Şef al Poliţiei Reghin) şi Pompei Văleanu, (fost Comisar şi adjunct al Şefului Poliţiei Reghin).

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *