Astăzi, doamna Susana Diamanstein, cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului, din România deportată din Ghetoul Reghin în anul 1944 la Auschwitz, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.

„Doamna de Diamant” din imagine are un bilanț al vieții impresionant: 77 de ani de când a fost eliberată din lagărele naziste, (unde a reuşit să salveze viaţa unei fete de 16 ani din Reghin), are 38 de ani munciți pe cartea de muncă ca funcționară, este pensionară de 46 de ani și văduvă de 36 de ani. Este mama a 2 copii, are 3 nepoţi şi 3 strănepoţi şi în curând urmează să îşi cunoască şi al 4-lea descendent.

Dincolo de faptul că la 22 de ani Susana Diamanstein a reuşit să „păcălească moartea” şi să supravieţuiască miraculos în 5 lagăre de muncă forţată şi de exterminare nazistă (Auschwitz, Bierkenau, Plasow, Bunzlau și Oberaltstadt), la 98 de ani a reuşit să câştige încă o bătălie cu viaţa în lupta cu SARS-CoV-2 cel mai periculos virus care l-a cunoscut omenirea în ultimii 100 de ani.

Felicitări ! stimată Doamnă pentru puterea şi determinarea cu care vă trăiţi viaţa, sunteţi cea mai puternică femeie pe care am cunoscut-o vreodată. Sunteţi demnă de Cartea Recordurilor pentru incredibila putere de care dispuneţi la un secol de viaţă !

Astăzi când am sunat-o să o felicit pentru împlinirea unui secol de viaţă sărbătorita mi-a spus la telefon pe un ton extrem de jovial : „Domnule ziarist vă rog să veniţi urgent până la mine, să mă vedeţi cât sunt de frumoasă la 100 de ani !”.

Reamintim cititorilor nostri că în 2019 „viselenuautermenlimita.ro” în semn de profund respect, pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, a premiat-o cu o ,,DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ”, de doamna Susana Diamantstein. Distincţia a fost acordată supravieţuitoarei de jurnalistul Matei Robert Mihai, care a realizat și un interviu ce va fi cuprins în cartea cea mai recentă a acestuia, intitulată „Cine au fost reprezentanții cultului mozaic din Reghin? (Destin și Istorie din Orașul de pe Deal pe Tărâmul Făgăduinței)”.

Diploma de Excelență” acordată de noi a fost pentru înalte valori umane: DEMNITATE, RESPECT și CURAJ în toate manifestările vieții, celei care în urmă cu 77 de ani, era deținuta cu numărul AA 19718.

Respect şi consideraţie ! În urmă cu 7 ani pe 27 ianuarie 2015 reghineanca a fost invitată la Palatul Cotroceni din Bucureşti unde președintele României, Klaus Johannis, i-a conferit personal, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler supravieţuitoarei Holocaustului.

Pe 27 septembrie 2021 la 99 de ani, Susana Diamanstein a acordat un interviu pentru omul de afaceri Ștefan Mandachi intitulat „Supraviețuire prin iubire și simțul umorului în calvarul de la Auschwitz” care în 9 luni de la apariţie a fost vizualizat de peste 160.600 de internauţi.  

Dumnezeu a încununat toată suferinţa din perioada Holocaustului a sărbătoritei cu multe zile pe acest pământ şi o viaţă până la adânci bătrâneţi cu zile senine alături de familia ei

La mulţi ani, stimată doamnă sunteţi un exemplu pentru generaţia mea de perseverenţă, tărie de caracter şi voinţă de a trăi, dusă la extrem indiferent cât de grea este crucea care ţi-o dă Dumnezeu în anumite momente din viaţă !  

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *