Pe 23 iunie 2022 un fost locuitor al Reghinului a participat pentru a 2-a oară la sărbătorirea Zilei Internaționale a Supraviețuitorului Holocaustului la Mid Island YJCC !

0
   Sami Steigmann este cel mai tanăr copil supravieţuitor al Holocaustului dintre toţi evreii care au locuit în oraşul Reghin care a supravieţuit miraculos după ce a fost deportat de autoritățile române în Transnitria în zona Mogilev-Podolski.
Iadul pentru Sami a început în anul 1941 când avea vârsta de 1 an şi 8 luni şi a fost deportat împreună cu familia în Transnistria unde a fost salvat de o nemţoaică înainte de a muri de foame şi apoi a fost eliberat din lagăr de Armata Sovietică.
„Părinții mei mi-au spus că am fost supus unor experimente medicale naziste, dar nu au intrat în amănunte cred că le-a fost prea dureros să-şi amintească. Tot ce știu este că am suferit toată viața de probleme la nivelul gâtului, capului și spatelui. Gravitatea a fost atât de mare încât am avut zile și săptămâni încât nu puteam să stau, să mă așez sau să mă plimb dar nu toate în același timp.Durerile de cap îmi erau atât de severe, încât plângeam de durere… ” declara Sami într-un interviu.
     În ciuda experimentelor care s-au făcut pe corpul său şi de care nu îşi mai aminteşte Sami (n. în 21 decembrie 1939 ) şi orginar din Bucovina (Cernăuţi) a reuşit să se dezvolte şi să crească până la o înălţime de 1.66 cm, şi să trăiască ca un om normal. S-a mutat în Reghin cu familia după Al Doilea Război Mondial fără să cunoscă limba română dar pe care a învăţat-o. A absolvit clasele gimnaziale şi primare în oraş şi Liceul Nr. 2 promoția 1956. A muncit până în 1961 în cadrul Oficiului Poştal Reghin când a emigrat cu familia în Israel în oraşul Holom.
     Acolo s-a înscris la facultate şi a studiat contabilitatea/ CPA la Universitatea Evreiască din Ierusalim şi în paralel a ajuns eletronist în Armata Foreţelor Aeriene din Israel. În anul 1968 a plecat în Statele Unite ale Americii unde s-a căsătorit şi a locuit în Milwaukee,Wisconsin. A divorţat şi a revenit în Israel în anul 1983. Din anul 1988 locuieşte în New-York unde a devenit un vorbitor motivaţional despre Holocaust şi antisemitism foarte popular în toată lumea. Chiar dacă Sami are peste 80 de ani continuă să inspire o mulţime de tineri ţinând conferinţe în şcoli, universităţi, prin intermediul interviurilor care le acordă la emisiuni de televiziune şi radio, prin apariţiile sale în presa internaţională şi nu în ultimul rând prin sfaturile care le acordă pe diverse forumuri publice.
     
      În anul 2019 a înfiinţat în New-York Fundaţia ,,Steigmann Peace and Tolerance Fundaţion” şi are totodată un site personal : https://www.samispeaks.com/samisstory foarte sugestiv în care explică foarte concis :I am not what happened to me, I am what I choose to be” (Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat, eu sunt ceea ce aleg să fiu !).
      La festivitățile organizate în 2021 cu ocazia a celei de-a 73-a aniversări a statului Israel de Organizaţia Israel American Council (IAC) în Times Square pe ecranele uriaşe din cea mai importantă intersecție comercială din cartierul Manhattan din New-York a fost prezentată şi fotografia lui Sami Steigmann, evreul supraviețuitor al Holocaustului care a emigrat din Reghin în anul 1961. 
Pe 23 iunie 2022 fostul locuitor al Reghinului a participat pentru a 2-a oară la sărbătorirea Zilei Internaționale a Supraviețuitorului Holocaustului la Mid Island YJCC. Anul trecut, această ceremonie specială a fost înregistrată și prezentată la știrile locale de televiziune (@TAG).
   
    În sfârșit, supraviețuitorii Holocaustului sunt recunoscuți în întreaga lume. Aşteptăm şi la Reghin să se sesizeze cineva din actualul Consiliu Local sau poate domnul primar Márk Endre Dezső să îl propună să îi fie acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” în viaţă nu post-mortem !
    Să sperăm să se mişte repede autorităţiile din Reghin până nu ajunge să îi facă statuie autorităţiile din New-York !

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *