PLACENTA PRAEVIA, CONDUITĂ ÎN SARCINĂ – SIMPTOME ŞI FACTORI DE RISC !

0

Femeia cu placentă praevia stă pe un butoi cu dinamită ( Johnson ). Placenta praevia este una din cele mai grave patologii a sarcinii în ultimul trimestru. Sângerarea poate fi semnul patognomonic. Simptomele variază în funcţie de localizarea placentei praevia. Atunci când este localizată parţial central sau marginal, sângerarea poate fi nocturnă, fără durere cu cheaguri mici şi repetabilă. În cazul placentei praevia centrală, sângerarea se declansează brusc ziua sau noaptea după un efort sau la apariţia contracţiilor uterine dureroase. Sângele este roşu, în cantitate atât de mare încât poate determina şoc hemoragic matern sau extins dacă nu se intervine chirurgical imediat.

Diagnosticul precis se pune prin echografie obstetricală trans-abdominală care poate localiza placenta şi distribuţia vaselor la periferia sa. Se mai foloseşte şi echografia obstetricală transvaginală care poate aprecia mai fidel localizarea ariei placentare.

Conduita şi asistenţa prenatală în situaţia unei placente praevia este foarte importantă.

Consiliera gravidei cu scăderea activităţii zilnice, evitarea efortului fizic, a contactului sexual. Să se adreseze medicului în cazul apariţiei sângerării pe cale vaginală, a contracţiilor uterine, a tulburărilor digestive, alte boli asociate ( HTA, edeme ale membrelor inferioare ).

Conduita în ambulatoriu trebuie sa fie corect făcută. Monitorizarea fătului, echografie imediată, consultaţia cu prudenţă. Consiliere cu respectarea repausului la pat, la domiciliu. Corectarea anemiei, tokoliza, rezerve de sânge, profilaxia bolii tromboembolice.

Urmărirea şi monitorizarea:

– medicul specialist trebuie să monitorizeze statusul materno-fetal;

– examinări echografice seriate la fiecare două săptămâni, apoi săptamânal

– urmărirea statusului hemodinamic matern prin TA, puls ( zilnic ), analize de laborator ( săptâmanal ). 

– monitorizare fetală prin cardiotocografie fetală

Aspecte administrative:

  • Placenta praevia este o sarcină cu Risc Obstetrical Crescut şi o urgenţă obstetricală
  • Medicul trebuie să consilieze pacienta referitor la monitorizarea şi tratamentul tulburărilor de coagulare, prognostic fetal, alegerea căii de naştere, rezerve de sânge, internare în spital în trimestrul III şi programarea naşterii.

Concluzii – Placenta praevia este o urgenţă obstetricală. Medicul specialist care urmăreşte sarcina trebuie să informeze pacienta asupra riscurilor acesteia şi posibilitatea transformării ei într-o urgenţă maximă.

Dr. Puia Sorin Lucian

Medic primar

SCOG Prof. Dr. Panait Sirbu

Bucureşti

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *