Radu Țuculescu și-a lansat la Reghin romanul ,,Măcelăria Kennedy”

0

   Dramaturgul Radu Țuculescu și-a prezentat la Reghin, joi, 8 iunie, la biblioteca ,,Petru Maior” cel de al 10-lea roman intitulat ,,Măcelăria Kennedy” dând dovadă încă odată, dacă mai era cazul, că a rămas un excentric exponent al inteligenței cuvântului și al spațiului. Romanul, considerat de unii critici burlesc sau beletristic iar de alții de literatură contemporană, nu are nici o legătură directă cu John Fitzgerald Kennedy, cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii, asasinat în ziua de 22 noiembrie, 1963, la Dallas, Texas. În schimb, titlul romanului e inspirat dintr-un caz real, autorul declarând că prin 1992, când făcea reportaje radio şi TV, a dat de o măcelărie Kennedy. ,,Am rămas uluit. Am intrat înăuntru şi am întrebat: Cotlete Kennedy aveţi? Fudulii Kennedy aveţi? Pe măcelar l-a pufnit râsul îl întreb cum de tocmai Kennedy, că vor întreba tinerii dacă a fost un măcelar celebru. Proprietarul a spus că lui nu-i pasă, el e admirator Kennedy, era democraţie şi el aşa a vrut să-i spună măcelăriei. Într-adevăr, avea o bibliotecă extraordinară şi mi-a dat ideea încă de atunci, fructificată de mine abia acum” a explicat autorul.


Romanul apărut la Editura Polirom din Iași și tipărit la Suceava a fost scris de Radu Țuculescu într-o manieră modernă și personală care și-a creat personajele din viața reală, doar le-a schimbat numele acestora, pentru a evita să fie dat în judecată de cele care ies prea șifonate după lectură. Fotografia autorului din roman a fost realizată de Olga Rubitschon în timp ce coperta a fost concepută de o studentă, Renata-Vivien Barna, și reprezintă un îngeraş rubensian, dodoloţ şi rozaliu, care se dă ca pe tobogan pe un satâr de măcelărie, iar jos îl aşteaptă un drăcuşor cu o furcă, să-l facă frigăruie.

,,Mă bucur să fim prezenți la întâlnirea cu scriitorul Radu Țuculescu, întors de curând de la Torino, unde și-a lansat două cărți printre care ,,Stalin cu sapa-nainte”, de care se interesează deja editurile din Germania. Este o bucurie să fim alături de acest mare scriitor care se leagă de orașul nostru, prilej să ne amintim cu toții de doctorul Dumitru Țuculescu, cel care de multe ori a pus un pansament pe rănile noastre și ne-a vindecat. Ne bucurăm și de prezența sorei scriitorului, profesoara Cristina Aszalos, cea căreia îi și este dedicată cartea, care a fost însoțită de soțul ei, Gavril Aszalos, consilier județean și fost consilier local.
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: Zaharie Man (fostul director al Casei de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”), Veaceslav Istrati, (preşedinte al filialei locale a Asociaţiei Pro Basarabia și Bucovina”), Sorin Macarie (președintele Rotary Reghin), Simion Moldovan (artist plastic), Maria Piștănilă (profesoară – pensionară), Danciu Gavril (fost consilier local), Petre Mărginean (jurist) Eduard Zoltan Csupan (profesor și pictor ), Mărioara Popovici (rapsod popular), Anca Perșa (psiholog) etc.

LANSARE RADU TUCULESCU
      Sala Bibliotecii Petru Maior a fost neîncăpătoare la lansarea celui de-al 10 lea roman semnat de Radu Țuculescu

Despre cartea autorului a vorbit și moderatoarea de televiziune, Emese Ardelean, care a și lecturat cartea și a prezentat-o în stilul caracteristic emisiunii sale ,,Jurnal de carte” de pe postul DAReghin TV.
De la eveniment nu a lipsit nici profesoara Cristina Drescan care i-a mulțumit autorului pentru implicarea în activitățile cu elevii liceului. ,,Mă bucur foarte mult că l-am cunoscut pe scriitorul Radu Țuculescu. În alte țări se vorbește despre ce poate face un cetățean pentru propria comunitate. La noi, nu știu dacă se pune așa problema, decât foarte rar, domnul Țuculescu este un asemenea caz, pentru că ori de câte ori l-am rugat să participe la activitățile școlii noastre nu a spus niciodată nu. A acceptat cu drag de fiecare dată. A venit cu idei noi, ne-a ajutat și eu zic că de astfel de oameni avem nevoie. Există foarte mulți scriitori care nu sunt chiar atât de ocupați să nu poată spune prezent unor activități în școli, până la urmă noi, școala formăm viitoarele caractere, iar viitorul nostru depinde în mare măsură de acești tineri. De aceea îi mulțumesc scriitorului Radu Țuculescu pentru tot ce a făcut pentru noi”. În acest context profesoara i-a făcut o surpriză autorului prin intermediul tinerelor: Alexandra Pașcondea, Mădălina Suciu și Edina Menyhart eleve în cadrul Liceului Tehnologic ,,Lucian Blaga,, care au citit pasaje din romanul ,,Măcelăria Kennedy”.

Lansarea a fost completată apoi cu explicațiile lui Radu Țuculescu care a declarat că savoarea cărții este dată de personajele care animă weekendul premergător deschiderii măcelăriei cu nume de președinte american: Sunt personaje reale amestecate cu personaje imaginare. Cele reale nu sunt copii, nu putem inventa totul, altfel ne-ar durea capul. Oricât aș umbla prin lume, nu mă pot desprinde de orășelul de provincie în care am copilărit, în care am crescut, și unde mă întorc mereu ca să mai iau o gură de aer proaspăt, și apoi să plec cine știe unde.

Romanul a fost scris pe parcursul a trei ani, în trei orașe diferite (Reghin, Cluj, Basel) și acţiunea se petrece în trei zile şi două nopţi, vineri, sâmbătă şi duminică, înainte de a se deschide măcelăria Kennedy, pe strada Cimitirului, din orăşelul Luna de jos, luni la ora 10. Romanul se termină duminică seara. Radu Țuculescu mărturisește că este prima carte pe care a citit-o pentru corecturi, de opt ori, si a râs şi a opta oară cu poftă, de parcă ar fi citit-o prima oară, ca şi cum nu ar fi fost opera sa. ,,Personajele sunt absolut reale și trăznite, le iubesc pe toate, de care, datorită deplasărilor mele cu radio şi televiziunea, am ştiut să beneficiez. Am întâlnit o mulţme de oameni, cu o mulţime de poveşti şi o mulţime de replici. Eu sunt mereu cu carneţelul după mine şi a ieşit acest roman burlesc, acest roman comic, cu evidente accente tragice, aşa cum am în toate cărţile mele. De data asta îmi iubesc toate personajele. Sunt acolo poeţi care scriu poeme absolut aiurea, tembele, dar sunt încântaţi de ele cupluri deosebite. Toţi vor să devină artişti, în afară de măcelar, dar care e şi el un artist, în felul său”. Lansarea cărții va fi cu siguranță unul dintre cele mai emoționante evenimente ale anului 2017.

                                                             Autorul Radu Țuculescu alături de juristul Petre Mărginean

 

La final scriitorul a oferit autografe cititorilor săi fideli și după sesiunea de fotografii a stat la o șuetă cu prietenii vechi despre complimente și critici și a răspuns ,,off the record” la o serie de întrebări tabu despre subiectul romanului și ,,piața de carte” din România. Romanul se găsește deja de vânzare pe o mulțime de site-uri precum :,,elefant.ro”, pe ,,cărturești”, ,,https://www.litero-mania.com/, ,,Bookcity.ro”, pe ,,www libris.ro”, librăria ,,Mihai Eminescu” și în luna mai, romanul a fost prezentat la cea de a XII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2017 organizat în centrul expozițional Romexpo din București.

 

Pentru că Radu Țuculescu nu e doar e un scriitor prolific ci și unul plin de surprize,  am încercat să aflăm mai multe despre proiectele sale în curs de desfășurare și așa am descoperit că în viitorul apropiat va lansa prima carte pentru copii dedicată nepotului său Vladimir. Dramaturgul ne-a dat două indicii legate de cartea sa pentru copii mărturisind că lucrarea va apărea sub egida unei edituri concern, care nu a publicat niciodată scriitori români și că povestirile sale se petrec în aparatul de fotografiat vechi al bunicului, în care intră eroii scriitorului. Radu Țuculescu speră să facă senzație printre puștii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani și spune că nu va mai scrie niciodată pentru copii pentru că este extrem de greu.

DSCF3615
                                           Radu Țuculescu înconjurat de familie și prieteni mai vechi și mai noi

viselenuautermenlimita.ro

Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați administratorul site-ului pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *