S-AU ÎMPLINIT 151 DE ANI DE LA NAŞTEREA FOTOGRAFULUI REGAL GEORG HEITER !

0

     Pe 21 iunie 2022 s-au împlinit 151 de ani de la naşterea fotografului regal Heiter Georg Michael un simbol al Reghinului din punctul meu de vedere pentru a cărui salvare a memoriei militez de ani de zile. Un om nepreţuit la adevărata valoare pentru clişeele care le-a lăsat moştenire posterităţii care ne dezvăluiesc adevăruri ascunse despre Reghinul de altădată şi oamenii care au trăit aici şi ne readuc în actualitate un trecut dispărut. **

Heiter după absolvirea studiilor în oraş, a început să deprindă tainele artei fotografice ca ucenic în studioul fotografei Karoline Keintzel din oraș iar în paralel efectuează mai multe călătorii la Viena şi München, unde şi-a perfecţionat şi studiile muzicale, fapt care la întoarcere în oraş i-a permis să activeze o perioadă atât ca fotograf dar şi în orchestră filarmonică din Reghinul Săsesc. 

O perioadă fotograful Heiter pleacă la Braşov ca şi ajutor în atelierele celebrilor fotografi R Greiner şi a cehului Leopold Adler până în 1890 pentru a deprinde toate secretele profesiei. În paralel însă a profesat şi ca dirijor la Liederkranz. 

A revenit în Reghin unde în 1895 a moştenit atelierul foto al oraşului de la fotografa Karoline Keintzel care s-a mutat la Sighişoara şi încet Heiter devine cel mai renumit fotograf din regiune, prin portrete, fotografii de nuntă, cărţi poştale, montaje, peisaje transilvănene şi scenele de vânătoare imortalizate în riviera de la Lapusna pentru familia regală. 

În anul 1899 Georg Heiter şi-a deschis şi un atelier de vară la Borsec în judetul Harghita unde veneau o seamă de personalităţi să facă cure de apă minerală la izvoarele din localitate.

În 1908 Heiter a luat parte la un curs de măiestrie în arta fotografică la München şi în acelaşi an a primit şi titlul de fotograf regal.

Fotograful reghinean de-a lungul carierei sale a călătorit în întregul ţinut al Transilvaniei dar și în străinătate şi a surprins scenele din viaţa cotidiană, realizând totodată un număr impresionant de portrete, imposibil de estimat şi azi cifra reală a acestora. 

O parte din fotografiile sale au fost expuse în mai multe galerii de artă fotografică din ţară şi chiar în fototeca mai multor familii regale din Europa şi ulterior publicate în cărţii, albume şi expuse în diverse muzee. 

Se știe că Heiter era invitat frecvent la partidele de vânătoare ale Prințului Rudolf al Austriei (21 august 1858 – 30 ianuarie 1889), arhiduce de Austria și prinț moștenitor al Austriei, Ungariei și Boemiei, care a fost unicul fiu și moștenitorul împăratului Franz Joseph I. Fotograful a fost invitat încă din 1895 de prinț pe Valea Gurghiului, pentru a realiza instantanee de vânătoare în riviera de la Lăpușna, unde Alteța Regală a avut invitați mai multe capete încoronate și elite europene ale epocii.

În 1922 în luna septembrie Heiter a fost invitat de primarul Reghinului, Hugo Schiffbaumer să îl fotografieze pe Regele Ferdinand şi pe prinţul Nicolau la o partidă de vânătoare pe Valea Gurghiului la Lăpușna unde ajunge să impresioneze chiar familia regală a României prin măiestria sa. Însă că şi fotograf apogeul carierei îl atinge în 1928 când i se conferă ,,Medalia de aur ” pentru fotografiile expuse la Bucureşti.

Fotografiile lui Heiter oferă evidențe, valori, date și informații despre ceea ce se afla în fața obiectivului său dar și despre creația din spatele ei, începând de la viziunea și mintea sa până la imaginația și valorile fotografului.

A murit demn şi discret aproape uitat, în primele ore ale dimineții din ziua de 12 martie 1947 în casa ucenicului său Ioan Moise care i-a fost aproape încă din 1926. Decesul a fost constatat de doctorul Vasile Niculescu care a pus și diagnosticul comoție cerebrală. 

Heiter a închis ochii împăcat că arta fotografică rămâne pe mâini bune şi celebrul său studiou cu tavanul din sticlă va avea continuitate. A fost înmormântat în Cimitirul Evanghelic din strada Toamnei de către preotul Rudolf Hartmann în data de 15 martie lăsând în urma sa zeci de mi de clișee moștenire generaților ce vin, iar azi fotografiile sale au din ce în ce mai mare căutare pe internet în rândul colecționarilor de cărți poștale și fotografie veche.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *