S-A STINS DIN VIAŢĂ, ULTIMUL VETERAN DE RĂZBOI AL REGHINULUI, MAIORUL ÎN REZERVĂ – AVRAM ŢĂREAN
Pe data de 26 mai 2022 l-am condus pe ultimul drum pe maiorul în rezervă, Avram Țărean, ultimul veteran de război al Reghinului care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial şi care a fost distins de-a lungul anilor cu mai multe ordine și medalii militare.
Regretatul veteran de război, Avram Ţăreanu care a apărut în cartea “SUB SEMNUL LUI MARTE. MILITARII REGHINULUI” scrisă de cercetătorul ştiinţific Dr. Dorin-Ioan Rus, s-a stins din viaţă pe 25 mai după o scurtă suferinţă într-un spital din Târgu-Mureş la vârsta de 98 de ani şi 6 luni.
A fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Bisericii Ortodoxe „Sf. Apostol Andrei şi Cuviosul Lazăr” din strada George Coşbuc, alături de soţia sa, Sofia Ţărean (1925-1983) care a plecat în lumea veşniciei în urmă cu 39 de ani. Avram Ţărean s-a pensionat în anul 1983 din cadrul Şcolii Profesionale Speciale din Apalina, din funcţia de maistru-instructor, iar la data morţii sale era cel mai vârstnic bărbat din municipiu şi ultimul veteran de război în viaţă din cei peste 580 de militari care au luptat în Cele 2 Războaie Mondiale, născuţi sau sau care şi-au legat viaţa de Reghin la un moment dat.
Avram Ţărean în ciuda faptului că a fost rănit pe frontul de vest, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial pe vremea când era plutonier a demonstrat, prin onoarea şi devotamentul cu care şi-a îndeplinit misiunile militare, că dragostea faţă de patrie, a fost mai puternică decât frica de moarte. S-a născut la 2 noiembrie 1923 în comuna Micăsasa din județul Sibiu, a fost plutonier major în Regimentul 82, Târnăveni și a participat cu armata română în război, în Campania din Vest, între 23 August și 2 octombrie, 1944.
Chiar dacă nu a ajuns la Budapesta, a luptat ca și conducător de tanc până în Munții Tatra și a văzut pe viu ororile războiului care l-au prins în vârtejul de sânge, moarte, suferinţă şi eroism. Într-o ambuscadă a fost rănit și el, în luptele din Ungaria și a fost transportat cu un tren de marfă la Sibiu într-un spital de campanie unde i-a fost salvată viața.
Pentru curajul și devotamentul față de patrie dovedite pe câmpul de luptă și pentru contribuția adusă la eliberarea teritoriului național veteranul de război a fost recompensat de-a lungul anilor cu distincțiile militare: Medalia ,,Eliberarea de sub jugul fascist”, Medalia ,,Meritul” Militar Clasa I, Medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945” și Medalia ,,70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945″.
Dumnezeu să îi odihnească sufletul! Condoleanţe familiei îndurerate!