S-A STINS DIN VIAŢĂ, ULTIMUL VETERAN DE RĂZBOI AL REGHINULUI, MAIORUL ÎN REZERVĂ – AVRAM ŢĂREAN

0
FVC_1536

Pe data de 26 mai 2022 l-am condus pe ultimul drum pe maiorul în rezervă, Avram Țărean, ultimul veteran de război al Reghinului care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial şi care a fost distins de-a lungul anilor cu mai multe ordine și medalii militare.

Regretatul veteran de război, Avram Ţăreanu care a apărut în cartea “SUB SEMNUL LUI MARTE. MILITARII REGHINULUI” scrisă de cercetătorul ştiinţific Dr. Dorin-Ioan Rus, s-a stins din viaţă pe 25 mai după o scurtă suferinţă într-un spital din Târgu-Mureş la vârsta de 98 de ani şi 6 luni. 

A fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Bisericii Ortodoxe „Sf. Apostol Andrei şi Cuviosul Lazăr” din strada George Coşbuc, alături de soţia sa, Sofia Ţărean (1925-1983) care a plecat în lumea veşniciei în urmă cu 39 de ani. Avram Ţărean s-a pensionat în anul 1983 din cadrul Şcolii Profesionale Speciale din Apalina, din funcţia de maistru-instructor, iar la data morţii sale era cel mai vârstnic bărbat din municipiu şi ultimul veteran de război în viaţă din cei peste 580 de militari care au luptat în Cele 2 Războaie Mondiale, născuţi sau sau care şi-au legat viaţa de Reghin la un moment dat.

Avram Ţărean în ciuda faptului că a fost rănit pe frontul de vest, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial pe vremea când era plutonier a demonstrat, prin onoarea şi devotamentul cu care şi-a îndeplinit misiunile militare, că dragostea faţă de patrie, a fost mai puternică decât frica de moarte. S-a născut la 2 noiembrie 1923 în comuna Micăsasa din județul Sibiu, a fost plutonier major în Regimentul 82, Târnăveni și a participat cu armata română în război, în Campania din Vest, între 23 August și 2 octombrie, 1944.

Chiar dacă nu a ajuns la Budapesta, a luptat ca și conducător de tanc până în Munții Tatra și a văzut pe viu ororile războiului care l-au prins în vârtejul de sânge, moarte, suferinţă şi eroism. Într-o ambuscadă a fost rănit și el, în luptele din Ungaria și a fost transportat cu un tren de marfă la Sibiu într-un spital de campanie unde i-a fost salvată viața.

Pentru curajul și devotamentul față de patrie dovedite pe câmpul de luptă și pentru contribuția adusă la eliberarea teritoriului național veteranul de război a fost recompensat de-a lungul anilor cu distincțiile militare: Medalia ,,Eliberarea de sub jugul fascist”, Medalia ,,Meritul” Militar Clasa I, Medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945” și Medalia ,,70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945″. 

Dumnezeu să îi odihnească sufletul! Condoleanţe familiei îndurerate!

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *