Un nou Decembrie fără Floarea Man, o floare a Reghinului, medaliată cu aur pentru creații populare!

0

 

Într-o zi de 5 a verii se năștea și într-o zi de 6, dar a iernii, pleca dintre noi discret Floarea Man soția fostului director al Casei de Cultură a Tineretului din Reghin, Zaharia Man. Cu tristețe și durere în suflete, amintim că s-a împlinit 1 an de când Floarea Man, soție, mamă și bunică a trecut la cele veșnice. Cu drag și dor ne aducem aminte de tine, de bunătatea ta și de dragostea cu care ne-ai ocrotit. Vei rămâne veșnic în sufletele noastre. Soțul Zaharie și fiicele Adriana,  Rodica, ginerele Onoriu și nepoata Alexandra.


Reghinul e mai sărac azi cu o floare!

Familia Man s-a adunat în 3 Decembrie la parastasul de pomenire, a celei mai autentice căutătoare de comori din spiritualitatea artei populare reghinene, Floarea Man la un an de la trecerea în neființă. Slujba de pomenire a avut loc la Biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Parohia Ortodoxă Română ,,Petru Maior”, și a fost oficiată de preoții Daniel Ciolocoiu, Damian Ilie (fost protopop al Reghinului)  și Cătălin Vasile Chiorean.  Printre cei care au fost alături de familia îndurerată la recviem s-au numărat finii Sorina și Nicu Bloj, Ana Toncean și Lucian Crișan și alți prieteni și apropiați care au venit la cimitir să îi aducă un omagiu. Floarea Man a trecut la cele veșnice în 6 decembrie 2015, după o lungă suferință. Avea 70 de ani, 48 de ani de căsătorie, a fost mamă și bunică, a fost un suflet ales, o minte luminată și o prietenă devotată a celor care au contribuit prin activitatea lor la propășirea tradițiilor populare și spirituale ale țării.

S-a născut în 5 iunie 1945, în comuna Lunca, fiind cel de-al IV-lea copil al familiei Holircă Teodor și Emilia. A urmat cursurile școlii primare în comuna natală, completându-și studiile la Reghin, la Școala de Cultură Generală (actualmente Gimnaziul de Stat ,,Augustin Maior”). Acolo la cunoscut pe Zaharie Man (viitorul Director al Casei de Cultură a Tineretului) cu care s-a căsătorit în 1967. Marea lor bucurie a venit și împlinire a venit în 1970 când s-a născut fiica lor Adriana, în prezent manager în turism, stabilită în București.

În anul 1983, a adus-o în familie și pe fiica lui Zaharia Man, Rodica, de la Sibiu, pe care a considerat-o întotdeauna sora Adrianei și fiica lor. A fost întotdeauna mândră de glasul cu care binecuvântat-o divinitatea pe Rodica și pentru că își dorea să facă o carieră în muzică, Floarea Man a încurajat-o și însoțit-o la o mulțime de concursuri și festivaluri în țară. A fost o femeie harnică și darnică, înzestrată cu mult talent în arta populară și artizanat din a cărei mâini se nășteau obiecte casnice de mare finețe și valoare. A început să coase și să țeasă de la o vârstă fragedă, piese vestimentare începând de la rochii și cătrințe, la covoare, țoale și veste până la trăistuțe și o sumedenie de obiecte de artă casnică contemporană și artizanat, broderii, chelinuri și dantele.

A participat la numeroase expoziții colective de artă populară pe plan local, județean și național. Au urmat apoi o serie de expoziții personale cu obiectele confecționate de reghineancă, unele dintre acestea fiind selecționate pentru expoziții și concursuri în care premile nu au întârzâiat să apară. În 1969 a participat la Expoziția a V-a bienală de artă populară obținând locul I la țesături și cusături de casă. Cel mai important premiul al vieții sale l-a obținut în 1985, la faza națională cu Titlul de Laureat – medalia de aur și premiul I pentru creațiile ,,covorul cu spic grâu” și ,,brâul bărbătesc cu flori”. În ultimele luni ale anului 2014, a creat o vestă, o rochie, traistă și un brâu din trandafiri, obiecte care au ajuns să o reprezinte și în Franța. Activitatea reghinencei în acest domeniu a fost întreruptă drastic în toamna anului trecut, când starea de sănătate a creatoarei de modele s-a înrăutățit.

A cununat 14 cupluri și a botezat mai mulți fini

În paralel cu activitatea de creatoare de modele populare, Floarea Man a lucrat un an la bucătăria IAS, apoi s-a calificat în meseria de confecționer încălțăminte sportivă a activat în cadrul Fabricii I.P.M. Sport Reghin, de unde s-a transferat după patru ani de activitate la Casa de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” în calitate de casier. Pe aceiași funcție a muncit mai târziu la Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”. La această instituție a fost suflet lângă suflet cu soțul ei Zaharie, implicându-se la reușita tuturor activităților organizate, în special la reușita Festivalului Național ,,Flori de pe Mureș”, ea fiind o împătimită iubitoare de folclor și de tradiții populare. Fiind o fire comunicativă, prietenoasă și săritoare în a susține cauze nobile și a colabora cu toată lumea, Floarea a cununat 14 cupluri și a botezat mulți fini, dar s-a și înconjurat de foarte mulți prieteni, care i-au rămas fideli până în ultimul moment.

Fie-i memoria binecuvântată!


Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați administratorul site-ului pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.


 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *