Un reghinean a fost cooptat în „Spy Legends speakers agency” o agenţie prototip care prezintă şi reprezintă reprezentanți superiori din întreaga lume, specializați în spionaj, securitate și informații !
Reghineanul Sami Steigmann emigrat din Reghin în anul 1961 şi care a ajuns speaker motivaţional în Statele Unite ale Americii a fost cooptat în Agenţia „Spy Legends speakers agency” din Israel. Un web site unic în lume care a fost lansat pe piaţa online pe data de 1 august 2020 care se doreşte să fie prima agenție prototip care prezintă și reprezintă reprezentanți superiori din întreaga lume, specializați în spionaj, securitate și informații. Agenția masterizează atât conferințe virtuale, cât și frontale și conferințe. De asemenea, oferă un spectru vast de producție de evenimente care include muzicieni, cântăreți, speakeri motivaţionali, supravieţuitori ai Holocaustului, fotografi, ingineri de sunet și multe alte servicii.
Agenţia a fost fondată de Avner Avraham Fondator & ceo, locotenent colonel, fost ofițer „Mossad”. Un expert de renume mondial în operațiunile Mossad, lector, producător de expoziții și filme și curator, scriitor. Conform https://www.spylegends.com/about-us Avner Avraham este cunoscut în lume în special pentru activitățile din jurul „Operațiunii finale”: Povestea capturii și încercării lui Eichmann, fiind consilier senior al filmului de la Hollywood „Operation Finale” filmat în Argentina. Totodată este cunoscut şi pentru expoziția „Operația Entebbe” (Operațiunea Yonatan). Avner deține o diplomă de licență în informatică și un master (cum laude) în administrarea afacerilor și antreprenoriat.
Printre membrii „Spy Legends speakers agency” se află şi un reghinean Sami Steigman care este unul din cei 79 de „Speakerii motivaționali ” şi printre singurii „Supravieţuitori ai Holocaustului ” pe care s-au efectuat experimente medicale de către nazişti. S-a născut în 1939 în Bucovina, parte a Imperiului Austro-Ungar aparținând României. Din 1941 până în 1944, a fost alături de părinții săi în Ucraina internat într-un lagăr de muncă din Transnistria în zona Mogilev-Podolski. Familia Steigmann a fost deportată de români. După experimentele medicale, viața a fost foarte dificilă în tabără. Înfometarea și frigul rece din Rusia au creat probleme de supraviețuire. Sami a fost internat în lagăr la vârsta de 1 an şi 18 luni împreună cu familia sa şi practic nu avea nici măcar 1% şanse de supravieţuire în acele condiţii inumane de viaţă. Dumnezeu a făcut un miracol şi a fost salvat de la moarte de o femeie de etnie germană care a avut acces în lagăr şi care l-a hrănit cu lapte. Tabăra a fost eliberată de armata roșie și aşa a ajuns Sami să se stabilească în Reghin unde a trăit în perioada 1947-1961. În urmă cu 49 de ani toată familia Steigmann a emigrat în Israel unde Sami a servit în forțele aeriene israeliene.
Chiar dacă a plecat din Reghin şi din România în urmă cu aproapre 60 de ani continuă să păstreze în suflet oraşul în care a locuit 14 ani, strada Mihai Viteazul, Liceul Nr. 2 pe care l-a absolvit în anul 1956, nu a uitat nici de prima iubire o unguroaică din oraş care încerca să îl înveţe să vorbească limba maghiară şi el pe ea limba ebraică, şi nu în ultimul rând îşi aminteşte cu nostalgie şi azi de primul loc de muncă ca funcţionar în cadrul Oficiul Poştal Reghin unde a activat până în anul 1961 când a emigrat cu familia în Israel în oraşul Holom.
Din anul 1988 Sami locuieşte în New-York unde a devenit un vorbitor motivaţional de succes în urmă cu 12 ani. Vorbeşte despre Holocaust şi antisemitism şi militează pentru pentru promovarea toleranţei, nediscriminării, combaterea anti-semitismului și consolidarea activității acestora în special în domeniul educației. Povestea lui Sami, a devenit arhicunoscută în Statele Unite ale Americii şi tipic românesc este necunoscut în România şi în Reghin oraşul din care a plecat în 1961. Crezul vieţii sale este cel care îl face deosebit între ceilalţi supravieţuitori a Holocaustului „Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat, sunt ceea ce aleg să fiu”. Sami trăiește pentru a-și spune povestea, şi nu este cunoscut doar în America ci şi pe plan internațional fiind invitat să vorbească în mai multe ţări începând din Israel, Marea Britanie şi Mexic, până în Canada, China (via Skype) sau Germania. A bifat până în prezent circa 1500 de conferinţe în școli, centre studenţeşti în sinagogi sau la sediile a diverse organizații şi are o mulţime de apariţii în mass-media, emisiuni de radio şi televiziune care au rolul de a împărtăși o perspectivă nouă asupra speranței, vieții și credinței. Paginile de internet sunt pline de mesaje de mulţumire la adresa lui Sami Steigmann chiar şi acum în plină pandemie însă din lipsă de spaţiu o să ne rezumăm doar la trei comentarii postate în mediul on-line de participanţii la conferinţele sale prin Zoom.
Bună Sami, vă mulțumesc foarte mult că ne-ați vorbit la Shulamith (Şcoala Shulamith din Brooklyn-New York ). Am aflat mult mai multe despre testarea în tabere și viața pentru un supraviețuitor după Holocaust. Vă mulțumim că ne-ați învățat lecții de viață, ca să fim pozitivi prin tot ceea ce am putea trece. Este cu adevărat inspirat cum poți trece prin ceva atât de oribil precum holocaustul și să fii totuși fericit și pozitiv în ceea ce privește viața. Sunt atât de recunoscătoare ne-ai împărtășit povestea ta de viață tuturor. Stați în siguranță, Bayla Axelrod
Dragă Sami: Mulțumesc mult pentru că ai vorbit cu elevii noștri de la Școala Shulamith din Brooklyn-New York. Crezul pe care îl trăiești, că nu suntem despre ceea ce ni se întâmplă, dar suntem cine alegem să fim este un mesaj minunat pentru toți oamenii, tineri și bătrâni. Fie ca aveți întotdeauna energia și angajamentul de a vă continua misiunea. Sunteți un adevărat exemplu de cineva care nu a lăsat ca evenimentele negative să vă dea jos, dar în cele din urmă v-a determinat să luați decizii bune și să luați o poziție puternică pentru bine în lume. Toate cele bune, R. Billet.
Bună Sami! Vă mulțumim foarte mult pentru că v-aţi rupt o parte din timpul dumneavoastră pentru a vorbi cu elevii Școlii Shulamith prin Zoom și pentru a ne spune povestea dumneavoastră. M-aţi inspirat cu adevărat să privesc lumina, chiar și când vremurile sunt grele. Pentru cineva care a trecut printr-o perioadă atât de grea, trebuie să fie o provocare să păstrezi mereu în minte, totuși să faci să pară atât de ușor! Mulţumesc mult! Bună sami! Stai în siguranţă, Fay Wolf și Ayele.
Felicitări, Domnule Sami Steigmann pentru înaltele valori morale: demnitate, respect şi curaj de care aţi dat dovadă în toate manifestările vieţii şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fiţi invitat şi în România să vi se confere, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler pentru că sunteţi printre puţinii supravieţuitori ai Holocaustului pe care s-au făcut experiemente medicale de către nazişti şi care fac cinste României oriunde sunt invitaţi. În ciuda faptului că reghineanul suferă de peste 75 de ani de dureri de gât, spate şi de cap fără ca medicii să îi poată găsi un tratament care să îl ajute în ameliorarea suferinţelor la aproape 80 de ani Sami Steigmann continuă să uimească lumea prin bucuria sa de a trăi frumos şi de a împărtăşi cât mai multor oameni din întreaga lume revelaţiile personale de supravieţuitor al Holocaustului şi învingător în lupta cu viaţa!
Întrega poveste a lui Sami Steigmann o puteţi găsi pe : https://www.spylegends.com/team/Sami-Steigmann