60 DE ANI DE LA DEBUTUL PE SCENĂ AL CELUI MAI IUBIT RAPSOD POPULAR DE PE VALEA MUREŞULUI : RAFILA MOLDOVAN

0

De-a lungul vieţii noastre întâlnim oameni care câştigă un loc special în inimile noastre prin modul lor de a fi, sinceri şi autentici. Astăzi voi scrie despre un astfel de om: o minune între minuni. S-au împlinit 60 de ani de la debutul pe scenă a îndrăgitei Rafila Moldovan, rapsod, meşter popular, colecţionar de lucruri ţărăneşti, poet şi nu în ultimul rând păstrătoare a identităţii noastre străbune. De atunci s-au scris nenumărate articole de presă, s-au publicat ştiri şi interviuri, s-au realizat filme documentare despre Rafila Moldovan născută în cătunul Bonzăreşti, satul Idicel-Pădure care au transformat-o la vârsta de 70 de ani într-o vedetă populară şi un simbol al culturii din comuna Brâncoveneşti din judeţul Mureş.

Un citat celebru spune că „Să vezi bătrânețea ca pe un declin este la fel de nepotrivit ca să vezi tinerețea ca pe o promisiune. Fiecare vârstă este capabilă de o anumită perfecțiune.” şi o persoană vârstnică care vine să confirme acest citat este cu siguranţă rapsodul popular Rafila Moldovan o femeie care de 14 ani continuă să fie în lumina reflectoarelor şi să strălucească prin pilda vieţii sale la 83 de ani. Ce înseamnă cântecul pentru Rafila Moldovan ? Aer, dragoste, soare, suspin, pâine, Iubire pentru neam şi ţară, Delicateţea florilor de primăvară! 

De mic copil i-a plăcut să cânte oriunde se afla (la școală, pe ulițele satului, la câmp), iar timbrul ei vocal distinct a făcut ca din clasa a V-a să devină conducătoarea corului școlii. Talentul l-a moștenit pe linie paternă, de la tatăl său, erou căzut la Cotul Donului, și a devenit o adevărată cunoscătoare și colportoare a repertoriului local.

A urcat pentru prima oară la 24 de ani în anul 1963, impresionând publicul cu doine, balade și pricesne auzite și culese de la vârstnicii satului. Debutul a avut loc pe scena Căminuluui Cultural din Idicel Pădure şi de atunci s-a dezvoltat an de an pentru a atinge perfecţiunea rapsodului popular. La doar 36 de ani a rămas văduvă cu patru copii de crescut şi în anul 1976 după moartea soţului ei, de dor a început să aştearnă pe hârtie gândurile și trăirile prin versuri și poezii. Însă abia la vârsta de 70 de ani a devenit poetă cu acte în regulă după apariţia cărţii „Poezii de suflet” în anul  2009. Au urmat volumele:  „De necaz și voie bună, cu rugăciune împreună”  în 2011, „Lumea de la început” în 2014, „Parcă și pădurea plânge” în 2016, „Mândru-i codru de stejar” în  2017 şi „De sub poale de Zăspad” în  2018.

Rafila Moldovan azi este un rapsod popular consacrat care are în repertoriul său cântece de jale la înmormântări, doine, pricesne la sfințirea unor troițe, cântece vechi în șezători, chiuituri sau obiceiul „chiuitul sau strigatul găinii” la nunți, doine și cântece de cătănie. Este membră a Academiei Artelor Tradiționale din România și a Asociației „Moșteniri Mureșene”. Participă la numeroase festivaluri din țară, precum: Festivalurile Condeierilor Plugari din Banat, cel Național de Muzică Populară „Flori de Mureș” sau cel al Rapsozilor Populari „La Poale deȚibleș” şi Festivalul Național a Artişti-lor Populari „Din toată Inima” de la Hunedoara.

Are o mulţime de distincţii primite datorită contribuiţiei sale la promovarea tradiţilor şi obiceiurilor populare însă cel mai important titlu obţinut rămâne cel de „Tezaur Uman Viu” acordat de Comisia Naţională pentru Salvgradarea Patrimoniului Cultural Imaterial prin Ministerul Culturii în anul  2018.

Felicitări, doamnă Rafila Moldovan pentru demnitatea cu care v-ați trăit viaţa şi pentru bunătatea cu care v-aţi crescut copii şi pentru modul în care promovaţi tradiţiile şi valorile satului româneasc de altădată ! 


A consemnat Matei R. Mihai 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *