Ce spun preoții despre cântatul cucuvelei. Adevărul din spatele unei superstiții celebre din țara noastră

0

Multă lume se întreabă ce spun preoții despre cântatul cucuvelei. În tradiția populară, cucuveaua este asociată cu moartea sau cu prevestirea unui eveniment tragic. Dincolo de conotațiile nefaste pe care omul le atribuie cucuvelei, preoții aduc la lumină adevărul din spatele unei superstiții celebre din țara noastră.

Ce spun preoții despre cântatul cucuvelei

Preoții ortodocși atrag atenția de nenumărate ori că superstițiile sunt credințe false, iar cei care cred în ele săvârșesc un păcat. Cu toate acestea, superstițiile continuă să existe în rândul credincioșilor, care își atrag tot felul de energii, fie ele pozitive sau negative.

Atitudinea Bisericii legată de superstiții este una fermă. Conform învățăturilor sfinte „Superstiţiile sunt credinţe şi practici greşite moştenite din lumea păgână care necunoscând adevărul lui Dumnezeu şi nici adevărurile ştiinţelor naturii şi ale vieţii au rătăcit pe oameni întru neştiinţa lor. Orice fel de credinţe deşarte şi superstiţioase se canonisesc de Biserică ca şi vrăjitoria (VI 61, 65)”.

Credinţa că momentul în care cântă cucuveaua înseamnă prevestirea morţii cuiva este tot o superstiție în viziunea preoților. Ei menționează faptul că această pasăre de noapte nu este responsabilă cu anunțarea morții unei persoane sau cu prevestirea unui eveniment tragic.

Asocierea cântatului cucuvelei cu ceva rău ar surprinde de fapt frica omului de moarte. Unii preoţi înzestraţi cu har recurg și la alte practici pentru a liniști credinciosul, pentru a-l încuraja să depășească frica de moarte. Fie îi dau un canon prin care să citească mai multe rugăciuni de ajutor, fie apelează la o altă practică și anume „deschiderea cărţii” pentru a le spune dacă cineva le-a făcut vrăji sau alte rele.

Această practică este interzisă de Biserică și considerată o abatere de la normele creștine, însă nu puțini sunt preoții care deschid Cartea Sfânta și ghicesc enoriașului sau îl dezleagă de anumite farmece.

În privință cântatului cucuvelei, slujitorii bisericii precizează că această pasăre nu este o piaza rea, iar cântecul ei nocturn poate avea și conotații pozitive.

Prevestește cucuveaua cu adevarat moartea?

Cu toate că semnificațiile atribuite cântatului cucuvelei sunt de cele mai mute ori asociate cu ceva rău, se pare că în anumite zone ale țării prezența acestei păsări de noapte are și conotații pozitive. De exemplu, cântecul ei poate prevesti un eveniment fericit din viața precum nunta cuiva sau nașterea unei persoane.

Mai mult decât atât, cucuveaua ar fi asociată și cu simbolul înțelepciunii, al rațiunii și echilibrului. Prin urmare, această pasăre de noapte nu ar fi doar un mesager al morții, ci și o aducătoare de vești bune.

Superstițiile populare legate de aceasta pasăre ar avea la bază legenda cucuvelei potrivit căreia cucuveaua ar fi de fapt metamorfoza unei femei chinuite de soțul ei, iar cântecul ei ar fi plânsul acelei femei care a suferit foarte mult. Conform acestei legende, cucuveaua nu ar prevesti ceva rău. Ea stă în apropierea caselor din dorința de a fi aproape de familii, de cămin. Suferința ei în căsnicie o determină să se apropie de casele unde există oameni fericiți și împliniți.

De unde provine semnificația negativă pe care și-a căpătat-o cucuveaua

Chiar dacă acestei pasări i se atribuie și semnificații pozitive, conotațiile nefaste privind cântatul cucuvelei își au originile încă din Antichitate. De exemplu, Pliniu afirma despre cucuvea că este:

„Un monstru nocturn care nu se aude cântând, ci numai gemând. De aceea, când se arată ea în orașe și mai cu seamă ziua, această împrejurare se consideră ca cea mai înfiorătoare prevestire.”

Anticii mai consideau cucuveaua ca fiind persistența conștiinței, a rațiunii și lucidității pe timpul nopții și era unul din atributele zeiței Atena.

Majoritatea oamenilor consideră că această pasăre ar anunța de fapt moartea unui om sau îmbolnăvirea acestuia și trebuie alungată imediat din locul în care cântă. Dacă aceasta refuză să plece, este clar că cineva din casa va muri în curând.

Preoții atrag atenția asupra superstițiilor oamenilor, considerând că acestea sunt niște credințe false și nu ar trebui să ne influențeze atât de mult modul de viață sau anumite acțiuni pe care le facem. În ceea ce privește semnificațiile cântatului cucuvelei, acestea pot fi atât negative, cât și pozitive. Pentru a demonstra slăbiciunile acestor idei, prejudecăți, preoții au scos la iveală adevărul din spatele unei superstiții celebre din țara noastră.


Sursa FOTO: Matei Robert Mihai

Sursa text: https://www.bzi.ro/ce-spun-preotii-despre-cantatul-cucuvelei-adevarul-din-spatele-unei-superstitii-celebre-din-tara-noastra-4291643

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *