INTERVIU EXCLUSIV CU DRAGOŞ COZMACIUC, director tehnic şi antrenor federal despre Istoria Federaţiei Române de Snooker şi Turneul „Monte Cristo” de la Reghin !

0

Snookerul este un sport similar cu biliardul, care este foarte popular în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Acolo jucătorii, profesioniști pot acumula de-a lungul carierei, câștiguri de zeci de milioane de lire sterline. 

Jocul se desfășoară între doi jucători, sau, uneori, între două echipe de câte doi jucători şi se joacă pe o masă dreptunghiulară, 3569 mm x 1778 mm, acoperită cu un postav special de biliard. Masa este prevăzută cu 6 buzunare, în cele patru colțuri și la mijlocul celor două laturi lungi. Jocul de snooker include 22 de bile: 15 sunt roşii şi valorează un punct, 1 bilă galbenă care valorează 2 puncte, 1 bilă verde care valorează 3 puncte, 1 bilă maro care valorează 4 puncte, 1 bilă albastră care valorează 5 puncte, 1 bilă roz care valorează 6 puncte, 1 bilă neagră care valorează 7 puncte şi 1 bilă albă, cea cu care se loveşte.

În ultimii ani acest joc sportiv a început să fie practicat şi în România la nivel de amatori în mai multe cluburi de profil care printr-o asociere de membri fondatori au constituit o Federaţie de Snooker în ţara noastră recunoscută de Agenţia Naţională de Sport şi Tineret. Uniunea iubitorilor de snooker din România are pagină web, pagină de Facebook, 435 de sportivi legitimaţi la nivel de România şi mii de fani care urmăresc acest joc pe canalul de televiziune „Eurosport” îl discută pe canalul Youtube sau pe Forumul Federaţiei Române de Snooker. 

Pentru că în perioada 14-16 mai Reghinul găzduieşte Turneul de Snooker „Monte Cristo” l-am provocat la un interviu pe Directorul Tehnic al Federaţiei Română de Snooker şi arbitru federal Dragoş Cozmaciuc care va fi prezent în acest weekend la Reghin.


Reporter: Domnule Dragoş Cozmaciuc având în vedere faptul că e pentru prima oară când Federaţia Română de Snooker organizează un turneu în municipiul Reghin vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre jocul de snooker şi care sunt regulile jocului ?


Pentru cei care nu au auzit până acum de snooker pot să vă spun că este un joc sportiv, variantă variantă a biliardului apărut în India, ca modalitate de relaxare pentru soldații britanici prin anul 1870. Se joacă cu 15 bile roșii și șase de culori şi valori diferite. Jocul se desfășoară între doi jucători, sau, uneori, între două echipe de câte doi jucători şi se joacă pe o masă dreptunghiulară, 3569 mm x 1778 mm, acoperită cu un postav special de biliard. Masa este prevăzută cu 6 buzunare, patru în colțuri și două la mijlocul laturilor lungi.

Pe masă sunt plasate, la începutul fiecărui joc, 22 bile şi, se joacă cu 15 bile de culoare roșie și șase de alte culori diferite. Jucătorii încearcă să introducă în cele șase buzunare ale mesei, o bilă roșie, urmată de una de altă culoare. Snooker-ul se referă la posibilitatea de a ascunde bila albă în spatele alteia, pentru a-și pune în dificultate adversarul. Bilele au diametrul de 52.5 mm, cu toleranţa de +/- 0.05 mm. Nu este specificată o greutate, însă toate bilele trebuie să aibă greutate egală, cu o toleranţă de 3g per set.


Reporter: În ultimii ani trebuie să recunoaştem că şi în România, snookerul a căpătat o mare dezvoltare, organizându-se numeroase campionate și competiții dar prea puţini cunosc amănunte despre istoricul Federaţiei Române de Snooker. Cum s-au pus bazele acestei federaţii ?


Dragoş Cozmaciuc: Federaţia Română de Snooker s-a înfiinţat în anul 2007 la data de 8 iunie prin sentinţa civilă nr. 11 FED emisă de Tribunalul Bucureşti secţia a IV-a civilă. Pe 28 iunie 2007 a obţinut recunoaşterea Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret. La data înfiinţării F. R. Snooker s-a constituit ca o asociere de 10 membri fondatori (Cluburi Sportive recunoscute de Ministerul Tineretului si Sportului având fiecare personalitate juridică şi CIS). Federaţia Română de Snooker beneficiază de un sediu modern care găzduieşte majoritatea turneelor din cadrul Campionatului Naţional şi Liga Naţională de Snooker. Federaţia Română de Snooker este totodată afiliată la EBSA – European Billiards & Snooker Association şi la IBSF – International Billiards & Snooker Federation.


Reporter: Care au fost cele zece cluburi sportive, membri fondatori ai Federaţiei Române de Snooker ?


Dragoş Cozmaciuc: La constituirea Federaţiei Ronâne de Snooker au fost membri fondatori: Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din România – Bucureşti, Asociaţia Clubul Sportiv Aristocrat – Bucureşti Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din Bucureşti, Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din Cluj, Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din Piteşti, Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din Fălticeni, Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din Constanţa, Asociaţia Clubul Sportiv de Snooker din Iaşi, Clubul Sportiv de Snooker din Piatra Neamţ şi Clubul Sportiv de Snooker din Timişoara. La acel moment aceste cluburi au format Federaţia Română de Snooker, între timp am ajuns şi la 19 cluburi, puteau să fie şi mai multe, am înregistrat nişte fluctuaţii şi momentan avem 11 cluburi afiliate la Federaţia Română de Snooker.

 


Rep.: Câţi sportivi legitimaţi aveţi la ora actuală în România ?


D.C.: În prezent avem oficial 435 de sportivi legitimaţi la cele 11 cluburi afiliate la Federaţia Română de Snooker dintre care nu mai joacă decât vreo 50. Fiind legitimaţi nu înseamnă că sunt şi obligaţi să joace în Campionatul Naţional. În campionatele naţionale nu mai joacă decât 40-50 de sportivi, în Liga Naţională la juniori, la tineret la fete şi la master peste 40 de ani. În România nu există profesionişti, pentru că circuitul profesionist înseamnă 128 de sportivi în lume. Competiţiile pe care le vedem pe canalul de televiziune „Eurosport” e circuitul de profesionişti aceia sunt cei care au statut de profesionişti, în România şi în altă parte toţi au statutul de amatori.

Structura noastră a Campionatului Naţional e bazată pe Liga de Seniori Masculin şi până acum 3-4 ani exista şi o Divizia B la snooker unde se adunau 50, 60, 70 de jucători în cei de Liga a II-a, mai mulţi cu participare open: fete, băieţi şi juniori. Între timp amm rămas doar cu Liga Naţională şi cu calificări la ligă. Anul acesta aveam a XV-a ediţie de Campionat Naţional de Snooker şi la anul împlinim 15 ani de activitate în cadrul federaţiei.


Rep.: Cum aţi caracteriza cei 15 ani de snooker în România ?


D.C.: În aceşti 15 ani de activitate, Federaţia Română de Snooker a construit şi, când spun a construit, nu mă refer la medaliile de campioni naţionali care, se ştiu, puteţi verifica pe site-ul federaţiei „www.snooker.ro” unde, puteţi vizuliza revista aniversară de zece ani, în perioada 2007-2017 iar, la anul o veţi găsi completată la activitatea de 15 ani de activitate în România.

La noi calitatea sportivă, la fel ca în oricare alt sport, să ajungi la olimpiadă înseamnă anumite baremuri la noi în snooker, performanţa sportivă este dată de nivelul break-ului pe care poţi să îl realizezi. Atâta timp cât începi cu nişte copii la 8-9 ani şi să ajungi la 15-16 ani, să ajungă la break 100 eu zic că e un nivel de performanţă bun. Cred că cel mai important eveniment din istoria acestui sport din România, este anul 2016, când am obţinut prima medalie a snooker-ului românesc, la un Campionat Mondial. Este vorba de medalia de bronz, obţinută de Mihai Vladu la Campionatul Mondial de Juniori, IBSF U 18, MOL – Belgia. Rezultatul deosebit confirmă munca de 9 ani a Federaţiei Române de Snooker. Centrul Naţional de Snooker demonstrează astfel valoarea şcolii româneşti în acest sport, care în cei aproape 15 ani de activitate a format zeci de copii, juniori, tineri – viitorii campioni naţionali şi, de ce nu, internaţionali.

  • (Pentru cei care nu îşi mai amintesc drumul spre medalie a lui Mihai Vladu, în grupa D, a fost aşa: 3 – 0 cu Oskar Charlesworth din Austria, 3 – 1 cu Ming Tung Chan din Hong Kong, 2 – 3 cu Chae Ross -din Anglia, 1 – 3 cu Brian Ochoiski din Franţa pe tabloul principal : Last 64, 4 – 3 cu Mehul Saini din India Last 32, 4 – 2 cu Neil Vincent din Franta. În optimi, a înregistrat 4 – 1 cu Connor Rollo din Anglia, în Sferturile de finală, 4 -2 cu Tyler Ress din Tara Galilor şi 1 – 4 în Semifinală cu Jackson Page din Ţara Galilor). 

Rep.: Care sunt oamenii care au avut cea mai importantă contribuţie la popularizarea snookerului în România ?


D.C.: Cei mai importanţi oameni care au contribuit la extinderea acestui sport în România, sunt membrii din conducerea Federaţiei, începând de la domnul preşedinte Francisc Tobă, preşedinte al Federaţiei, încă din anul 2007 (actualmente şi deputat în Parlamentul României) şi, continuând cu vicepreşedinţii pe care i-am avut de-a lungul anilor: Marius Ancuţa, pentru o scurtă perioadă l-am avut vicepreşedinte şi pe Bogdan Gamăleţ, apoi pe Daniela Coman actualmente este vicepreşedinte domnul dr. Udrea Bogdan, vicepreşedinte. Apoi, mai avem în Biroul Federal pe Marian Fediuc şi pe Marcel Vera, şi ceilalţi preşedinţi de cluburi de snooker din ţară, care sunt la fel de importanţi, fiindcă au avut iniţativa de a înfiinţa cluburile şi s-au afiliat la Federaţia Română de Snooker. Un alt remarcabil, care a venit în anul 2011 alături de noi, este Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza, care are calitatea de Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Snooker. Un om extraordinar care a sprijinit dezvoltarea snookerului românesc într-un mod exemplar, din 2011 până în prezent, motiv pentru care, la Turneul „Monte Carlo” de la Reghin, din acest sfârşit de săptămână, va avea loc şi o aniversare de zece ani pentru Alteţa Sa, dar, despre care nu pot să divulg mai multe detalii pentru a nu strica surpriza. 


Rep.: În anul 2021 care sunt cluburile de snooker din ţară ?


D.C.: În momentul de faţă, cluburile care sunt afiliate la Federaţia Română de Snooker sunt : Clubul de Snooker din Fălticeni, avem la Iaşi club, avem Clubul „Transilvania” la Braşov, care s-a afiliat anul trecut, avem la Piteşti un club, avem la Cluj, recent la ultima Adunare Generală a Federaţiei s-a afiliat şi Clubul de Snooker din Oradea şi, mai avem 5 cluburi în Bucureşti.


Rep.: Din informaţiile care le avem noi, ştim că, în scurt timp vom avea un Club de Snoooker şi la Reghin, este adevărat ?


D.C.: Eu cred că, în scurt timp, şi Reghinul va avea un club sportiv de snooker, recunoscut de Ministerul Tineretului şi Sportului, poate cu mai multe discipline şi, aici putem cuprinde partea de echitaţie, de vânătoare şi alte ramuri.


Rep: Ce ne puteţi spune despre Turneul „Monte Cristo”, ce se v-a desfăşura în acest sfârşit de săpătămână la Reghin şi, ce aşteptări aveţi în calitate de organizator şi director tehnic ?


Aşa arată trofeul care va fi decernat de Federaţia Română de Snooker pe data de 16 mai câştigătorului turneului demonstrativ „Monte Cristo” din Reghin

D.C.: Turneului „Monte Cristo” de la Reghin este organizat de către Federația Română de Snooker, cu sprijinul Alteței Sale, Printul Dimitrie Sturdza (Președinte de Onoare al Federației Române de Snooker) şi al domnului Nicolae Rusu administratorul Hotelului „Monte Cristo” din Reghin, iar evenimentul va fi găzduit de Hotelul „Monte Cristo” din municipiul Reghin (Pădurea Rotundă) din strada Cerbului nr. 47.

Pe lângă mine în calitate de director tehnic al Fedraţiei vor participa sportivii: Andrei Orzan, Mihai Vladu, Tudor Chitu, Babken Melkonyan, Maxim Ene, plus avem un invitat special Ciprian Gîndac din Oradea, el vine din „fratele biliardului” din Pool care înseamnă bila 8, bila 9, bila 10 şi aşa mai departe dar care se va descurca şi în snooker.  I-am dat un „wild-card” ca să spun aşa să participe la turneul de la Reghin şi eu cred că se va descurca foarte bine. Mai avem două invitate Monica Manolache şi Andreea Sălcianu în concurs. Arbitrii turneului “Monte Cristo” vor fi Marian Fediuc şi Cristian Roman. Turneul va fi transmis de Televiziunea Târgu-Mureş începând de sâmbătă 15 mai ora 12.00 şi 14.00 sferturile (3 din 5), ora 17.00 semifinalele (4 din 7), duminică 16 mai ora 10.00 Finala (5 din 9).

Printre invitaţii de seamă ai evenimentului se numără şi deputatul Francisc Tobă, Președintele Federaţiei Române de Snooker şi Florian Udrea, vicepreședintele F. R. Snooker.  Ce aşteptări am de la turneul de snooker „Monte Cristo” de la Reghin ? Ca orice turneu demonstrativ nu are ca obiectiv decât popularizarea sportului şi sensiblizarea factorilor de decizie locali în perspectiva de a înfiinţa un club sportiv de snooker în municipiul dumneavoastră de a identifica parteneri în sprijinirea acestui demers începând de la Consiliul Local până la oameni de afaceri şi terminând cu oricine poate pune un umăr la dezvoltarea acestui proiect.

 

 

 

 

 

 

 

Sunt mulţi copii tineri care ar putea să facă performanţă în snooker şi aici chiar dacă Reghinul este un municipiu mai mic pe harta ţării ca dimensiuni geografice, dar nu ca valoare. Ar trebui să fiţi mândri fiindcă la ora aceasta Reghinul deţine deja două mese de snooker în condiţiile în care Timişoara şi Sibiul au doar câte o masă. Atâta timp cât în municipiul dumneavoastră au existat oameni care au reuşit să achiziţioneze două mese pentru acest sport şi am înţeles că există perspectiva să ajungeţi la patru mese de snooker, eu sunt convins că noul club sportiv ce va fi înfiinţat la Reghin, va permite copiilor să aibă un program de iniţiere care să fie accesibil, să nu presupună un efort financiar prea mare din partea părinţilor. Dacă se va materializa înfiinţarea clubului sportiv de snooker în municipiul dumneavoastră sunt şanse ca anul acesta să organizăm chiar şi Cupa României la junior tineret la Reghin în cursul lunii iulie sau august. 

Rep.: Vă mulţumim, domnule, Director Tehnic Dragoş Cozmaciuc pentru timpul acordat, pentru informaţiile preţioase oferite în cadrul acestui interviu şi vă urăm succes în organizarea Turneului „Monte Cristo” de la Reghin ! 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *