Ioan Huza, un primar implicat şi devotat locuitorilor comunei Băla. A demonstrat că se poate !

0

Comuna Băla, din judeţul Mureş, este o comunitate mică, formată din două sate: Băla şi Ercea, care la ultimul recensământ populaţia se ridică la 618 locuitori, majoritari români. Comuna Băla este administrată de un primar și un consiliu local, compus din 9 consilieri.Primarul Ioan Huza, membru al Partidului Naţional Liberal, a fost ales în funcție, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local al comunei Băla are următoarea componență, pe partide politice: PNL şi PSD câte 3 consilieri iar PMP, PRO România şi AUR câte un consilier. Pentru a afla care este bilanţul primilor doi ani în funcţia de primar la cârma comunei Băla, l-am provocat la un dialog pe edilul Ioan Huza.


Reporter: Cine este Ioan Huza pentru cititorii care nu vă cunosc şi, care sunt cuvintele cheie care vă definesc ca om ?


Ioan Huza: Sunt primarul comunei Băla, ales prin vot democratic, la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Sunt un om cu o experienţă în câmpul muncii (de 37 de ani) care a absolvit Liceul Economic din Târgu-Mureş, profil: ospătar-bucătar-cofetar, promoţia 1985 şi, care în anul 1991, la 24 de ani, devenea primul locuitor care se privatiza în comuna Băla. Am fost mândru întotdeauna de originile mele şi de şcoala din Băla în care m-am format şi, la 53 de ani am simţit că am o stare de deplină dezvoltare fizică și intelectuală, şi o datorie morală care, îmi permite implicarea în administraţia locală, pentru ca, comuna Băla să continue să se dezvolte, păstrând totodată tradițiile și valorile.

 

Sunt un om care şi-a asumat cu demnitate atât realizările cât şi eşecurile şi greşelile din viaţa de zi cu zi şi, niciodată nu m-am străduit să par altfel decât sunt. Însă, recunosc că pasiunea de a explora noi şi noi oportunităţi pentru a-mi atinge potenţialul maxim, nu m-a părăsit niciodată. Am făcut comerţ, am activat în domeniul alimentaţiei publice la o serie de unităţi reprezentative din judeţul Mureş, începând de la Grand Hotel şi Foraj Sonde Târgu-Mureş, ca administrator la Pensiunea Isuica din Sovata şi Pensiunea A&B din Comuna Ernei şi, ulterior şef de unitate la Hotelul Tineretului din Târgu-Mureş. Am fost o scurtă perioadă gestionar la supermarket-ul PROFI din Târgu-Mureş şi, şofer transport persoane la S.C. Niraj Prodcom SRL, iar în anul 2020 am intrat în politică, hotărât să îmi folosesc toate experienţele căpătate de-a lungul vieţii, în folosul comunităţii în care m-am născut.

Am îndrăznit şi am fost ales primar al comunei şi, cu această ocazie vreau să le mulţumesc cetăţenilor comunei că mi-au dat votul de încredere. Cuvintele cheie care mă definesc ca om, cred că sunt : omenia, modestia, seriozitatea, bunul simţ, implicarea şi respectul.


 


Reporter: Care ar fi bilanțul lucrărilor la nivelul comunei Băla, de când aţi fost investit de cetăţeni în funcţia de primar?


Ioan Huza: Am preluat mandatul de primar în luna octombrie a anului 2020, într-o perioadă nemaiîntâlnită până atunci, în pandemie de COVID 19. A fost un an greu, cu tot ce a însemnat măsurile întreprinse în perioada pandemiei începând de la măsurile de dezinfecția spatiilor comune, până la livrarea de hrană şi apă, pentru cei care se aflau în izolare la domiciliu. Au început raportările de incidenţă a cazurilor de carantină şi stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului COVID 19, la nivelul județului Mureș şi, campania de vaccinare. Când s-a terminat pandemia şi restricţile, a început invazia Rusiei în Ucraina, urmată de criza energetică şi a gazelor naturale care, ne-a împiedicat să realizăm o serie de investiţii pe care le aveam în plan. Toate aceste crize au generat o explozie de preţuri, care de exemplu, nu au mai corespuns cu devizele de la nici un nivel de categorii de lucrări şi obiecte de construcţii pentru investiţii realizate din fonduri publice, depuse la diverse ministere, înainte de începerea războiului. Dar, în ciuda acestor greutăţi nu ne-am dat bătuţi şi, am mers mai departe şi, zic eu că, am reuşit să realizăm o serie de investiţii importante, pentru comuna Băla


Reporter: V-aş ruga să le luăm cronologic investiţiile şi realizările, dacă se poate. Ce a-ţi reuşit să realizaţi în anul 2020, mai precis în ultimele trei luni după ce aţi fost investit în această funcţie ?


Ioan Huza: Când am venit în primărie, pe final de an 2020, era, de exemplu, o problemă stringentă, legată de Dispensarul Comunal Uman care era oarecum desfiinţat, şi sediul era într-o locaţie, unde nu s-a mai putut muta punctul de lucru de stomatologie. Am făcut tot posibilul pentru a putea redeschide stomatologia şi, am oferit un spaţiu în cadrul Căminului Cultural din centru de comună. Am reuşit să aducem la Şcoala Gimnazială Băla, tablete la toţi elevii şi, am finalizat implementarea unui proiect WIFI4EU, în valoare de 15.000 euro, prin care am beneficiat de internet wireless gratuit în spaţii publice. Proiectul era în curs de implementare când am preluat eu funcţia de primar şi, s-a finalizat în mandatul meu. A fost un proiect important la vremea respectivă, fiindcă o perioadă cursurile se realizau on-line. Tot în cursul anului 2020, am realizat o investiţie finanţată din bugetul local, la sediul primăriei, unde am schimbat modul de încălzire a edificiului. Am instalat o centrală termică cu calorifere şi am înlocuit vechiul sistem care, funcţiona pe gaz cu sobe de teracotă.

 


Rep. : Cum arată bilanţul anului 2021 din punct de vedere administrativ, conform agendei primarului ?


Ioan Huza: În anul 2021-2022 prin intermediul AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, am reuşit să obţin două proiecte. Unul care s-a finalizat în acelaşi an: instalaţie de sonorizare la Căminul Cultural din Băla, în valoare de 5.000 euro şi un proiect Achiziţie Echipamente şi Utilaje în valoare de 14.560 euro, proiect care se află în stadiul de cumpărare a utilajelor şi echipamentelor. Este vorba de o remorcă şi o sărăriţă de materiale antiderapante, folosită la dezăpezire.

Acest proiect sper să îl finalizăm până la sfârşitul luni februarie, cel târziu. Acestea vor veni să completeze restul de utilaje existente. Avem buldoexcavator, tractor, plus alte utileje pentru săpat, tuns iarba, lamă de zăpadă, dar ne lipsea o remorcă care este extrem de necesară.

În acelaşi an am reuşit să începem lucrările la drumul comunal DC 149 şi DC 152 însă, sumele alocate nu ne ajungeau. Când am preluat funcţia de primar în anul 2020, am găsit un proiect de reabilitare şi dotare Dispensar Uman, finanţat pe PNDL II care, avea beneficiar Comuna Băla-sat Băla, moştenit de la fosta conducere. Mie mi-a revenit sarcina să demarez lucrările pentru realizarea Dispensarului Uman. Edificiul este prevăzut cu un cabinet de medic de familie, farmacie şi un cabinet de stomatologie. Proiectantul general este One Cad Studio SRL din comuna Acăţari, judeţul Mureş şi, contructor antreprenor general SC Nyc Tour Consulting SRL din Târgu-Mureş. 

Noi sperăm că serviciile acestui dispensar se vor ridica la standardele impuse de Uniunea Europeană şi că, va deservi un număr mare de populaţie, nu doar de pe raza comunei. Acest dispensar sperăm să-l dăm în folosinţă până la finele anului 2023, fiindcă este unul dintre principalele obiective ale noastre, la fel ca şi terminarea Căminului Cultural în Ercea, investiţie începută demult.

În anul 2021 am depus două proiecte de investiții prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Unul din aceste proiecte vizează modernizarea rețelei stradale în localitatea Băla și satul Ercea. Este vorba de 5,2 kilometri de drum ce urmează să fie modernizați în ambele localități ale comunei, Băla și Ercea, investiția ridicându-se la suma de 7.422.773 lei.

Al doilea proiect prevede înființare „rețea de alimentare cu apă” în localitatea Ercea, sat care, la ora actuală nu are apă potabillă. Reţeaua de distribuţie se întinde pe o lungime de 6.435 de metri şi valoarea proiectului este de 3.105. 379 lei. La aceste proiecte urmează semnarea contractelor în cursul acestui an, fiindcă sunt aprobate şi, mai departe, urmează implementarea investiţiei.


Reporter: Ce ne puteţi spune despre anul 2022 în materie de investiţii ? A fost un an bun ?


Ioan Huza: Da, pot să spun că a fost un an bun, chiar dacă nu a fost perfect. În primul rând sunt bucuros că am reuşit să impunem constructorului de la drumurile comunale 149 şi 152, un grafic de lucrări şi, totodată suplimentarea contractului iniţial cu o sumă de aparoape 3 milioane de lei. Iniţial, prin Ordonanţa 15 cu suma de 794.769 lei şi apoi, după ce am făcut mai multe drumuri de Bucureşti şi multe solicitări, am mai reuşit o suplimentare de 2.199.073 lei. Până la finele anului 2022, am reuşit să asfaltăm din această lucrare aproximativ 4 km, în localităţile Băla şi Ercea. Am turnat covor asfaltic pe drumul comunal DC 152 în întregime. Până în prezent s-au efectuat lucrări în valoare de 4.705.750 lei, din fonduri de la Bugetul de Stat. Ţin să precizez că mai avem un rest de 4.538.090 lei, deci mai avem bani pentru construcţia a trei poduri de pe raza comunei, şanţuri betonate, şi o porţiune de 1,5 km de deal, a cărui astfaltare nu a putut fi realizată din cauza condiţiilor meteorologice.

Tot în cursul anului trecut am reuşit să implementăm un sistem de supraveghere video stradal, pe domeniul public al comunei Băla care, are rolul de a proteja locuitorii împotriva faptelor antisociale şi, de a aduce un plus de linişte şi confort psihic în rândul celor care ştiu că sunt protejaţi. Implementarea acestui sistem video de supraveghere ne-a costat 73.000 de lei din bugetul local şi, în acest moment funcţionează cu 19 camere de supraveghere, din care 3 foarte performante care, ajuta autorităţiile să intervină eficient, să ofere probe concludente şi, să ajute persoanele aflate în dificultate, fie că e vorba de criminalitate sau situaţii de urgenţă: incendiu, accident, inundaţii etc.

Din bugetul local am mai reuşit să finalizăm o problemă stringentă la Şcoala Gimnazială Băla, unde am înlocuit învelitoarea acoperişului pe o suprafaţă de circa 900 mp, jgeaburi, burlane noi, o investiţie care ne-a costat 148.986 lei. Ploua în şcoală şi era imperios neceasară această investiţie. Această reabilitare nu a afectat programa şcolară, fiindcă lucrările s-au efectuat după orele de curs, într-adevăr a fost un efort mare fiindcă s-a muncit la înălţime, dar executantul şi-a onorat promisiunile contractuale, în mod exemplar. 

Am reușit un alt lucru important să asfaltam 1,8 km din drumul comunal 149 C, în anul 2020, 750 m și în anul 2021 şi 1050 m cu bani din bugetul local. Drumul are 4 m lăţime şi grosimea covorului asfaltic este de 10 cm.

Ţin să precizez că pe final de an am reuşit să achiziţionăm prin Programul RABLA un autoturism Dacia Sandero, nouă în valoare de 56.052 de lei. Am avut două autoturisme mai vechi care am reuşit să le casăm la un centru autorizat Remat şi cu banii obţinuţi pe acestea şi cu o contribuţie din partea Primăriei am reuşit să cumpărăm acest autoturim atât de necesar pentru administraţia locală.

 


Reporter: Aveţi în acest moment vreun proiect de investiţie cu finanţare prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României ?


Ioan Huza : Da, avem nu unul ci trei, care se derulează prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Am despus cele trei proiecte în cursul anului 2022 şi sunt aprobate. Primul dintre cele trei proiecte se referă la „Asigurarea infrastructurii transport vedere, sistem inteligent de management, digitalizare” şi „Punct de reîncărcare autovehicule electrice” în valoare de 591.659 lei. Acest proiect l-am semnat la 11 ianuarie 2023 la Bucureşti. Mai avem un proiect legat de „Reabilitarea sediului Primăriei Băla”, pentru care avem aprobată suma de 568.020 lei. Proiectul are ca obiectiv principal creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi presupune înlocuirea acoperişului, izolarea termică a clădirii, instalarea de panouri fotovoltaice etc. Cel de-al treilea proiect, legat de „Reabilitarea Căminului Cultural din satul Ercea şi o extindere a edificiului” în valoare de 656294,36 lei şi este un proiect care îmi doresc din tot sufletul să îl putem finaliza şi inaugura în cursul acestui an.


Reporter: Înseamnă că anul acest ne putem aştepta la două inaugurări cu tăiere de panglică ?


Ioan Huza: Aş putea spune chiar patru inaugurări oficiale. Sperăm să inaugurăm anul acesta Dispensarul din Băla şi Căminului Cultural din Ercea, plus mai avem în construcţie două capele mortuare în satele : Ercea şi Băla. Capelele sunt finanţate din bani publici şi din banii parohiilor pe terenurile cărora se construiesc. Am alocat 120.000 de lei din bugetul local pentru capela din satul Băla şi, 80.000 de lei pentru capela mortuară din Ercea şi îmi doresc din tot sufletul să le putem da în folosinţă.


Reporter: Cum staţi la capitolul întăbulări la nivel de comună şi la sistemul de cadastrare ?


Ioan Huza: Când am ajuns eu primar, la Băla era un singur sector de cadastrare şi am reuşit până acum să realizăm 4 sectoare mari. Am obţinut două etape de fiinaţare, etapa a VII şi a VIII-a şi, am obţinut două contracte mari, în valoare de 320.000 de lei pe an de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Târgu-Mureş până în anul 2024. Sper să reuşim să facem cât mai multe cărţi funciare.


Rep.: La Primăria Băla chiar dacă încă nu a nins în această iarnă, administraţia locală s-a pregătit pentru o eventuală dezăpezire ?


Ioan Huza: Avem în stoc nisip cu sare pentru drumuri şi combustibil asigurat. Avem în dotare un tractor cu lamă, cu ajutorul căruia ne facem singuri dezăpezirea, ceea ce înseamnă economie. Altfel, riscam să ne păcălim singuri, dacă făceam un contract cu o firmă specializată, şi care ne taxa la zi, nu per intervenţie. Este deja 25 ianuarie 2023 şi la noi încă nu a nins. Conform normativelor legate de dezăpezirea drumurilor din România, autorităţiile trebuie să acţioneze împotriva poleiului şi a zăpezii, oricând în perioada 20 octombrie anul 2022 – 31 martie 2023.


Rep.: Cum arată programul de audienţe cu cetăţenii a primarului Ioan Huza ?


Ioan Huza: La mine nu există această sintagmă. Uşa primarului Ioan Huza este mereu deschisă, „una întruna ca la Băla”, cum s-a împământenit o vorbă aici. Mă străduiesc să fiu cel dorit de cetăţenii comunei Băla şi, nimic nu se compară când poţi prin atribuțiile tale privind serviciile publice asigurate cetățenilor, să le rezolvi doleanţele şi să le vezi bucuria din ochi.

 


Reporter: După această discuţie tind să cred că munca de primar a trecut în prim-plan înainte de viața de familie. Însă vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre jumătatea dumneavoastră, cine este „prima doamnă” din spatele primarului Ioan Huza ?


Ioan Huza: Sunt căsătorit din anul 1991 (de 32 de ani) cu doamna Mirela Huza *(născută Bernaschi). Avem, împreună, un băiat de 31 de ani și speram să apară și nepoții. Mulțumesc doamnei Mirela că mă înțelege, mă suporta așa cum sunt şi este alături de mine și la bine dar mai ales la greu !


A consemnat Matei R. Mihai

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *