LA 111 ANI DE LA NAŞTEREA LUI VASILE NETEA CĂRŢILE SALE RĂMÂN UN REPER !

0

Dacă studiezi istoria persoanelor care au scris istoria mereu vei găsi  ascunse amănunte despre viaţa celor care au vrut să lase urmele trecerii lor pe acest pământ. O astfel de personalitate a fost şi Vasile Netea care a scris enorm de mult dar despre care nu s-a scris suficient de mult în raport cu contribuţiile sale aduse la cunoaşterea istoriei Transilvaniei la problemele controversate ale acestui „miez de ţară” în mai multe cărţi care au rămas antologice.

Astăzi s-au împlinit 111 ani de la naşterea marelui Vasile Netea, scriitor, istoric român, cercetător al istoriei Transilvaniei, memorialist, gazetar şi om politic. A publicat 40 de cărți, în mare parte din ele abordând subiectul său preferat, Ardealul, dedicându-i acestuia toată puterea sa de muncă. S-a născut la 1 februarie 1912 în comuna Deda din judeţul Mureş şi s-a stins din viaţă la 6 martie 1989 la Bucureşti şi a cărui nume îl poartă azi, Liceul Tehnologic din comuna Deda în care s-a născut. 

De la Figuri muresene scrisă în 1933, în colaborare cu Dr.-ul Eugen Nicoară si „Îndreptar pentru cercurile culturale” (1933) pâna la „Conştiinţa originii comune a unitatii naţionale în istoria poporului român” (1980), sensul principal al acţiunii lui Vasile Netea este acela de a face din evocarea istorică o şcoală vie de învăţături morale şi de patriotism. Din aceasta perspectivă este cercetată şi biografia intelectuală a unor personalitaţi remarcabile din istoria oratoriei noastre (Take lonescu, Vasile Netea Titulescu, Octavian Goga) sau a gindirii social-politice romanesti (George Baritiu, August Treboniu Laurian, C. A. Ros’ J). Pe plan literar, Vasile Netea şi-a îndreptat atenţia către nume mai puţin cunoscute (Vasile Ladislau Popp, Ion Pop-Reteganul, II. Chendi, Oct. C. Tăslăuanu, St. O losif), recuperând idei şi valori culturale conforme cu vechiul ideal de libertate, independenţă şi unitate naţională. A descoperit şi a înfăţişat publicului sensurile activitatii folcloristice a lui Miron Pompiliu şi Ion Pop-Reteganul, memorialistica grava a lui Oct. C. Tăslăuanu, alături de alte aspecte literare ale Transilvaniei.

Nu pot să scriu niciodată despre biografia lui Vasile Netea fără să amintesc faptul că în vara anului 1952 acesta a fost arestat şi brusc, din acel moment, soţia şi fiul său s-au pomenit lipsiţi de orice sprijin material iar casa ocolită de prieteni pe care îi considera până atunci apropiaţi. Familia nu a ştiut nimic de Vasile Netea care în timpul detenţiei sa îmbolnăvit de diabet, soţia lui din pricina plânsului de zi cu zi şi a mizeriei, s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar fiul său abia a intrat la liceu…

Vasile Netea a făcut închisoare în două rânduri. Mai întâi din vara anului 1952, după ce a fost ţinut luni de zile la anchetă în sediul Securităţii din Bucureşti, a fost dus la închisoarea Malmaison. Iar apoi la Jilava şi colonia de muncă de la Bragadiru până în anul 1955. În a doua perioadă a fost închis la Botoşani din 29 iunie 1959 şi a fost judecat într-un simulacru de proces înscenat în anul 1961, la Tribunalul Militar Bucureşti, pentru „motive” cuprinse într-un rechizitoriu de o aberantă strigătoare la cer: „înaltă trădare”, „trădare de patrie”, „propagandă şi agitaţie împotriva ţării”, „crimă”, pentru care, de această dată, a fost judecat şi condamnat la opt ani de temniţă grea. A supravieţuit torturilor şi umilinţelor prin rugăciune şi prin credinţa în Dumnezeu pentru bună purtare şi pentru faptul că împreună cu Paul Dimitriu solicitau ofiţerului politic să fie „puşi la treabă” pentru a ieşi cât mai repede din închisoare. Prin Decretul nr. 551/9.09.1963, au fost eliberati 127 de condamnati politici, între care şi memorialistul şi istoricul literar Vasile Netea însă care nu a fost amnistiat până la moartea sa. Aşa că nu am înţeles niciodată aluzia fosului deţinut politic şi profesor pensionar Valeriu Nestian care îl socotea pe Vasile Netea  printre „cei mai reeducaţi (sic)” deţinuţi politici în articolul „La ce bun un recurs la memoria recentă a românilor?” din Ziarul de Iaşi.

Cărţile lui Vasile Netea au trecut proba timpului şi la 111 ani de la naşterea sa cărţile sale nu şi-au pierdut verticala şi rămân un reper pentru specialişti şi nu numai…

A consemnat Matei R. Mihai 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *