LA MULŢI ANI, DOMNULE PROFESOR ION TUŞNEA!

0

“Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, privește cum îi tratează pe cei inferiori, nu pe cei egali cu el.” Este o cugetare care i se potrivește ca o mănușă sărbătoritului. Profesorul de fizică (pensionar), Ion Tușnea a împlinit ieri 19 aprilie respectabila vârstă de 70 de ani cu bucurie și demnitate fiindcă a avut parte de o carieră prodigioasă  de cadru didactic în slujba educației. Pentru contribuția adusă la devenirea umană a multor generații de elevi din Reghin, îi urăm multă sănătate, bucurii alături de cei dragi, liniște și plinătate spirituală!

A fost de-a lungul anilor mereu pus pe fapte mari motivat și perseverent atât în activitatea de profesor, în calitate de primar al orașului Reghin, de consilier local sau director al Gimnaziului de Stat ,,Augustin Maior”, cât și când a îndeplinit funcțiile de inspector școlar general al județului Mureș ori de consilier județean cu statut de membru al Comisiei social-culturale din cadrul CJ Mureș.

A rămas antologică știrea din 2014 când ziarele titrau faptul că reghineanul Ion Tușnea a participat în decursul anului la toate cele 17 ședințe de plen ordinare și extraordinare ale Consiliului Județean, precum și la aproximativ 33 de ședințe aferente de comisie unde a bifat în total 12 intervenții în plen.

De câte ori a fost solicitat să se implice în campanii de schimb de experiență culturală, mitinguri de protest din spirit civic pentru binele comunității ori campanii umanitare Ion Tușnea a răspuns prompt fără prejudecăți stupide sau orgolii de conjunctură fiindcă niciodată nu a rămas indiferent la durerea și mizeria umană. Prin acțiunile sale juste și curajul integral nu drămuit în funcție interese meschine ori frică și-a câștigat calitatea de „bun cetățean” care a militat toată viața pentru repararea nedreptățiilor și discriminărilor de orice fel dovedind că este un om excepțional și un român demn care face foarte bine distincția între patriotism și xenofobie. Îmi vine și acum în minte cum în urmă cu vreo zece ani a ajutat cu o sumă de bani, un reghinean care făcea greva foamei în Portugalia, să se întoarcă acasă după ce fusese victima unui uragan la locul de muncă și care nu își mai primise salariul după cataclism să poată reveni în țară.

Sărbătoritul este un spirit liber, extrem de independent care nu acceptă servilismul, constrângerile sau opreliștile de nici un fel. Era consilier local din partea PNL, în luna octombrie a anului 2009 când a refuzat să voteze concesionarea serviciilor de apă-canal a Reghinului către Compania Aquaserv SA Târgu-Mureș, pe o perioadă de 49 de ani și a cerut în ședință organizarea unui referendum pe această temă. Lucru care l-a costat demiterea din partid, dar asta nu l-a împiedicat să nu își respecte principiile și să fie un consilier cu caracter ireproșabil până la capăt în interesul cetățenilor, care NU a avut niciodată drept scop, aducerea de prejudicii  municipiului ci, doar beneficii.

Tușnea Ion este un om cu o libertate absolută în gândire și acțiune motiv pentru care a și ales o perioadă să își scrie gândurile în paginile mai multor ziare locale în calitate de editorialist, poet și redactor unde a semnat o serie de materiale de atitudine civică cu numele său ori cu pseudonimul Nelu de Reghin. 

Momentan sărbătoritul este vicepreședinte al Asociației PRO Basarabia, membru al Despărțământului ASTRA Reghin, și între timp, lucrează la o carte despre viața fizicianului și inventatorului Augustin Maior. Sunat telefonic de ziua sa, sărăbătoritul a declarat ,, Schimb prefixul dar nu recunosc. Planurile cele mai mărețe acum încep, fiindcă adevărata înțelepciune acum se cristalizează. Am sărbătorit cu un grup de prieteni onomastica,  și mă bucur că mai sunt persoane, care își aduc aminte de mine! ”a precizat în încheiere sărbătoritul într-un ton jovial pentru viselenuautermenlimită.ro.  

În final spicuim, pentru cititorii noștri, câteva exerciții de logică din episodul 9 de la rubrica ,,Neuronul de Serviciu” din ediția din 20 aprilie 2007 a ziarului ,,Opinia Reghineană” semnate de Ion Tușnea:  


,,Omul bun, e nebun!” Dar nu-i totuși, de dus la ospiciu, ci mai degrabă, de urmat.

,,Nu lăsa lucrurile baltă, că sigur să găsește cineva să dea cu bâta”
,,Nu lucrurile făcute de mântuială ne mântuiesc”
,,Dacă prostia ar fi declarată boală, poate s-ar găsi cineva să-i găsească leac”
,,Dușmanii și prietenii au, dintr-un punct de vedere, același rol: te ajută să-ți pui în valoare calitățile, pe care altfel le neglijezi”.

,,Dumnezeu nu-ți poate băga în sac dacă tu te rezumi să umbli doar cu punga de 50 de bani”

,,Oricât ar fi de mare minciuna, nu poate obține nici cea mai firavă victorie în lupta cu cel mai mic adevăr, decât dacă se aliază cu omul ”

,,Focul dușmăniei se aprinde adesea cu câțiva stropi de <apă de ploaie> și stinge mai des cu un pahar de vin”

,,Inteligența, spre deosebire de avere, cu cât este mai multă cu atât o administrezi mai ușor și…cu cât ai mai puțină, o administrezi mai greu”.

A consemnat Robert Matei

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *