LA MULŢI ANI, SAMI STEIGMANN ! BUNICUL TUTUROR EVREILOR A ÎMPLINIT 81 DE ANI
Site-ul „viselenuautermenlimita.ro” îi urează un călduros La mulţi ani ! speaker-ului motivaţional-internaţional, Sami Steigmann la împlinirea respectabilei vârste de 81 de ani. „Vă urăm viaţă lungă să trăiţi fericit şi să vă bucuraţi de tot ceea ce faceţi. Fie ca faptele dumneavoastră să vă aducă nu doar bună dispoziție, ci și profit – financiar și spiritual. Și bineînțeles sănătate, dragoste și respect. Aşteptăm să vă scrieţi memoriile. Suntem convinşi că ar deveni una dintre cele mai vândute cărţi din lume”.
Reamintim cititorilor noştri că Sami Steigmann deţine recordul de cel mai tanăr copil supravieţuitor al Holocaustului dintre toţi evreii care au locuit în oraşul Reghin. Sami s- născut la Cernăuţi şi a supravieţuit miraculos după ce a fost deportat de autoritățile române în Transnitria în zona Mogilev-Podolski în anul 1941 împreună cu familia sa la varsta de 1 an şi 8 luni unde a fost salvat de o nemţoaică înainte de a muri de foame şi apoi a fost eliberat din lagăr de Armata Sovietică.„Părinții mei mi-au spus că am fost supus unor experimente medicale naziste, dar nu au intrat în amănunte cred că le-a fost prea dureros să-şi amintească. Tot ce știu este că am suferit toată viața de probleme la nivelul gâtului, capului și spatelui. Gravitatea a fost atât de mare încât am avut zile și săptămâni încât nu puteam să stau, să mă așez sau să mă plimb dar nu toate în același timp. Durerile de cap îmi erau atât de severe, încât plângeam de durere… ” declara Sami într-un interviu.
În ciuda experimentelor care s-au făcut pe corpul său şi de care nu îşi mai aminteşte Sami (n. în 21 decembrie 1939 ) care este orginar din Bucovina (Cernăuţi) a reuşit să se dezvolte şi să crească până la o înălţime de 1.66 cm, şi să trăiască ca un om normal. S-a mutat în Reghin cu familia după Al Doilea Război Mondial fără să cunoscă limba română dar pe care a învăţat-o. A absolvit clasele gimnaziale şi primare în oraş şi Liceul Nr. 2 promoția 1956. A muncit până în 1961 în cadrul Oficiului Poştal Reghin când a emigrat cu familia în Israel în oraşul Holom.
Odată ajuns în Orientul Mijlociu s-a înscris la facultate şi a studiat contabilitatea/ CPA la Universitatea Evreiască din Ierusalim şi în paralel a ajuns eletronist în Armata Foreţelor Aeriene ale Statului Israel. În anul 1968 a plecat în Statele Unite ale Americii unde s-a căsătorit şi a locuit în Milwaukee,Wisconsin. A divorţat şi a revenit în Israel în anul 1983. Din anul 1988 locuieşte în New-York unde a devenit un vorbitor motivaţional despre Holocaust şi antisemitism foarte popular.
Sami trăiește pentru a-și spune povestea, şi nu este cunoscut doar în America ci şi pe plan internațional fiind invitat să vorbească în mai multe ţări începând din Israel, Marea Britanie şi Mexic, până în Canada, China (via Skype) sau Germania. A bifat până în prezent circa 1500 de conferinţe în școli, centre studenţeşti în sinagogi sau la sediile a diverse organizații şi are o mulţime de apariţii în mass-media, emisiuni de radio şi televiziune care au rolul de a împărtăși o perspectivă nouă asupra speranței, vieții și credinței.
La 81 de ani de viaţă Sami continuă să inspire o mulţime de tineri ţinand conferinţe în şcoli, universităţi, prin intermediul interviurilor care le acordă la emisiuni de televiziune şi radio, prin apariţiile sale în presa internaţională şi nu în ultimul rând prin sfaturile care le acordă pe diverse forumuri publice. În anul 2019 a înfiinţat Fundaţia Steigmann pentru Pace și Toleranță cu sediul în New-York şi are totodată un site personal : https://www.samispeaks.com/samisstory foarte sugestiv în care explică foarte concis :I am not what happened to me, I am what I choose to be” (Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat, eu sunt ceea ce aleg să fiu !). Un alt lucru de admirat este faptul că Sami își donează salariul din prelegerile sale pentru tineri studenți cu posibilităţi financiare modeste.