Exclusiv Interviu neconvențional cu Sorina Lazăr ,,Omul de 5 stele” de la Centrul Medical Psihomed Center

0

 

 

Nu pentru că și-a luat masteratul în psihologie poate Sorina Lazăr să înțeleagă problemele și relațiile dintre oameni, ci pentru că este profundă, realistă, sociabilă, altruistă și competitivă. Zi de zi lucrează pe câmpuri informaționale greu de înțeles de mulți fiindcă Sorina Lazăr s-a antrenat pentru a intra în straturile profunde ale minţii și în special pentru a gestiona latura întunecată a firii umane, care uneori ne poate pune în dificultate pe fiecare dintre noi. Este o fină observatoare, dotată cu capacitatea de a sesiza și de a analiza viața sufletească a pacienților săi și a cărei cuvinte rotunjesc în conturul lor sonor atâte înțelesuri. Ascultându-le, primești niște impulsuri ciudate și aluneci pe un teritoriu nemaistrăbătut, unde ființa se înalță, ca o depărtare de sine, spre a contempla. Sorina Lazăr administrează Centrul medical ”Psihomed Center” și practică psihologia în Cabinetul Individual de Psihologie, deține  atestat de liberă practică în psihologia muncii, organizațională, transporturilor, psihologie aplicată în domeniul siguranței naționale, psihologie clinică și are o formare în psihoterapia pozitivă. Este o mamă modernă, cu certificat de mentor, a absolvit și un curs de antreprenoriat, participă la acțiuni și târguri caritabile dedicate strângerii de fonduri pentru copiii bolnavii de cancer și nu numai, are un abonament pentru comunitate unde sumele donate sunt îndreptate spre diverse proiecte practice, educaționale pentru elevi, a primit distincția ,,Omul de 5 stele”, pentru implicare și grijă față de semeni, dar dincolo de toate e un model posibil pentru fiecare dintre noi.


Reporter: Cum a ajuns Sorina Lazăr administratorul Centrului PSIHOMED? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?


S.L.: Sunt absolventă a Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş, Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială. În facultate se promovează o aplicativitate foarte mare și o inserție profesionala perfectă, în viața reală și pe piața muncii lucrurile nu sunt la fel de simple, facultatea te învață un limbaj de specialitate, cum să cauți și să extragi informații pe care le cristalizezi, apoi, practicând meseria, acumulezi tot mai multă experiență și poți performa, avansa și avea satisfacții personale și financiare. Exista clădirea, știam, împreună cu asociatul și soțul meu, că trebuie să-i dăm o întrebuințare legată și de profesia mea de psiholog, în acea perioadă (2004) cei care se ocupau de medicina muncii erau medicii cu competență în medicina de intreprindere, care se deplasau la sediul firmelor, sau potențialii angajați se prezentau în cabinetele personale ale medicilor. Am fost în situația de a mă angaja, la spital venea o dată pe săptămână medicul de medicina muncii, pentru evaluările periodice a personalului din instituție, era luna februarie, frig, a trebuit să așteptăm afară în fața la una din secții, m-am prezentat la ora 13 și am intrat la ora 17. M-am simțit  umilită la fel ca toți ceilalți,  i-am spus doamnei doctor, că am să fac un cabinet de medicina muncii în care clientul  va  sta pe scaun, într-un mediu ambiant prietenos, va fi tratat cu respect și profesionalism,  nu ca ar fi fost ea de vina, însă acela a fost momentul în care am știut că o să  abordez un domeniu similar cu servicii pentru firme și angajații acestora. 


Rep.: Privind în urmă, azi cum a fost drumul celor 14 ani munciți în sfera aceasta de activități de asistență medicală?


S.L.: Nu am fost printre cei norocoși : astăzi am început activitatea și în jumătate de an am făcut profit, pentru mine a fost un proces lung și anevoios, a trebuit să formez, să informez, să consiliez, să mă fac cunoscută și apreciată, prin servicii de calitate, informații pertinente pe care le puneam la dispoziția angajatorilor și clienților care veneau „după o ștampilă” căreia nu-i vedeau rostul. În perioada de criză economică, 2007-2009, am vrut să renunț, am fost în imposibilitatea de a plăti salariile, dar soțul meu m-a susținut întotdeauna, m-a ajutat financiar și moral și m-a făcut să merg mai departe, astăzi îmi aduc aminte cu nostalgie, cum stăteam cu asistenta seara, în primii ani, în sala de așteptare, pe scaune, să vadă trecătorii că sunt pacienți la Psihomed Center. Piața muncii, mediul de afaceri și legislația actuală, ne dau emoții în fiecare zi celor din mediu privat, poate o să reușim să mergem înainte în acest format sau poate va trebui să ne reinventăm.


 

FVC_5314


Rep.: Întrevedeați succesul de acum în 2004?


S.L.: Nu mă gândeam la succes atunci, aveam/am și astăzi obiective ce trebuie îndeplinite, mă gândesc mult la calitatea serviciilor pe care le oferim, la personalul angajat pe care am reușit să-l fidelizez, la echipa și la rolurile fiecăruia, le mulțumesc și știu că fără ei nu aș fi reușit.


Rep.: Prezentați-mi serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs., de la A la Z


 

 

 

S.L. În cadrul Centrului Medical „Psihomed Center” funcționează în prezent :

– Cabinetul de Medicina Muncii, cu serviciile specifice : consultul medical și explorările funcționale : EKG , glicemie, viziotest, audiometrie, spirometrie.
– Cabinetul Individual de Psihologie Lazăr Sorina
– Cabinet de pneumologie
– Cabinet de Protezare Auditivă

 

FVC_5294


Rep.: Cum vă pot găsi cei care vor să beneficieze de serviciile dumnevoastră?


 

S.L.: La sediul firmei, din Str. Liliacului, 1, din municipiul Reghin, la numărul de telefon 0365-882 159 sau pe adresa de e-mail : psihomed.center@yahoo.com. 

 


Rep.: Solv Psihomed Center SRL la ce capitol consideraţi că şi-a câştigat supremaţia, în raport cu concurenţa?


S.L.: Consider prea mult spus „supremație”, deținem un portofoliu de aproximativ 10 000 de clienți (persoane fizice și juridice), avem posibilitatea executării unei comenzi de lucru prin inițiere, periodicitate și finalizare, cu mijloace proprii: personal, aparatură necesară, colaborări cu alți specialiști, când este cazul. Suntem ușor adaptabili, pliați pe cerințele clientului, capabili de performanță, responsabili, lucrăm conform legislației și normele legale în vigoare.


Rep.: Sunteți o femeie bine cotată din toate punctele de vedere, atât la capitolul moral, cât și la cel financiar. A fost psihologul Sorina Lazăr curtată de anumite partide să intre din politică?


35545473_909088209293177_3979462181006606336_n

S.L. : În anul 1991, filiala PNL Reghin, era condusă de dl. Prof. Ioan Costea, ne cunoșteam dinainte, m-a rugat să-l ajut cu secretariatul, am făcut-o voluntar, fără a cere bani, acolo l-am cunoscut pe soțul meu, care făcea și el voluntariat pentru evidența financiar contabilă. Aveam habar despre partidele istorice politice din poveștile spuse de către bunicul meu, care a fost și el membru PNL și deținut politic (Raita Chirilă), am renunțat la politică și nu am acceptat nici o altă ofertă deoarece am afacerea mea de condus, clienții noștri sunt oameni cu diferite accepțiuni politice și nu vreau să amestec una cu alta. În politică trebuie să ai un anumit profil psihologic pe care eu nu-l am, sau politica prezentului pur și simplu nu mi se potrivește, dar de un lucru sunt convinsă: poți face pentru oameni lucruri bune și dacă nu ai calitatea de membru într-un partid politic. 

Rep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs, când aţi devenit o persoană publică?

S.L. Au fost momente în care m-am întâlnit cu foști colegi, prieteni și cunoscuți, în care am observat un „pas înapoi”, nu știau cum să mi se adreseze și am simțit reținere în comunicare,  am făcut eu „pasul înainte” și m-am comportat normal, nu stau pe un piedestal și nu vreau să fiu „de neatins”, nu văd viața și activitatea mea fără oameni, consider că dacă respecți și prețuiești oamenii, primești același răspuns din partea lor. Este adevarat că în ultima vreme, datorită carențelor educaționale începând cu familia, continuând cu școala, numărul persoanelor semianalfabete este tot mai mare, „ai carte ai parte” a rămas valabilă sintagma și în zilele noastre, nu primești un răspuns și un comportament bun, nu poți presta o meserie dacă nu ești „școlit”, instruit și educat, începând cu formulele de politețe elementare „bună ziua și mulțumesc frumos”, nivelul de frustrare ridicat este în strânsă legătură cu răspunsul agresiv, nepoliticos, mascând astfel alte lipsuri personale.


Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?


 S.L.: Un rol important, am ajuns la un nivel în care dacă nu produc constant bani nu pot  menține ceea ce am : firma, angajații, casa, plata facturilor, asigurările, etc. Respect banul și muncesc pentru el în fiecare zi.


Rep.: Ce nu poate ierta Sorina Lazăr unei prietene?

35529154_908335799368418_6227252737210318848_n


S.L. De iertat am învățat să iert, m-am maturizat emoțional și îmi controlez într-o mare măsură „lupul rău” din mine, dar nu uit și am grijă să nu mai dau ocazia și să acord încredere cu ușurința acelei persoane, nu este greu să iert, este greu să-mi câștigi încrederea din nou.


Rep.: Ce v-a atras cel mai mult la soțul dvs.? Și când v-ați dat seama că ea este bărbatul alături de care veți vrea să îmbătrâniți și care să vă împlinească ca și mamă?


S.L.: Când am hotărât să ne căsătorim, am decis că este omul cu care aș putea să realizez ceva în viață, nu am mizat pe faptul că o să-l schimb, să-l fac să fie supus și docil, m-ar fi plictisit un astfel de partener, am și un performer lângă mine, știm care ne sunt rolurile, ne respectăm și ne susținem reciproc și uite că au trecut deja 25 de ani.


Rep.: Știu că sunteți mama unei fete, ca părinte i-ați dat vreun sfat până acum, legat de cum ar trebui să fie în viață ?


S.L.: Orice părinte își sfătuiește copilul cum știe el mai bine, uneori ține neapărat ca acesta să fie mai bun,  să ajungă ce și-a dorit el ca părinte și nu a reușit, punând o presiune foarte mare pe copil ceea ce nu este nici bine și nici constructiv. Fiica noastră și-a ales singură drumul, noi doar am susținut-o moral și financiar, deocamdată nu este implicată în afacerile noastre, vrea să-și urmeze drumul ei. În calitatea de mamă am sfătuit-o să fie respectuoasă, empatică și responsabilă cu oamenii, să aibă o meserie care să-i aducă satisfacții profesionale și financiare, în viitorul nu prea îndepărtat va veni vremea să-și întemeieze o familie ca viața să-și urmeze cursul.

 


Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


S.L.: De frumusețea vieții, de activism, de natură, de familie, de semenii mei, nu aș putea trăi singură pe o insulă pustie chiar dacă ar fi cea mai frumoasă și mai bogată insulă din lume.


Rep.: Ce pasiuni are Sorina Lazăr în timpul liber?


S.L.: Am un mic atelier acasă, unde îmi ajustez și îmbunătățesc hainele, confecționez bijuterii hand-made, pentru mine și alții, mă relaxez cu un film și un serial bun.


Rep: Care este cheia succesului pentru dumneavoastră?


S.L.: Cred în mine și în abilitățile mele, sunt foarte intuitivă, culeg informații pe care le și folosesc constructiv, am capacitatea de a diagnoza și prognoza, dacă încep un proiect nou, „vad cu ochii minții” desfășurarea lui, îmi asum și anumite riscuri, dar nu vând niciodată „pielea ursului din pădure și nu mă întind mai mult decât îmi permite plapuma”.


Rep: Aţi avut parte de vreo experienţă nefastă de-a lungul timpului care v-a făcut să vă depășiți limitele?


S.L.: Dacă întrebarea se referă la experiențe nefaste cu afacerile familiei: am și pierdut, dar nu atât de mult încât să constituie o amenințare imediată și să nu ne putem reveni, în viață trebuie să și pierzi, să poți merge mai departe.


Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult, ca om în domeniul afacerilor?


S.L.: Deși nu l-am cunoscut personal, dl. Ion Țiriac este un reper și un exemplu pentru mine : a făcut bani din sport la început, a știut să-i investească, și-a păstrat „verticalitatea”, este un om de afaceri activ și în prezent. (Ion Ţiriac este singurul român inclus în ultima ediţie a topului miliardarilor publicat în 2018 de revista americană Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 1.867 la nivel mondial – nota autorului). 


Rep.: Care au fost cele mai frumoase lucruri pe care le-ați învățat de la mama dumneavoastră?


35519856_908337682701563_67895800792875008_n
Sorina Lazăr la o șuetă cu fiica ei Lisa

 

 

S.L: Respectul și omenia față de ceilalți, faptul că toți suntem egali, acasă la noi nu s-a făcut deosebire între țigani, români, unguri sau sași, trebuiau să fie „de treabă” : cu bun simț, educați, respectuoși și să nu constituie un rău exemplu, îmi aduc aminte un episod în care în glumă, mama m-a întrebat dacă nu vreau să mă înfieze o familie de țigani cu care erau prieteni de mult, se ocupau cu vânzarea bijuteriilor din aur pe vremea lui Ceaușescu, aveau mulți bani și nu aveau copii, pe mine mă iubeau și eu pe ei, urmând să locuiesc oricum cu familia mea, doar să-i îngrijesc când sunt bătrâni. Pentru mama mea contau două lucruri să fie cumsecade și curați, dacă era curățenie în casă ai câștigat-o, cu asta m-a stresat toată copilăria : curățenia, grija și responsabilitatea față de frații mei mai mici.

 

 


Rep.: Ce secret al lumii aţi vrea să-l aflaţi?


S.L.: Aș vrea să știu dacă există și altceva după ce murim, menirea noastră în această lume să fie numai pentru perpetuarea speciei și pentru  continuitatea vieții pe această planetă ? nu cred că suntem singura formă de viață dotată cu inteligență  din univers.

 


Rep.: În opinia dvs. cât de profesionalizat este, la ora actuală, statutul experților în psihologie și medicina muncii?


S.L.: Am să vă răspund în numele psihologului :  ca  profesie, psihologia este capabilă să ofere o gamă largă de servicii pentru clienții săi din piața muncii și pacienții din domeniul sănătății , avem instrumente (sub forma testelor și nu numai) de intervenție, la fel de performante ca și la ceilalți psihologi, din țările cu tradiție, însă într-un mediu de afaceri neofertant, sărăcit financiar de taxe și impozite, în care firmele funcționează mai mult pe avarie și profit la limită, este greu să accesezi și alte servicii psihologice în afara celor cu obligativitate legală. Psihologia, ca oricare altă profesie devine mai ofertantă și interesantă cu cât este mai solicitată și provocată să performeze frecvent la cele mai înalte standarde, oricum psihologul practician se formează în mod continuu participând la tot felul de programe, cursuri, conferințe, dar este la fel de important ca el să poată pune în practică toată aceasta competența profesională

 


Rep: Dacă aţi avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în 12241478_482607871941215_6314756457532617362_nReghin?


1.Aș șterge memoria politică, naționalist- șovină și de rasă, a tuturor cetățenilor din Reghin.

2. Aș implementa o funcționalitate de afacere primăriei, îndreptată spre performanță și bunăstare pentru locuitorii orașului, cu implicarea și participarea lor activă.


3. Mi-aș îndrepta toate forțele spre educație și dezvoltarea emoțională pentru tineri, as implica mai mult  populația activă în programe de voluntariat și consultarea acestora în ceea ce privește proiectele prezente și de viitor ale municipiului Reghin.


Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu


S.L.: Nu sunt ateu, de obicei îmi port singură de grijă, știu că Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru, mă liniștește gândul că există o forță superioară care supraveghează lumea noastră și mai intervine din când în când, am avut momente în viață în care nici un om nu ar fi putut interveni, am cerut ajutorul lui Dumnezeu și l-am primit, promițând să nu-i iau numele în derâdere și să ajut alți semeni ai mei, când am posibilitatea, fără a cere ceva în schimb, tocmai pentru că și eu am fost ajutată necondiționat.

 


About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *