SC Flor Flamingo SRL, sau lanțul de magazine care vorbesc pe limba florilor!

0

Zamfira Oltean este o femeie specială care cunoaște limbajul florilor și este convinsă că acestea reprezintă cel mai autentic simbol al frumuseții. Reghineanca are o pasiune pentru flori încă din copilărie, care în timp s-a transformat într-o afacere de succes. În urmă cu mai bine de 20 de ani, și-a deschis o florărie iar de atunci, pasiunea i s-a transformat într-un mod de viață. 

ZAMFIRA OLTEAN VNATL

 

 

 

Deși a ales să investească într-un domeniu care nu i-a oferit un teren sigur, o posibilitate de dezvoltare, cu un viitor previzibil, a mizat pe simțul ei practic și estetic, privind aranjamentele florale, din care a dezvoltat o afacere, devenită în Reghin un brand, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Zamfira Oltean este o femeie de afaceri extrem de creativă, de o eleganță aparte, dar care în ciuda discreției pe care o afișează, e o fire avangardistă care nu a acceptat în viață niciodată să fie limitată și constrânsă. Este o prezență agreabilă la evenimentele mondene din Reghin, dispune de un calm și o seriozitate mai rar întâlnite, calități care fac din ea o adevărată prietenă, pe care se poate conta oricând.

 


Reporter: Cum a ajuns Zamfira Oltean, administrator al SC Flor Flamingo SRL ? A fost un vis sau pur și simplu o întâmplare?


Zamfira Oltean : Încă din copilărie, fiind născută la țară, ieșeam cu prietenele mele în natură, unde ne jucam împletind coronițe din flori de câmp. Odată cu trecerea anilor, am ajuns să îl cunosc pe soțul meu, care la rândul lui iubea florile și îmi dăruia foarte des buchete de flori.

  Într-o zi, aflându-mă cu soțul meu în florăria din centrul orașului, i-am spus că asta îmi doresc eu foarte mult, să am florăria mea și așa s-a și întâmplat. 

Povestea firmei noastre a început în anul 1998, aveam 33 de ani și împreună cu cumnata mea, am deschis prima noastră florărie, într-o cameră de apartament. Eu aveam pe atunci alt serviciu și mă ocupam de magazin după orele de program. După un an, cumnata mea s-a retras din afacere și am rămas doar eu cu soțul meu. Am renunțat la celălalt serviciu și mă ocupam exclusiv de florărie, de dimineața până seara târziu.

Deși ne-a fost foarte greu în primii ani, nu ne-am descurajat și am încercat să ne menținem afacerea. În aceea perioadă, aranjamentele și buchetele de flori nu erau așa căutate și nici apreciate ca acum.

Încet  încet, numărul clienților a crescut. Camera de apartament unde funcționam era prea mică pentru ce visam eu să expun ochilor cumpărătorilor. Așa că am riscat și cu ajutorul moral al soțului meu, am făcut un credit bancar și am reușit să cumpărăm întreg apartamentul, pe care l-am transformat în florăria de azi, care a ajuns un brand cunoscut în municipiul Reghin și nu numai, Florăria Flamingo.

  Din dorința de a mă perfecționa, am căutat să merg la o școală sau ceva în domeniu dar la acel moment nu exista nimic în ofertele educaționale. Așa că am participat la o mulțime de expoziții de artă florală și demonstrații atât în țară cât și în străinătate, de unde m-am întors cu o sumedenie de idei pe care le-am pus în practică. În anul 2013 am obținut locul II la concursul organizat de Ambasada Olandei la București.

De la an la an, cerințele clienților au crescut, munca mea era tot mai apreciată, de la cele mai simple buchete pe care le realizam la început, am ajuns să creez aranjamente și buchete sofisticate, speciale, accesorizate, în funcție de tema și evenimentul unde urma să fie oferite. Privind în urmă la evoluția acestei firme de-a lungul timpului pot să spun că cu perseverență și dorință de perfecționare poți să ajungi oriunde!    

La ora actuală am ajuns să funcționăm în trei locații diferite ale municipiului, cu un program zilnic de Luni – Sâmbătă într 9.00 și 20.00 și Duminica de la 9.00 la 16.00 și să asigurăm livrări la domiciliu oriunde în țară.  


Rep.: Ce reprezinta azi, privind în urmă, drumul celor 20 ani munciți în sfera aceasta, de vânzare de flori și aranjamente florale și tot ce înseamnă accesorii pentru o nunta perfectă?


IMG_3183ZO

 

Z.O.: În  trecut, o afacere ca a noastră, era percepută ca o activitate frumoasă, dar mai mult o activitate de sezon, o pasiune de ocazie. Noi am reușit să facem din această preocupare, o mică și frumoasă afacere de familie.  

Am muncit mult ca să atragem clienții atât eu cât și soțul meu, care m-a susținut enorm de mult în dezvoltarea acestei afaceri, care azi se pare că este un nume respectat, dacă luăm în considerare numărul mare de clienți, care ne trec pragul. Renumele de care se bucură astăzi SC Flor Flamingo, are în spate și o latură care nu se vede: cunoștințe amănunțite despre creșterea și îngrijirea florilor, combinarea tipurilor de plante, numeroase ore petrecute la cursuri de design și chiar de business management și nu în ultimul rând, experiența practică. Toate sunt necesare pentru a realiza un aranjament floral reușit. A fost un drum plin de provocări și experimente, în care am învățat că, până să ajungi să creezi un aranjament floral pe care poți să îl vinzi ca element de artă decorativă, presupune să înveți cum să realizezi combinarea de culori, texturi și plante, într-un decor armonios, potrivit evenimentelor pentru care au fost comandate. Apoi trebuie să fii la curent cu mai multe combinații care se cer și aici mă refer la trendurile pieței și în același timp, să respecți preferințele clienților. Recunosc că este o o provocare să îți folosești imaginația și cunoștințele acumulate și să te încadrezi într-un buget limitat, aproape de fiecare dată.


Rep.: Întrevedeați succesul de acum, în 1999?


Z.O.: Da și nu. Visam ca într-o zi, să ajung să am propria mea afacere, care să însemne un magazin mare și elegant plin cu flori, în care toți clienții care ne trec pragul să își găsească buchetul sau un aranjament floral dorit. Azi, privind în urmă am realizat că e mai mult decât am putut spera vreodată.  


Rep.: Prezentați-mi de la A la Z serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs.


Z.O.: SC Flor Flamingo SRL are sediul ”mamă”  în cartierul Libertății, Bloc 2, sc. 4, Ap. 3, la parter și mai deținem două puncte de lucru, unul în supermarket-ul Kaufland, din strada Gării Nr. 23-25, începând din 2010, și un sediu în centrul municipiului, pe strada Piața Petru Maior nr.42, lângă sediul Primăriei Reghin, inaugurat în anul 2018.

 


57602763_2259055057745847_6884536901349408768_n

Firma noastră, oferă clienților, aranjamente florale, pentru toate tipurile de evenimente: recepții, inaugurări, nunți, majorate, botezuri etc.  

Servicii pentru starea civilă: invitații, lumânări de cununie, buchete de mireasă, buchete de nașă, decorațiuni de nuntă în biserică, stâlpișori în biserică, muzică de ceremonie,  aranjamente florale tip decor restaurant sau masa miresei;

Servicii pentru botez: decorațiuni, lumânări de botez,  buchete de nașă;

Servicii pentru înmormântări: coroane, buchete din flori de doliu;


Rep.: Cum vă pot găsi cei care vor să beneficieze de serviciile dumnevoastră?


Z.O.: În primul rând, putem fi găsiți la sediul nostru din Cartierul Libertății, la punctele de lucru din străzile: Gării și Petru Maior, iar telefonic la numerele de telefon: 0742-820-347 și 0265-513-335 pe pagina de Facebook: Florăria Flamingo.  

 

57090162_1899457833494147_2227146405053464576_n


Florăria Flamingo sediul central B-dul Libertății, bl. 2, sc. 4, parter 


            56954838_2424107644269015_7239272239034531840_n57038434_401593477059036_5582489399171481600_n

Florăria Flamingo punct de lucru strada Petru Maior nr.42 lângă sediul Primărei Municipiului Reghin


 

57186123_322068945046905_4841969692253880320_n57038384_2016384155323152_5026414945361723392_n

Florăria Flamingo punct de lucru în incinta supermarket-ului Kaufland Reghin din strada Gării Nr. 23-25, 


Rep.: La ce consideraţi că şi-a câştigat supremaţia, Florăria Flamingo în raport cu concurenţa?


Z.O.: Nu știu dacă deținem supremația, dar este adevărat că nu ducem lipsă de clienți și că ne străduim să satisfacem toate comenzile. Este adevărat că ne-am construit un nume în această sferă de activitate, prin calitatea serviciilor, prin prețuri accesibile și prin inovație. Ca o certitudine că și clienții apreciază strădaniile noastre, fără falsă modestie, vă spun că nu odată, ni s-a spus că avem abilități de management foarte bune și am fost felicitați de clienți mulțumiți că ne onorăm la timp comenzile. Suntem conștienți că ocaziile pentru care ne sunt comandate aranjamentele, sunt așteptate cu multă emoție, iar decorațiunile florale nepotrivite sau lipsă, ar putea să strice nu doar evenimentul în sine, ci și reputația firmei noastre.


Rep.: Cât de des se aprovizionează magazinele Flamingo, cu flori și de unde, dacă nu este confidențial ?


Z.O.: Noi ne-am axat exclusiv pe marfă din import. Florile sunt aduse din Olanda. Aprovizionarea se face săptămânal, fiindcă florile nu rezistă  mult. Ele își pierd din prospețime, iar lumea care intră și le vede așa o dată, de două ori, își cauta alt loc, adică îți pierzi clientela.

 

 


Rep.: Sunteți o femeie bine cotată din multe puncte de vedere, atât la capitolul moral, cât și la cel financiar. A fost femeia Zamfira Oltean curtată să intre din politică?


Z.O.: Nu. Am fost cooptată, la un moment dat, în Clubul Femeilor Independente din Reghin, dar în organizații politice nu și nici nu îmi doresc, fiindcă nu este un domeniu în care să vreau să activez. 

 


Rep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs, când aţi devenit o persoană publică sau femeie de afaceri?


Z.O.: Sunt poate recunoscută mai ușor în public și mai respectată, dar și eu la rândul meu, respect toți clienții mei și asta se vede probabil.  


 Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?


Z.O.: Din flori niciodată nu se strâng suficienți bani,dar și ce se strâng, de regulă îi reinvestim. Bineînțeles că sunt importanți pentru a putea să trăim și de ce nu să ne mai satisfacem din când în când și câte un capriciu.


Rep.: Ce nu poate ierta Zamfira Oltean unei prietene?


Z.O.: Falsitatea.


Rep.: Ce v-a atras cel mai mult la soțul dvs.? Și când v-ați dat seama că el este bărbatul alături de care veți vrea să îmbătrâniți și care să vă împlinească ca femeie și mamă?


Z.O.: Eu cu soțul meu, ne-am cunoscut în anul 1985.  Aveam 19 ani și Marin viitorul meu soț 17 ani. Era manierat, elegant, avea o fire veselă și îmi făcea tot timpul mici cadouri.

Ne-am căsătorit după trei ani, pe 28 aprilie 1988 și anul acesta, pe 28 aprilie aniversăm 31 de ani de căsnicie, un eveniment de care suntem foarte mândri. Sunt fericită că am reușit să dăinuim atâția ani împreună, în armonie, respect și dragoste alături de cei doi băieți ai noștri.

   IMG_4566Familia Oltean 2019


Rep.: Apropo de cei doi băieții ai dvs. ce ne puteți spune despre ei?  Ca părinte, le-ați dat vreun sfat până acum, legat de modul cum ar trebui să fie în viață ?


Z.O.: Am doi băieți pe Marius și Sergiu și sunt tare mândră de ei. Marius are 29 de ani, a absolvit cursurile Universității Bioterra București iar Sergiu are 24 de ani și a absolvit USAMV, profil Peisagistică, la Cluj-Napoca. Ce pot să spun legat de educația lor? Le-am dat sfaturi ca orice mamă, să fie cinstiți, să aibă respect să își recunoască greșelile, atunci când greșesc și cel mai important să aibă onoare.


Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


Z.O.: De familie, de soț, de copii și bineînțeles de flori.


Rep.: Ce pasiuni are Zamfira Oltean, în timpul liber?


Z.O.: Legat de pasiuni ce să zic îmi place tot ce e frumos, îmi place să citesc ador muzica, plimbările și ieșirile alături de familie și prieteni dragi nouă.


Rep: Care este cheia succesului, pentru dumneavoastră?


Z.O.: Seriozitatea, munca, perseverența, ambiția și să-ți respecți cuvântul dat.  


Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?


Z.O.: Un renume solid se clădește în timp și orice greșeală va face ca drumul spre succes să fie tot mai greu. În această sferă de servicii, oricât de reușite ar fi creațiile tale, dacă nu ajung unde trebuie și mai ales, când trebuie, tot efortul a fost degeaba!


Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes. Cine v-a impresionat cel mai mult, ca om în domeniul afacerilor ca om de carieră?


Z.O.: Ovidiu Moroz. Fără discuție este un om extraordinar și un profesionist desăvârșit. A activat o perioadă la Grafis Art, iar acum este director de vânzări și marketing la Compania SC Neon &Sign SRL. Suntem prieteni de-o viață, cu Ovidiu și soția lui, Monica. Îl apreciez pentru că m-a ajutat cu multe sfaturi și idei, care mi-au prins bine, în afacerea pe care o conduc. Ovidiu Moroz mă impresionează totodată, pentru că este un director de vânzări foarte bun și este un model de admirație profesională.


Rep.: Care au fost cele mai frumoase lucruri pe care le-ați învățat de la părinții dumneavoastră?


Z.O.: Tatăl meu, Lazăr Luca, era casier la Sfatul Popular din Cozma, un om foarte bun și corect cu o răbdare incredibilă, care asculta doleanțele tuturor consătenilor săi și le rezolva problemele extrem de consecvent. De la el am învățat ce înseamnă empatia și respectul. Mama, Elena Luca, a fost un stâlp, o mână de fier, care ţinea cu fermitate nu doar familia, ci şi gospodăria. Mama a crescut şapte copii și era mai calculata la bani, pentru ca trebuia să ne hrănească zi de zi. Ne-a crescut cu exigență, cu principii de viaţă sănătoase şi cu credință în Dumnezeu. Ce pot să spun, este că acasă am învățat despre blândeţe,bunătate, dragoste de biserică, puterea de sacrificiu de care au dat dovadă părinții mei. Toate acestea au rodit și în familiile noastre, prin copiii nostri.  Am încercat și am reușit să ducem mai departe onoarea familiei. Pentru toate astea ma rog și îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi.


Rep.: În opinia dvs., cât de profesionalizat este la ora actuală, statutul experților în materie de florărie și aranjamente florale?


Z.O.: La ora actuală, statutul experților în acest domeniu este profesionalizat în toate orașele mari din România. Există firme specializate de aranjamente florale și magazine on-line de flori, care pot să satisfacă cele mai pretențioase capricii în materie de aranjamente florale, pentru toată gama de evenimente importante din viața clienților.   


IMG_0157

 

Rep: Dacă aţi avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în Reghin?


Z.O.: În primul rând aș amenaja zona de agrement de la Pădurea Rotundă. În al doilea rând, aș renova cinematograful. Iar în al treilea rând aș reînvia moda bărcilor de la Reghin, de pe Canalul din spatele Cartierului Unirii și zona Parcul Tineretului, unde pe vremuri era școala de înot, pentru că eu cred că este o metodă bună de a te relaxa, de a te bucura de frumusețea naturii și de a asculta povești la o plimbare cu barca pe râul Mureș. 


Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu


Z.O.: Cred pur și simplu, de mică. Așa am fost educată de părinții mei, să mergem la biserică și să ne spovedim. Dar acum mergem mai rar, fiindcă serviciile noastre sunt mai solicitate în zilele de sâmbăta și duminica. Asta nu înseamnă că nu ne rugăm și că nu credem în Dumnezeu. 


LOGO 2019

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *