Un interviu fără mănuşi cu Dr. stomatolog Zsigmond Zsolt, la 10 ani de la absolvirea UMF

0

Zsigmond Zsolt este un medic stomatolog foarte popular în municipiu şi fost consilier local, in mandatul 2012-2016, din partea UDMR. Are carismă, este vizionar, capabil şi bine organizat, este un profesionist la care  sinceritatea și curajul este integral și nu drămuit în funcție de conjunctură, interese meschine ori frică. Cabinetul Medical Zsigmond Zsolt pune la dispoziţia clienţilor tratamente, tehnici şi materiale, eficiente şi controlate cu profesionalism. Chiar dacă Dr. Zsigmond Zsolt profesează deja de 10 ani, pentru el educaţia medicală continuă şi pasiunea pentru noutăţile tehnologice sunt susţinute de un management care stimulează şi antrenează performanţa. Stomatologul reghinean nu vrea să îşi trateze cu orice preţ clienţii sau, oricum, vrea să ofere tot ce este mai bun pentru sănătatea lor şi să le ofere cele mai bune planuri de tratament, la preţul corect, fără excese nejustificate.


Reporter: Cum a ajuns Zsolt Zsigmond medic stomatolog? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?


DSCF3151-copy-768x400

 

Zsigmond Zsolt: Nu pot să spun că a fost neapărat un vis, dar nici o întâmplare. După ce am absolvit liceul ,,Petru Maior” profil Matematică- Fizică, promoţia 1995, în primul an am dat admitere la stomatologie, în cadrul Universităţii Medicină Dentară de la Târgu-Mureş, dar mediile erau foarte mari şi eu cu media aproape 9 nu am fost admis. Dar nu m-am dat bătut şi m-am înscris la Tehnică Dentară, la Universitatea ,,Dimitrie Cantemir”, tot la Târgu-Mureş, unde am şi absolvit. Am lucrat apoi o perioadă de un an ca şi tehnician în Reghin şi în Budapesta, până când am fost încorporat în Armată şi mi-am satisfăcut stagiul militar în cadrul Jandarmeriei Române la Centrul de Instrucţie din Orăştie şi am eliberat din cadrul Subunităţii de Jandarmi Reghin. După ce m-am eliberat din armată m-am decis să mai dau o dată admitere la Medicină şi în toamna anului 2002 am fost admis şi în anul 2008 am absolvit cu brio cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Sunt mândru că am absolvit cursurile acestei instituţii de învăţământ superior de stat şi de cercetare care, întradevăr, îşi merită prestigiul de care se bucură în prezent.


Rep.: Au trecut zece ani de la absolvire, ce a făcut Zsigmond Zsolt în ultimul deceniu?


Z.Z.: După ambsolvire m-am angajat ca medic stomatolog la cabinetul dr. Veţian Leonida, care mi-a fost şi mentor şi un fel de al doilea tată, fără să exagerez, pentru că eu mi-am pierdut tatăl când aveam 25 de ani. Acolo, timp de patru ani, m-am format ca medic stomatolog suficient de bine să prind curaj să îmi deschid propriul cabinet. În anul 2012 în viaţa mea s-au întâmplat două lucruri desosebite m-am căsătorit cu aleasa inimi mele şi mi-am deschis propriul cabinet stomatologic. Am început construcţia Cabinetului Individual Medical Zsigmond Zsolt din banii de nuntă, din economii, dar am mai avut şi ajutoare financiare din partea unui unchi de-al meu, care locuieşte în Ungaria, în Budapesta, şi au mai fost câţiva prieteni care au pus umărul şi aşa nu a mai fost nevoie să apelez la credite bancare.


Rep.: Întrevedeai succesul de acum în 2012?


Z.Z.: Sincer să fiu, eu sunt un om care ţinteşte profesional foarte sus, adică îmi place să îmi fac nişte obiective cât mai greu de atins, să am pentru ce să lupt. Fără să par lipsit de modestie, pot să spun că am intuit succesul de care mă bucur acum şi pe care l-am dobândit în timp. Dar am şi avut atuuri pentru un start bun: clădirea în care funcţionează cabinetul este moştenire de la bunicii din partea mamei mele, deci sunt reghinean băştinaş şi aveam foarte multe cunoştinţe şi prieteni. Aşa se începe o afacere într-un oraş mic, prietenii şi cunoştinţele sunt primele care te vizitează şi care se bucură pentru un om care încearcă să îşi depăşească statutul social prin muncă.


Rep.: Prezentați-mi serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs., de la A la Z


Stomatologul Zsigmond ZsoltZ.Z.: Cabinetul meu este situat pe Strada George Coşbuc nr. 8, în municipiul Reghin şi numărul de telefon la care se pot face programări este: 0745-330-720, de Luni până Vineri, între 9.00 şi 19.00. În cadrul cabinetului mai am o angajată, Dr. Dali Reka, cu care lucrăm în schimburi diferite, pentru a nu ne suprapune.Oferim servicii de medicină dentară generală, de la obturaţii la extracţii. Realizăm implanturi detnare în doi timpi iar dacă din motive diferite tipul de implant dentar în doi timpi nu se doreşte sau nu este posibil, există şi varianta mai rapidă de implant dentar, în care se realizează implantarea şurubului şi coroana ceramică în aceeaşi etapă, acestea se numesc implanturi cu încărcare imediată. Odată inserate şi integrate implantele, un rol foarte important îl joacă lucrările pe implanturi. Acestea pot fi coroane pe implant, punţi şi proteze pe implanturi, şi altele. Ce am mai putea spune că este extra, faţă de majoritatea cabinetelor stomatologice din Reghin, este ortodonţia. Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme, datorită carierii şi parodontopatiei, şi obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia ATM şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Am o colegă cu care lucrez pe acest segment, doamna Dr. Rania Seseraman, specialist ortodont din Bistriţa şi cu care sper să colaborez de acum înainte cât mai mulţi ani. Totodată la cabinetul medical Zsigmond Zsolt realizăm o gamă largă de lucrări de protetică dentară de la coroane, punţi, faţetări şi încrustaţii la proteze scheletate.

IMG_2758


Rep.: Realizaţi şi servicii de estetică dentară?


Z.Z.: Realizăm şi noi bijuterii dentare, sunt care au rol în estetica dentară. Însă trebuie să mărturisesc că bijuteriile dentare sunt solicitate de cele mai multe ori de fete tinere, moderne care dau zâmbetului un farmec aparte. …. Procedura de aplicare este simplă şi nu presupune afectarea cu nimic a smalţului dinţilor, deoarece nu necesită efectuarea unei cavităţi în smalţ.


Rep.: Cabinetul Medical Zsigmond Zsolt la ce capitol consideraţi că şi-a câştigat supremaţia, în raport cu concurenţa?


Z.Z.: Nu pot să afirm că am o supremaţie, în raport cu concurenţa. În primul rând, nu mă interesează concurenţa şi din punctul meu de vedere eu nu privesc pe ceilalţi medici stomatologi din Reghin ca fiindu-mi concurenţi. Pe mine mă interesează să îmi execut munca exemplar, să fie pacienţii mei mulţumiţi şi eu la final. Mie nu m-i se pare normal ca un medic stomatolog să vorbească cu pacienţii despre alţi medici, să îi blameze sau să îi bârfească. Nu este etic, eu niciodată nu mi-am întrebat pacienţii care au venit cu lucrări realizate de colegi de ai mei şi de care nu erau mulţumiţi, cine au fost stomatologii care le-au executat lucrările. Nici măcar nu vreau să ştiu, chiar dacă poate nu credeţi acest lucru, eu ăsta sunt.


Rep.: Ce calităţi trebuie să aibă un bun stomatolog și cât a investit Zsigmond Zsolt în această afacere?


Z.Z.: Un bun stomatolog trebuie să aibă mai multe calităţi şi nu mă refer neapărat numai la calităţi tehnice. Acelea trebuie să fie primordiale şi completate în mod fericit de experienţa şi dotările tehnice necesare pentru realizarea celor mai fine şi mai complexe lucrări stomatologice. Dar un bun stomatolog, în viziunea unui client mulţumit, cred că trebuie să mai aibă empatie, răbdare, putere şi experienţă şi nu în ultimul rând să nu îl trateze cu aere de superioritate. Un medic stomatolog nu este Dumnezeu şi pacientul un nimic. La partea de investiţii nu aş putea să spun o sumă exactă, pentru că nu am calculat niciodată. Dar pot să spun că am investit destul de mult şi urmează să mai investesc, pentru că nu vreau să mă opresc aici. Aş vrea pe viitor să investesc şi pacienţii mei să beneficieze de o tehnologie şi mai avansată.


Rep.: Am înţeles de ce e nevoie de putere, răbdare şi fără aroganţe, dar de ce empatie şi răbdare ?


Z.Z.: Păi, empatie, pentru că ştim cu toţii cât de mare e uneori frica de dentist şi cât de dificil poate fi un pacient traumatizat în copilărie de un dentist, chiar şi ca adult, indiferent că în viaţa civilă este poliţist, boxer sau primar. Răbdare, pentru că eu cred că fiecărui medic îi trebuie o doză enormă de îngăduinţă să poată trece peste momentele uşor penibile, când îi leşină un pacient adult în scaun, înjură sau plânge ca un copil de frica polizorului.


Rep.: Igiena orală precară favorizează apariţia celor mai multe probleme ale danturii, care este la ora actuală cea mai mare ameninţare la adresa unui zâmbet fericit?


FVC_2723Z.Z.: Cea mai mare ameninţare la adresa unui zâmbet fericit sunt în continuare dinţii cariaţi şi tartrul dentar, căruia, din păcate, în general românii nu îi acordă importanţa cuvenită. Tartrul apare din diferite cauze și favorizează depunerea bacterilor și se prezintă sub forma unor depuneri pe dinţi. Pacienţii trebuie să conştientizeze un lucru foarte simplu, un detartraj realizat odată la 6 luni ajută foarte mult la igiena orală. Detartrajul este o procedură stomatologică neinvazivă prin care se îndepărtează placa bacteriană și depozitele de tartrul de pe dinți, lăsând în urmă suprafețe netede, lustruite, curate, neretentive. Ajută dinţii la menţinerea lor în starea naturală şi la menţinerea igienei orale. Clienţii noştri trebuie să înţeleagă că detartrajul este o intervenţie banală care durează circa 15 minute şi ajută şi la descoperirea altor probleme dentare, în schimb tartrul este periculos pentru gingii, căci poate duce la înroșirea și la inflamarea acestora. De asemenea, poate să favorizeze apariția demineralizării, dar mult mai gravă este favorizarea apariției bolii parodontale care, în timp, poate duce la pierderea danturii. Parodontoza apare din cauză că gingiile se retrag, iar dinții nu mai au suport.


Rep.: Cât de des recomandaţi realizarea unui detartraj şi cât costă?


Z.Z.: De la 16 ani și pentru toată viața, pacienţii au nevoie de detartraj obligatoriu, odată la jumătate de an sau măcar o dată pe an, pentru că tocmai depunerile de tartru sunt cele care fac ca dintele să nu mai stea bine în os. Intervenția nu doare, o recomandă inclusiv sistemul imunitar. Preţul unui detartraj este de 120 de lei, care cuprinde şi arcada inferioară şi cea superioară şi practic rezolvi o problemă mare cu o intervenţie mică.


Rep.: Igiena bucală joacă un rol important în menţinerea sănătăţi, odontale şi paradontale, ce spune doctorul stomatolog, care este numărul corect de spălare a dinţilor într-o zi?


Z.Z.: Nu poţi să zic neapărat numărul corect de spălări, dar, în viziunea mea, periajul ar trebui să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara. În plus, conform specialiştilor ar trebui să folosim periuța de dinți electrică, în detrimentul celei obișnuite și este recomandată pasta cu fluor și ața dentară, înainte de culcare, dar nu ştiu câţi reghineni cunosc aceste informaţii şi câţi le aplică. Între cele două spălări se mai pot spăla dinţii după fiecare masă, dar nici spălatul dinţilor în exces nu este sănătos.


Rep.: Se discută mai nou, tot mai des, şi despre rolul doctorului stomatolog, care are de multe ori un rol însemnat în descoperirea cancerului precoce la pacienţi şi la tratamentul cancerului tegumentar. Au fost asemenea cazuri şi la cabinetul dumneavoastră?


Z.Z.: Am avut şi eu pacienţi care prezentau o serie de neregularităţi ori pacienţi suspecţi de stări precanceroase pe care i-am trimis la medicul specialist să efectueze analize de biopsie, dar încă nici un pacient nu a revenit cu analizele şi să se confirme acest fapt. Însă acest lucru ţine de datoria medicului stomatolog, pentru că dacă tumorile maligne sunt depistate târziu, nu mai pot fi operate. Eu o spun de câte ori am ocazia clienţilor mei că un control stomatologic la fiecare şase luni poate salva nu doar dinţii, ci chiar viaţa şi nu e un clişeu, e stare fapt.


Rep.: Sunteți un om bine cotat din toate punctele de vedere, atât la capitolul moral, cât și cel financiar, Zsigmond Zsolt a fost şi consilier local, un mandat, în perioada 2012-2016, de ce va-ţi retras din politică?


Z.Z.: Cel mai important motiv, sincer să fiu, a fost legat de faptul că mă împiedica să îmi exercit profesia. Adică nu pot să zic că nu mai puteam deloc să profesez ca medic stomatolog, că aş minţi, dar îmi ocupa foarte mult timp pentru că statutul consilierului local implică şi responsabilităţi nu numai drepturi. Consilierul trebuie să respecte cu stricteţe Constituţia, alte legi, normele etice şi morale, nu poate folosi mandatul său în alt scop decît cel ce ţine de activitatea de consilier şi lista ar putea continua. Eu, atât cât am fost consilier, în cei patru ani de mandat, m-am implicat la modul cel mai serios în această funcţie în care am fost numit prin vot ales de populaţie, pentru că am vrut când mă întâlnesc cu cetăţenii care mi-au acordat încrederea să pot sta cu fruntea sus. O spun cu mâna pe inimă că am fost serios și automotivat, dar la un momentdat am constatat că cel puţin o dată pe săptămână trebuia să îmi modific programul de la cabinet, pentru a putea să îmi pot respecta obligaţiie faţă de pacienţii mei. În al doilea rând, funcţia de consilier îmi ocupa foarte mult din timpul meu liber şi eu sunt o persoană care îşi apreciază foarte tare timpul său liber. Acesta este motivul şi pentru care nu am un program foarte lung la cabinet. Asta nu înseamnă că nu îmi place meseria pe care o practic, ba da, îmi place foarte mult, dar nu pot să spun că locul de muncă este şi singurul hobby al meu. Acesta este un loc de muncă pe care îl respect, dar asta nu înseamnă că nu am şi eu pasiuni personale în afara serviciului.
Revenind la întrebare, nu pot să spun că nu au existat şi discuţii politice, dar retragerea mea de pe lista de consilieri locali nu a fost asta. Mărturisesc că poate am fost şi puţin dezamăgit pentru că la începutul mandatului am crezut că pot să realizez mult mai multe lucruri în cei patru ani de mandat. Dintr-o cauză sau alta nu am reuşit, dar nu din motive dependente de mine şi atunci am zis că cel mai bine e să mă axez în totalitate realizărilor mele profesionale, unde pot fi întradevăr stăpânul meu 100%. Eu nu am avut niciodată intenţia să fac o carieră în politică şi să renunţ la profesia mea de stomatolog. Pentru că nu poţi conduce paralel două cariere dacă vrei să fi cotat la un nivel înalt. Pe de altă parte, eu nu sunt un om care să stagneze, iar pentru că nu mi-am dorit să ajung nici viceprimar, nici primar şi nici măcar consilier judeţean, am rămas la cariera de stomatolog, chiar dacă mi-au fost propuse anumite avansări pe plan politic.

IMG_2846


Rep.: Care este cel mai bogat client, căruia i-ați prestat servicii stomatologice?


Z.Z.: Nu ştiu dacă este cel mai bogat, dar, cu siguranţă cel mai popular client pe care l-am avut în scaun a fost fostul primar al Reghinului, Nagy Andraş, care a fost votat de reghineni când populaţia maghiară nu depăşea 30% în mandatele 2004-2008 şi 2008-2012. Binenînţeles că am avut clienţi şi oameni de afaceri, consilieri locali, viceprimari, poliţişti, fotomodele, antrenori de fotbal, şi chiar jurnalişti.


Rep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs când aţi devenit o persoană publică?


Zsigmond Zsolt: Partea bună este că am devenit o persoană mult mai cunoscută şi, fără falsă modestie, observ de multe ori că anumite persoane îmi acordă o atenţie specială, dar eu în interiorul meu şi în cercul meu de prieteni am rămas acelaşi băiat din copilărie şi acelaşi adolescent din studenţie, nu sunt domnul doctor pentru ei.


Rep.: Care este cel mai important proiect de hotărâre din mandatul dvs., de care sunteţi mândru că a fost aprobat şi datorită votului lui Zsigmond Zsolt?


Z.Z.: Probabil, proiectul de hotărâre cu cel mai mare impact publicitar, cel legat de interzicerea de construire a oricărei fabricii care ar periclita sănătatea reghinenilor.


Rep: Știu că sunteți pasionat de sport și că sunteţi practicant în timpul liber a mai multor sporturi: hochei pe gheaţă, fotbal, tenis şi schi. Spuneți-mi, care este cea mai mare satisfacție pe care v-a adus-o sportul ?


 

IMG_0229

Z.Z.: Liviu Rebreanu spunea că „Un sportiv adevărat e un cavaler în toate manifestările vieţii” şi aşa este, pentru că orice sportiv care tinde spre titluri trebuie să posede un caracter puternic şi să accepte cu fairplay varianta înfrângerii. Sportul te educă să fii fair-play şi în viaţă şi te disciplinează, pentru că sportivii adevăraţi respectă eforturile, dorinţa şi munca depusă de ceilalţi pentru a ajunge la întrecere şi nu încearcă prin mijloace nesportive să îi depşească.

Eu chiar dacă sunt încă tânăr pot să spun că am praticat foarte mult sport şi foarte variat. În primul rând, am jucat şi joc fotbal. De multe ori după o zi de lucru mă relaxez jucând fotbal pe un teren sintetic, pe post de atacant, dar în adolescenţă am jucat fotbal la Şcoala Sportivă, apoi la Avântul Reghin şi apoi chiar am practicat fotbalul şi de performanţă în Liga a IV- a la echipa de fotbal A.C. S. Mureşul – Ruşii Munţi, două sezoane, pe post de mijlocaş-atacant. Am jucat şi tenis de câmp şi tenis de masă, handbal şi baschet. Schiez destul de mult iarna pe pârtiile din Topliţa, Harghita-Mădăraş şi mă străduiesc ca odată la doi ani, cel puţin, să ajung şi pe pârtiile de ski din Austria. În copilărie, iernile patinam mult şi jucam hochei pe Mureşul mic, pe strada Băii, cu pucuri şi beţe improvizate, însă din 2008 am început în fiecare iarnă în weekend-uri să plec cu o gaşcă de 15 prieteni, prefer să joc hochei pe gheaţă la un alt nivel, am început pe lacuri, apoi am ajuns la patinoarele din Gheorgheni, Cârţa şi Miercurea Ciuc şi mai nou de când avem patinoar la Reghin îl închiriem, înainte de masă, odată sau la două săpătămâni şi jucăm câte o partidă şi ne distrăm.


Rep.: Acum înţeleg de ce şi la 41 de ani Dr. Zsigmond Zsolt are o condiţie fizică atât de bună. Mai aveţi aceeaşi greutate ca şi în liceu?


IMG_1641

Z.Z.: Nu, din păcate, în 2006 am suferit o accidentare foarte urâtă pe terenul de fotbal. Un portar a avut o ieşire neprofesionistă şi eu m-am ales cu o fractură dublă la piciorul drept care m-a dat înapoi. Atunci am pus pe mine 10 kg în plus, fiind imobilizat la pat şi pe care de atunci nu am reuşit să le dau jos. Acum am 1,78 cm şi 83 de kg şi mi-am reluat toate pasiunile sportive chiar dacă nu mai sunt în aceeaşi formă, dar mă menţin şi încerc pas cu pas să îmi depăşesc limitele.


Rep.: Mai există o mare pasiune în viaţa lui Zsigmond Zsolt, despre care nu am vorbit…motociclismul. Ce înseamnă pentru dumneavoastră aceast sport pe două roţi?


Z.Z.: Pasiunea mea pentru motociclete a început în urmă cu zece ani. Atunci mi-am cumpărat primul motor pe două roţi, un Aprillia Pegaso 650 pe care l-am folosit vreo 2-3 ani, după care am cumpărat un BMW 1000 GS, am trecut la o Honda 500, iar acum am o motocicletă americană Victory 1500 cm3 chopper, de care sânt foarte mândru. Acum doi ani, împreună cu alţi colegi motociclişti, după ce am făcut o excursie cu motoarele până în Muntenegru, pe coasta mării Adriatice, ne-am hotărât să formăm un club de motociclişti în Reghin, intitulat Sons Of Attila R.C. Acest club este un lucru extraordinar din viaţa mea, călătorim mult, mergem la concerte, chefuim, dar şi participăm la acţiuni de binefacere în tot Ardealul. Trebuie să recunosc că viața pe motor este una foarte palpitantă, iar această pasiune are o importanţă aparte în existența mea.


Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?


Z.Z.: Se spune că cei care au mulţi bani sunt prea ocupaţi să-i strice, iar cei care au prea puţini sunt prea ocupaţi să facă rost de ei. Ce rol joacă banii în viaţa mea? Ca în viaţa fiecărui om normal, dar pot să spun că nu sunt sclavul banilor. Câteodată renunţ la a câştiga o anumită sumă de bani şi îmi iau liber 2-3 zile de la serviciu, în favoarea unor ieşiri cu prietenii, pentru a mă relaxa, pentru că timpul pe care l-ai irosit nu o să poţi niciodată să îl cumperi pe bani.


Rep: Ce nu poate ierta Zsigmond Zsolt unui prieten?


Z.Z.: Să mă fure


Rep: Ce aţi fi făcut dacă nu vă făceaţi medic stomatolog?


Z.Z.: Când eram copil, îmi doream să fiu inginer mecanic la fel ca şi tatăl meu, care a fost un model pentru mine întotdeauna. Acum, privind în urmă, sunt mulţumit cu profesia pe care mi-am ales-o, dar dacă ar fi să dau un răspuns mai clar la această întrebare cred că aş fi fost un bun profesor de fizică sau de sport, materii la care am excelat la şcoală.


Rep: Ce v-a atras cel mai mult la soția dvs.? Și când v-ați dat seama că ea este femeia alături de care veți vrea să îmbătrâniți?


IMG_0647

 

Z.Z.: Am cunoscut-o pe viitoarea mea soţie Laura în anul 2006 şi a cam fost dragoste la prima vedere. Prima dată, evident, am fost atras de exterior, iar după ce ne-am cunoscut mai bine am început să fiu atras şi de alte aspecte. M-am căsătorit în anul 2011 şi acum chiar pot să spun că este jumătatea mea. Avem aceleaşi aspiraţii şi ne simţim foarte bine şi rareori se întâmplă să mergem separat undeva. Avem chiar şi un hobby comun, amândoi iubim teatrul. Un hobby pe care l-am descoperit în urmă cu patru-cinci ani. Ublăm foarte des la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Anul acesta, în luna august, împlinim 7 ani de căsătorie şi continuăm ne completăm unul pe altul la fel de armonios ca la început.


Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


IMG_1535Z.Z.: Nu m-aş putea lipsi de timpul liber petrecut cu soţia şi prietenii mei şi de motocicletă.

 


Rep: Care este cheia succesului pentru dumneavoastră?


Z.Z.: Fiecare om este, ceea ce este datorită alegerilor pe care le face. Cheia succesului pentru mine este optimismul şi perseverenţa. Niciodată nu am renunţat la o idee care părea bună, din cauza unor dificultăţi mai mici sau mai mari, eu am continuat să lupt pentru a-mi îndeplini visele şi nu am renunţat până când nu mi-am atins obiectivele.


Rep: Aţi avut parte de vreo experienţă nefastă de-a lungul timpului?


Z.Z.: Din păcate am avut parte de mai multe experienţe nefaste de-a lungul timpului, dar cele care m-au marcat cel mai tare au fost cele legate de moartea părinţilor mei. Anii 2001 şi 2002 au fost anii cei mai dureroşi pentru mine, atunci am pierdut două persoane dragi, din familie, rămânând cu un gol imens în suflet. Pe tata l-am pierdut în 2001, în urma unui accident vascular cerebral, iar mama s-a stins din viaţă în 2002, după ce a pierdut lupta cu cancerul, după o perioadă lungă de tratamente în care i-am fost alături şi am susţinut-o din toate punctele de vedere. L-am pierdut pe tata la 25 ani de ani şi pe mama la 26. Nu mi-a fost uşor.


Rep.: Care au fost cele mai frumoase lucruri pe care le-ați învățat de la părinţii dumneavoastră?


Z.Z.: De la părinţi am învăţat o mulţime de lucruri importante care m-au ajutat să fiu omul care sunt acum. Eu sunt catolic deşi tata era reformat, de religie, dar fiind faptul că mama era mai religioasă s-a decis aşa. De la mama mea am învăţat să fiu practic, să nu am reţineri, să scot cei mai bun din mine şi să nu îmi fie frică de provocări. Pe de altă parte tatăl meu era integritatea întruchipată. De la el am învăţat să fiu demn, cinstit, să nu i-au în viaţă nimic cu jumătăţi de măsură. Să stau întotdeauna drept şi să îmi apăr convingerile. Educaţia primită de la părinţii mei este cea mai practică lecţie de viaţă care mă ajută să fiu azi un om echilibrat într-o societate aflată în derivă, o societate bolnavă, care-şi reneagă originile, miile de ani de istorie, fără a se gândi ce sacrificiu stă la baza acestei istorii.

 


Rep: Dacă aţi avea puteri supreme pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ai aplica în Reghin?


Z.Z.: În primul rând, aş eradica infracţionalitatea de toate tipurile, din municipiu, în al doilea rând aş elimina toate deşeurile din mediul urban şi în al treilea rând cred că mi-aş dori să schimb mentalitatea unor concitadini, care nu au niciun sistem de valori care să le asigure sociabilitatea umană, să mă exprim mai european.


Rep.: Ştiţi ce spune dentistul ieşit la pensie?


Z.Z.: Da, am auzit : Bine că am scăpat de gura lor! Sper, la mine să nu fie cazul…În rest, am un mesaj şi eu pentru cititorii dumneavoastră. Nu uitaţi un singur lucru: Grija pentru sănătate nu se va demoda niciodată, la fel de adevărat este şi faptul că un zâmbet perfect, nu poate fi niciodată obţinut fără o atenţie deosebită acordată sănătăţii.

IMG_0469
Zsolt și soția sa Laura la o plimbare cu motocicleta

viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *